Hopp til innhold

Norsk-amerikansk litteraturfestival i New York

Karl Ove Knausgård tar med seg trommestikkene til New York og åpner norsk-amerikansk litteraturfestival sammen med bandet Lemen.

Knausgård på trommer

Karl Ove Knausgårds fjerde bind av «Min Kamp» lanseres i disse dager i USA. Når han i slutten av mai deltar på den norsk-amerikanske litteraturfestivalen i New York, skal han ikke bare samtale om litteratur, men også spille trommer for bandet Lemen.

Foto: Krogh, Marie von / VG

Det er det anerkjente litteraturtidsskriftet The Paris Review som på sine nettsider melder om arrangementet. Ifølge tidsskriftet begynner festivalen onsdag 20. mai, og det er Karl Ove Knausgårds gamle studentband som får gleden av å starte showet.

Lemen-konsert

Den første programposten er nemlig konsert med bandet Lemen, som i utgangspunktet var en kvintett bestående av Tore Renberg, Karl Ove Knausgård, Yngve Knausgård, Knut Olav Homlong og Hans K. Mjelva. Bandet hadde et par konserter i Bergen våren 1995, men ble reetablert i fjor i anledning en miniturné.

Videre melder The Paris Review at den første kvelden også vil by på en samtale mellom Lydia Davis og Dag Solstad. De to forfatterne vil snakke om det å skrive om familiehistorie.

Flere norske forfattere på programmet

Lars Petter Sveen

Lars Petter Sveen er en av de unge, lovende forfatterne som skal delta på festivalen. Sveen var en av finalistene i P2-lytternes romanpris dette året.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På festivalens andre dag, torsdag 21. mai, vil litteraturkritiker James Wood samtale med det som The Paris Review omtaler som noen av Norges mest lovende unge forfattere. De er Kjersti Annesdatter Skomsvold, Carl Frode Tiller, Gunnhild Øyehaug og Lars Petter Sveen.

Fredag 22. mai blir det enda en samtale – denne gangen mellom Knausgård og Wood. De to møttes også til samtale under den norsk-amerikanske litteraturfestivalen på Litteraturhuset i Oslo forrige sommer, et møte som førte til stor debatt i etterkant grunnet Knausgårds uttalelse om at «alle menn som treffer en kvinne lurer på hvordan det er å ligge med henne».

Norske forfattere på topp i New York Times

Norsk litteratur har fått mye oppmerksomhet i USA den siste tiden. For øyeblikket handler de tre toppsakene til Sunday Book Review av New York Times om Karl Ove Knausgård, Per Petterson og Åsne Seierstad.

Det anerkjente litteraturmagasinet har også viet hele forsiden til disse tre forfatterne, under tittelen «Norwegian Woods».

Kulturstrøm

 • Dømt for å ha limt seg fast til «Skrik»

  De to kvinnene som limte seg fast til Munch-maleriet «Skrik» i november i fjor, er nå dømt i Oslo tingrett.

  Det melder Aftenposten.

  Kvinnene er klimaaktivister og demonstrerte mot norsk oljepolitikk.

  De er 25 og 34 år gamle, og var også siktet for å ha deltatt i to demonstrasjoner i Oslo i 2022.

  Kvinnene fikk opprinnelig forelegg fra politiet, men nektet å betale. Derfor måtte de møte i retten.

  Nå er 25-åringen dømt til å betale en bot på 16.000 kroner. Den andre kvinnen er dømt til å betale en bot på 24.500 kroner.

  Det verdenskjente Munch-maleriet kom uskadet fra hendelsen, men limrester måtte fjernes fra veggene.

  aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga har forsøkt å lime seg fast til rammen til Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet
  Foto: Ludvig Furu / Tidens ånd