Tause vitner i ny norsk dramaserie

Fire MC-folk blir brutalt skutt ned og likvidert på et sandtak like utenfor Mysen. Noen ser det, men kan ikke si noe. «Øyevitne» er NRKs nye, store dramathriller.

Tehilla Blad

NRKs nye, store dramasatsing «Øyevitne» sendes til høsten. Her svenske Tehilla Blad, som blant annet spilte rollen som Lisbeth Salander som barn i dramatiseringen av Millennium-serien.

Foto: Thomas Ekström / NRK

– Hva skjer når den store, internasjonale kriminaliteten plutselig slår ned i et lokalsamfunn? Eller når noen ser noe brutalt og grusomt de overhodet ikke egentlig ville se? Og hva skjer om de velger å holde tett om det? Det er noe av essensen i «Øyevitne», sier manusforfatter og regissør Jarl Emsell Larsen.

Han er i gang med siste hånd på verket av NRKs nye store dramasatsing, «Øyevitne» som kommer på kanalen til høsten.

Anneke von der Lippe

Emmy-nominerte Anneke von der Lippe spiller den tidligere Kripos-etterforsker som nå vil leve et rolig liv som lensmann i Mysen.

Foto: NRK / NRK

Handlingen utspiller seg hovedsakelig i Mysen. Østlandsbyen er omringet av mye dyrket mark og øde områder i tillegg til at den er nært svenskegrensa.

– Vi valgte et sted som passet geografisk i forhold til at forbrytelsen kommer over grensa. Det kunne vært flere steder, men det skulle være i et lokalsamfunn med kulturlandskap, sier Larsen.

Debutanter med hovedroller

I første episode kjører to unggutter motorcross på et sandtak utenfor Mysen da de blir vitne til flere brutale mord. Av forskjellige årsaker bestemmer de seg for å holde tett om forbrytelsen, noe som blir vanskeligere etter hvert som kriminaliteten utvikler seg og også rammer langt flere.

Jarl Emsell Larsen og Ivar Køhn

Jarl Emsell Larsen og Ivar Køhn er inne i sluttfasen av arbeidet med NRKs nye storsatsing «Øyevitne» som kommer til høsten.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

De former en pakt om å holde kjeft. Det blir en løgn som fører dem videre inn i nye og farligere løgner. Og vanskeligere blir det når Philips fostermor må ta ansvar som lensmann.

– Vi har prøvd å si noe om den følelsen av at man ikke har så lyst til å blande seg inn. Jeg vil kalle serien en dramathriller. Den handler like mye om menneskene som selve forbrytelsen. Alle karakterene er sterkt berørt av det som skjer, og alle vil gjøre det godt men har sine agendaer som fører dette andre veier enn det de hadde tenkt, sier Larsen.

Øyenvitne

De var vitne til noe de aldri burde sett på et sted de aldri burde vært. Debutantene Odin Waage og Axel Gehrken Bøyum har to av hovedrollene i «Øyevitne».

Foto: NRK / NRK

Øyevitnene Philip (15) og Henning (16) spilles av de unge debutantene Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage. De ble valgt til rollene blant de over 600 som var til prøvefilming.

– De gjør glitrende roller, begge to, sier Lars Emsell Larsen, som begynte jobben med NRKs nye dramathriller allerede for fem år siden

Fra Kripos-etterforsker til lensmann på Mysen

Anneke von der Lippe er tilbake i en stor hovedrolle på norsk fjernsyn. I «Øyenvitne» spiller hun rollen som en tidligere Kripos-etterforsker, som nå er blitt lensmann på Mysen.

– Hun har forsøkt å komme seg vekk fra hovedstaden og den gamle jobben for å starte et nytt liv på landet, men når denne saken dukker opp så klarer hun ikke å motstå, sier Larsen.

Øyenvitne

Hva skjer når den store, internasjonale kriminaliteten plutselig infiltreres i et lokalsamfunn?

Foto: Thomas Ekström

Per Kjerstad er kanskje mest kjent som teaterskuespiller og fra gruppen «Statsteatret». I tillegg hadde han en stor rolle i «Varg Veum», og er kjent fra «Hotel Cæsar». I «Øyevitne» har han sin første store hovedrolle i et norsk TV-drama, hvor vi møter ham som en kaldblodig og farlig morder.

Også (Tobias Santelmann («Kon-Tiki») og Yngvild Støen Grotmol («Schmokk») er med i serien, som går over seks episoder. I «Øyenvitne» er de politifolk som arbeider med organisert kriminalitet i avdelingen for Special Operations (SO).

Nordisk samproduksjon

Øyevitne er en samproduksjon med DR Danmark, SVT Sverige og YLE Finland. I tillegg til Mysen er serien også spilt inn i Oslo, Berlin og København. Fra Sverige kommer skuespillere som Mahmut Suvakci («Snabba Cash»), og unge Tehilla Blad («Menn som hater kvinner», «Skyggesiden»).

– Vi er avhengige av å ha flere land med på slike produksjoner. Store penger, i alle fall i nordisk målestokk, er involvert. Det holder ikke bare med Norge verken budsjettmessig eller rollemessig, sier NRKs dramasjef Ivar Køhn.

Øyenvitne

Innspillingen av «Øyevitne» foregikk over en periode på seks måneder. Mysenbyen er omringet av åkre og øde områder.

Foto: NRK

Produksjonen er svær med et budsjett på 36 millioner kroner, det samme som «Mammon» hadde. Og i likhet med sistnevnte, samt «Lillyhammer» og «Dag» er internasjonale distributører allerede interesserte i den nye serien.

– Den internasjonale interessen viser at norsk drama har kvaliteter som står fram. Dette forplikter, samtidig som det er enormt inspirerende, sier Ivar Køhn. «Mammon» er millionbutikk for NRK

Serien går over seks episoder og blir sendt fra høsten 2014 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Regissør Franco Zeffirelli er død

    Den italienske filmregissøren og produsenten Franco Zeffirelli døde i sitt hjem lørdag, 96 år gammel. Zeffirelli hadde blant annet regi på filmen «Troll kan temmes» fra 1967, der Elizabeth Taylor og Richard Burton spilte hovedrollene.

    Franco Zeffirelli på den britiske ambassaden i Roma i 2004
    Foto: Paolo Cocco / AFP