Ny avtale skal gi deg flere tv-serier å velge mellom

Likte du «Broen», «Borgen» og «Forbrytelsen»? Da kan du glede deg. For nå vil de nordiske kringkastingssjefene gi deg enda flere dramaserier.

Nobel/Mammon/Øyevitne/Valkyrien

FLERE: Den nye avtalen forplikter de nordiske allmennkringkasterne til å lage 12 store dramaserier av høyeste kvalitet hvert år. Alle skal ligge tilgjengelig for hele det nordiske publikum i ett år fra premieredato.

Foto: Erik Aavatsmark/Tordenfilm Erik Evjen/Monster Scripted Thomas Ekström/NRK Glenn Meling/NRK / NRK

– Dette er et mottrekk fra de nordiske allmennkringkasterne for å stå sterkere, særlig i kampen mot Netflix, sier kringkastingssjef i NRK Thor Gjermund Eriksen.

Han har akkurat vært på nordisk tv-toppmøte i Stockholm, der de nordiske allmennkringkasterne ble enige om å styrke samarbeidet om tv-drama.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Anders Leines, NRK

Den nye avtalen forplikter de nordiske allmennkringkasterne til:

 • å lage totalt 12 store dramaserier av høyeste kvalitet hvert år
 • at alle seriene skal ligge tilgjengelig for hele det nordiske publikum på tv-spillerne (internett) i ett år fra premieredato
 • å lage en felles, nordisk koordinasjonsenhet som skal ta raskere beslutninger om dramaserier som har potensial til å samproduseres på tvers av landene

Nominerte til prestisjepriser

Nordiske serier gjør det godt om dagen. I september vant den norske serien «Nobel» TV-prisen Rose d'Or for beste drama og danket blant annet ut kjempesuksessen «The Crown» i kampen om gullrosene i Berlin.

Monster

MONSTER: Serien Monster blir sendt på NRK denne måneden. Serien har allerede før den er sendt fått internasjonale nominasjoner.

Foto: Jørgen Johansson / NRK

«Mammon II» er blant fire nominerte i dramakategorien i den internasjonale Emmy-prisutdelingen.

Mysteriedramaet «Monster», som blir å se på NRK fra midten av oktober, sammen med «Valkyrien» er nominert til beste fiksjon i den europeiske prestisjeprisen Prix Europa.

De to norske seriene konkurrerer mot en rekke andre europeiske dramaproduksjoner, blant dem svenske «Bonusfamilien» og danske «Bedrag II».

Bakenfor «Broen» og «Borgen»

– Nordmenn elsker nordisk drama. Bare tenk på «Broen», «Borgen» og «Forbrytelsen», sier NRKs dramasjef Ivar Køhn.

Dramasjef i NRK Ivar Køhn

Dramasjef i NRK Ivar Køhn.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Problemet fram til nå har vært at det har blitt produsert veldig mye godt nordisk drama, som våre seere ikke har fått muligheten til å se. Det får de nå.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier det også handler om å tilpasse seg folks nye medievaner.

– Tidligere har nordiske serier hatt dårlige rettigheter. Når vi eksempelvis har fått en serie fra Danmarks Radio, har vi måttet ta den av NRKs tv-spiller ganske fort igjen. Det betyr at vi ikke har kunnet bygge en katalog over nordiske dramaserier, slik som publikum ser hos Netflix.

Kjempen i vest

Amerikanske Netflix så dagens lys allerede i 1997, men startet ikke med egen produksjon før i 2013 med tv-dramaet «House Of Cards».

Kun tre år senere, i 2016, lanserte Netflix hele 126 originale filmer og tv-serier.

– Så hvordan vil det være mulig for de nordiske kanalene å konkurrere, selv om dere slår dere sammen?

– Nei, når det gjelder antallet serier, vil vi ikke være i nærheten av det, for Netflix bruker ca. 50 milliarder kroner i året, mens de nordiske landene bruker én milliard på drama til sammen, svarer kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Valkyrien

NOMINERT: «Valkyrien» er nominert til beste fiksjon i den europeiske prestisjeprisen Prix Europa.

Foto: Erik Aavatsmark / Tordenfilm


– Men når det kommer til å styrke vår nordiske kultur og språk, er vi selvsagt mye større enn Netflix. Og vi tror at ved å samle kreftene, kan vi stå enda sterkere.

– Men hvorfor bare styrke samarbeidet om dramaserier? Hva med nordiske dokumentarer, fakta- og barneprogrammer?

– Jo, men vi gjør det. Vi har et veldig tett samarbeid. Men det som er spesielt med drama er at rettighetsproblematikken er mer komplisert enn i andre programmer.

Avtalen gjelder fra 1. januar 2018, ifølge dramasjef Ivar Køhn.

Nå avsluttes historien om Saga Norén.

BROEN: Den fjerde og siste sesongen med Broen kommer på NRK rett over nyttår.

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix