Ny avtale skal gi deg flere tv-serier å velge mellom

Likte du «Broen», «Borgen» og «Forbrytelsen»? Da kan du glede deg. For nå vil de nordiske kringkastingssjefene gi deg enda flere dramaserier.

Nobel/Mammon/Øyevitne/Valkyrien

FLERE: Den nye avtalen forplikter de nordiske allmennkringkasterne til å lage 12 store dramaserier av høyeste kvalitet hvert år. Alle skal ligge tilgjengelig for hele det nordiske publikum i ett år fra premieredato.

Foto: Erik Aavatsmark/Tordenfilm Erik Evjen/Monster Scripted Thomas Ekström/NRK Glenn Meling/NRK / NRK

– Dette er et mottrekk fra de nordiske allmennkringkasterne for å stå sterkere, særlig i kampen mot Netflix, sier kringkastingssjef i NRK Thor Gjermund Eriksen.

Han har akkurat vært på nordisk tv-toppmøte i Stockholm, der de nordiske allmennkringkasterne ble enige om å styrke samarbeidet om tv-drama.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Anders Leines, NRK

Den nye avtalen forplikter de nordiske allmennkringkasterne til:

  • å lage totalt 12 store dramaserier av høyeste kvalitet hvert år
  • at alle seriene skal ligge tilgjengelig for hele det nordiske publikum på tv-spillerne (internett) i ett år fra premieredato
  • å lage en felles, nordisk koordinasjonsenhet som skal ta raskere beslutninger om dramaserier som har potensial til å samproduseres på tvers av landene

Nominerte til prestisjepriser

Nordiske serier gjør det godt om dagen. I september vant den norske serien «Nobel» TV-prisen Rose d'Or for beste drama og danket blant annet ut kjempesuksessen «The Crown» i kampen om gullrosene i Berlin.

Monster

MONSTER: Serien Monster blir sendt på NRK denne måneden. Serien har allerede før den er sendt fått internasjonale nominasjoner.

Foto: Jørgen Johansson / NRK

«Mammon II» er blant fire nominerte i dramakategorien i den internasjonale Emmy-prisutdelingen.

Mysteriedramaet «Monster», som blir å se på NRK fra midten av oktober, sammen med «Valkyrien» er nominert til beste fiksjon i den europeiske prestisjeprisen Prix Europa.

De to norske seriene konkurrerer mot en rekke andre europeiske dramaproduksjoner, blant dem svenske «Bonusfamilien» og danske «Bedrag II».

Bakenfor «Broen» og «Borgen»

– Nordmenn elsker nordisk drama. Bare tenk på «Broen», «Borgen» og «Forbrytelsen», sier NRKs dramasjef Ivar Køhn.

Dramasjef i NRK Ivar Køhn

Dramasjef i NRK Ivar Køhn.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Problemet fram til nå har vært at det har blitt produsert veldig mye godt nordisk drama, som våre seere ikke har fått muligheten til å se. Det får de nå.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier det også handler om å tilpasse seg folks nye medievaner.

– Tidligere har nordiske serier hatt dårlige rettigheter. Når vi eksempelvis har fått en serie fra Danmarks Radio, har vi måttet ta den av NRKs tv-spiller ganske fort igjen. Det betyr at vi ikke har kunnet bygge en katalog over nordiske dramaserier, slik som publikum ser hos Netflix.

Kjempen i vest

Amerikanske Netflix så dagens lys allerede i 1997, men startet ikke med egen produksjon før i 2013 med tv-dramaet «House Of Cards».

Kun tre år senere, i 2016, lanserte Netflix hele 126 originale filmer og tv-serier.

– Så hvordan vil det være mulig for de nordiske kanalene å konkurrere, selv om dere slår dere sammen?

– Nei, når det gjelder antallet serier, vil vi ikke være i nærheten av det, for Netflix bruker ca. 50 milliarder kroner i året, mens de nordiske landene bruker én milliard på drama til sammen, svarer kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Valkyrien

NOMINERT: «Valkyrien» er nominert til beste fiksjon i den europeiske prestisjeprisen Prix Europa.

Foto: Erik Aavatsmark / Tordenfilm


– Men når det kommer til å styrke vår nordiske kultur og språk, er vi selvsagt mye større enn Netflix. Og vi tror at ved å samle kreftene, kan vi stå enda sterkere.

– Men hvorfor bare styrke samarbeidet om dramaserier? Hva med nordiske dokumentarer, fakta- og barneprogrammer?

– Jo, men vi gjør det. Vi har et veldig tett samarbeid. Men det som er spesielt med drama er at rettighetsproblematikken er mer komplisert enn i andre programmer.

Avtalen gjelder fra 1. januar 2018, ifølge dramasjef Ivar Køhn.

Nå avsluttes historien om Saga Norén.

BROEN: Den fjerde og siste sesongen med Broen kommer på NRK rett over nyttår.

Kulturstrøm

  • Nå er samisk solsymbol for alle

    I ti år har en sølvsmie kunne nekte andre å bruke dette varemerket. Nå konkluderer Patentstyret med at symbolet gjengir det religiøse samiske symbolet for solguden Beaivi, og at registreringen «skal settes til side som ugyldig».