Norsk film vant gjev pris

«Barn» av Dag Johan Haugerud og Yngve Sæther er inspirert av virkelige hendelser. Tirsdag kveld vant den Nordisk råds filmpris.

Dag Johan Haugerud, Yngve Sæther

Yngve Sæther (t.v) og Dag Johan Haugerud (t.h) under utdelingen. «Barn» hadde verdenspremiere under Venice Days i 2019.

Foto: Marianne Rustad Carlsen

Prisutdelingen sendes på NRK2 i kveld kl. 22.10.

– Det er andre gang på 17 år at Norge har vunnet denne prisen, så man tar det ikke for gitt, sier produsent Yngve Sæther.

Han håper at prisen fører til en nordisk anerkjennelse av filmen.

– Det er en stor ære å vinne den. Det er en pris som henger høyt, den er annerledes i og med at det bare er en film fra hvert land som blir nominert, sier manusforfatter og regissør Dag Johan Haugerud.

Filmen «Barn» følger en tragisk hendelse i et middelklassestrøk hvor 13 år gamle Jamie dør etter en krangel i skolegården.

Ideen er inspirert av en virkelig hendelse regissøren selv opplevde under oppveksten.

– Heldigvis døde ikke den personen, men det er et minne jeg har hatt med meg, sier Haugerud.

Filmen vant Dragon Award for beste nordiske film og skuespiller på Göteborg Filmfestival, filmkritikerprisen på Thessaloniki Filmfestival og den norske filmkritikerprisen.

Den vant også ni av ti priser under årets Amandautdeling og satte ny rekord på antall Amandastatuetter.

Prestisjefylt galla

Hvert år deler Nordisk råd ut fem kulturpriser for å rette oppmerksomhet til nordisk musikk, film, litteratur og miljø.

Som mange andre prisutdelinger i år er årets galla digital. Årets utdeling blir sendt fra Reykjavík hvor Islands president Guðni Th. Jóhannesson og tidligere prisvinner Benedikt Erlingsson er blant prisutdelerne.

Filmprisen ble for første gang delt ut i 2002 og ble permanent fra 2005.

Årets vinnere

Om finlandssvenske Monika Fagerholm får litteraturprisen, er det ikke overraskende, skrev litteraturkritiker Marta Norheim.

Fagerholm fikk pris for boken «Vem dödade bambi?». Den handler om Sascha som blir voldtatt av ekskjæresten Nathan og vennene hans på en fest.

Årets miljøpris gikk til Jens-Kjeld for hans over 40 år lange arbeid med natur og biodiversitetsutfordringer på Færøyene.

«Vi är Lajon!» av Jens Mattsson & Jenny Lucander vant årets pris for barne- og ungdomslitteratur.

Den finske komponisten Sampo Haapamäki vant årets musikkpris for verket «Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille».

Takket nei til pris

Fjorårets utdeling var noe annerledes. Under takketalen rettet den danske forfatteren, Jonas Eika, sterk kritikk mot asylpolitikken i Norden og spesielt i Danmark.

Den 29 år gamle forfatteren vant litteraturprisen for novellesamlingen «Efter solen».

Miljøaktivisten Greta Thunberg var fjorårets vinner av Miljøprisen og takket den gang nei.

Thunberg var selv i California under utdelingen og sendte to skolestreikere med en uttalelse på hennes vegne.

– Vi er blant de landene som har mulighet til å gjøre mest, men vi gjør i prinsippet ingenting. Til dere begynner å agere vil verken jeg eller Fridays for future i Sverige ta imot Nordisk råds miljøpris, sa Isabelle og Sophia Axelsson på vegne av Thunberg.

Kulturstrøm

  • Satset alt for å bli artist

    Stig Brenner, artisten tidligere kjent som Unge Ferrari, ble i helgen tildelt «P3-prisen». Etter flere år med hardt arbeid brøt Stig Joar Haugen endelig gjennom og tok hele landet med storm. Men veien har vært tyngre enn han hadde regnet med. Les intervjuet med vinneren her.

    P3 Gull - P3-prisen
    Foto: Kim Erlandsen / NRK
  • Over 130.000 har besøkt nye Munch

    Den første måneden har over 130.000 besøkt det nye Munch-museet. Det er mer enn det de gamle lokalene hadde på et helt år. Det sier direktør Stein Olav Henriksen til TV 2.