Ny NRK-serie nominert til europeisk prestisjepris

Før en eneste norsk TV-seer har sett serien, er «Monster» allerede nominert til Prix Europa for beste TV-fiksjon. – Utrolig stas, sier seriens produsent.

Jakob Oftebro i «Monster»

NOMINERT: Jakob Oftebro som politietterforskeren Joel Dreyer, som blir sendt for å etterforske en drapssak i en bygd i Nord-Norge. Der må han samarbeide med den lokale etterforskeren Hedda Hersoug, spilt av Ingvild Holthe Bygdnes.

Foto: Jørgen Johansson / NRK

Mysteriedramaet «Monster» med Jakob Oftebro og Bjørn Sundquist på rollelista, blir å se på NRK fra midten av oktober.

Men allerede nå blir serien, som handler om en drapsetterforskning i en nordnorsk bygd, lagt merke til utenfor landets grenser.

– Skrekkblandet fryd

Fredag kunne produsent Lasse Greve Alsos og resten av teamet bak serien glede seg over at de er nominert til den prestisjetunge kringkastingsprisen Prix Europa i klassen for beste TV-fiksjon.

– Dette er utrolig stas! sier Alsos fredag kveld.

Han satt selv i Prix Europa-juryen i 2012, og sier det er både gledelig og skummelt at juryen nå skal vende sitt kritiske blikk mot serien.

– Det er veldig faglige og kritiske diskusjoner før juryen kommer til en beslutning, så det er med litt skrekkblandet fryd. Det er en ære å bli nominert, samtidig vet jeg hvilke diskusjoner den skal gjennom.

To NRK-serier nominert

Monster konkurrerer mot en rekke andre europeiske dramaproduksjoner, blant dem svenske «Bonusfamilien» og danske «Bedrag II».

Monster er heller ikke den eneste norske nominerte i fiksjonsklassen. Tordenfilm-produserte «Valkyrien», som ble sendt på NRK tidligere i år, er også med i konkurransen.

– Jeg tenker jo at da har vi dobbelt så stor sjanse, og at det er dobbelt så hyggelig. Men vi konkurrerer mot sterke dramaland med langt større dramabudsjetter enn det vi har, så det er jo sånn sett en tøff og ujevn konkurranse, sier Alsos.

Fredag kunne også serieskaperne innkassere en annen seier, da «Monster» fikk pris for mest nyskapende seriemanus i regi av European Script Awards.

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig, både ha vunnet og nå også være nominert, og at serien blir lagt merke til i utlandet før den i det hele tatt har blitt vist i Norge, sier Alsos, og gratulerer samtidig «Valkyrien»-produsent Tordenfilm med å være nominert.

Lasse Greve Alsos, Anne Sewitsky, Jakob Oftebro og Invild Holthe Bygdnes

GLAD GJENG: Produsent Lasse Greve Alsos (t.v.) gleder seg over Prix Europa-nominasjon for «Monster». Her under innspillingen av serien sammen med regissør Anne Sewitsky og hovedrolleinnehaverne Jakob Oftebro og Ingvild Holthe Bygdnes.

Foto: Finn Krogvig / NRK
«Monster» er et mysteriedrama som utspiller seg i en fiktiv småby i Nord-Norge. Åndelighet og brutalitet måler krefter i en verden der naturen er nådeløs. Kommer på NRK høsten 2017.

KOMMER I OKTOBER: Se traileren til den nye dramaserien «Monster» med Jakob Oftero og Ingvild Holthe Bygdnes.

Kulturstrøm

 • Straffer kontoer for påvirkning

  Der Twitter fjerner nesten tusen kontoer, skriver Nathaniel Gleicher i Facebook at de fjerner syv sider, tre grupper og fem kontoer fordi de har vært «involvert i koordinert inautentisk oppførsel som del av et lite nettverk med opprinnelse i Kina med fokus på Hongkong». Les hele saken fra NRK Beta.

  Hongkong-skjermdumper
  Foto: NRK / NRK
 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.