Hopp til innhold

Ny NRK-serie nominert til europeisk prestisjepris

Før en eneste norsk TV-seer har sett serien, er «Monster» allerede nominert til Prix Europa for beste TV-fiksjon. – Utrolig stas, sier seriens produsent.

Jakob Oftebro i «Monster»

NOMINERT: Jakob Oftebro som politietterforskeren Joel Dreyer, som blir sendt for å etterforske en drapssak i en bygd i Nord-Norge. Der må han samarbeide med den lokale etterforskeren Hedda Hersoug, spilt av Ingvild Holthe Bygdnes.

Foto: Jørgen Johansson / NRK

Mysteriedramaet «Monster» med Jakob Oftebro og Bjørn Sundquist på rollelista, blir å se på NRK fra midten av oktober.

Men allerede nå blir serien, som handler om en drapsetterforskning i en nordnorsk bygd, lagt merke til utenfor landets grenser.

– Skrekkblandet fryd

Fredag kunne produsent Lasse Greve Alsos og resten av teamet bak serien glede seg over at de er nominert til den prestisjetunge kringkastingsprisen Prix Europa i klassen for beste TV-fiksjon.

– Dette er utrolig stas! sier Alsos fredag kveld.

Han satt selv i Prix Europa-juryen i 2012, og sier det er både gledelig og skummelt at juryen nå skal vende sitt kritiske blikk mot serien.

– Det er veldig faglige og kritiske diskusjoner før juryen kommer til en beslutning, så det er med litt skrekkblandet fryd. Det er en ære å bli nominert, samtidig vet jeg hvilke diskusjoner den skal gjennom.

To NRK-serier nominert

Monster konkurrerer mot en rekke andre europeiske dramaproduksjoner, blant dem svenske «Bonusfamilien» og danske «Bedrag II».

Monster er heller ikke den eneste norske nominerte i fiksjonsklassen. Tordenfilm-produserte «Valkyrien», som ble sendt på NRK tidligere i år, er også med i konkurransen.

– Jeg tenker jo at da har vi dobbelt så stor sjanse, og at det er dobbelt så hyggelig. Men vi konkurrerer mot sterke dramaland med langt større dramabudsjetter enn det vi har, så det er jo sånn sett en tøff og ujevn konkurranse, sier Alsos.

Fredag kunne også serieskaperne innkassere en annen seier, da «Monster» fikk pris for mest nyskapende seriemanus i regi av European Script Awards.

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig, både ha vunnet og nå også være nominert, og at serien blir lagt merke til i utlandet før den i det hele tatt har blitt vist i Norge, sier Alsos, og gratulerer samtidig «Valkyrien»-produsent Tordenfilm med å være nominert.

Lasse Greve Alsos, Anne Sewitsky, Jakob Oftebro og Invild Holthe Bygdnes

GLAD GJENG: Produsent Lasse Greve Alsos (t.v.) gleder seg over Prix Europa-nominasjon for «Monster». Her under innspillingen av serien sammen med regissør Anne Sewitsky og hovedrolleinnehaverne Jakob Oftebro og Ingvild Holthe Bygdnes.

Foto: Finn Krogvig / NRK
«Monster» er et mysteriedrama som utspiller seg i en fiktiv småby i Nord-Norge. Åndelighet og brutalitet måler krefter i en verden der naturen er nådeløs. Kommer på NRK høsten 2017.

KOMMER I OKTOBER: Se traileren til den nye dramaserien «Monster» med Jakob Oftero og Ingvild Holthe Bygdnes.

Kulturstrøm

 • Schibsted-konsernet vil splitta selskapet i to

  Schibsted-konsernet vil skilja ut mediehusa i ei eiga eining og selja dei til Stiftinga Tinius.

  Det opplyser konsernet i ei børsmelding måndag morgon.

  Dersom avtalen går gjennom, vil VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og dei andre mediehusa i konsernet bli tekne av børs.

  Avtalen verdset nyheitsavdelinga til 6,2 milliardar kroner. Det inkluderer Schibsteds eigardelar i nyheitsbyråa NTB og TT, og dessutan Polaris Media, skriv E24.

 • Fosse mottok nobelprisen i litteratur

  Jon Fosse mottok søndag nobelprisen på scenen av kong Carl Gustaf av Sverige.

  Fosse fikk årets nobelpris i litteratur for sin «nyskapende dramatikk og prosa, som gir en stemme til det usigbare», heter det i Svenska Akademiens begrunnelse.

  – Jon Fosse er ingen vanskelig forfatter, men en som bruker enkle ord til å ordlegge universell tematikk, sa professor Anders Olsson i Svenska Akademien under seremonien i Stockholm.

  – Jon Fosse er den første nobelprisvinneren i litteratur som har skrevet på nynorsk. I likhet med sin store norske forgjenger Tarjei Vesaas kombinerer han sterke lokale bånd med en tro på samtidslitteraturens muligheter. Han viker unna det vi kan betrakte som en definitiv formulering, noe som gjør det nesten umulig å sitere ham, sa han videre.

  Jon Fosse får nobelprisen i Litteratur
  Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB
 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.