Hopp til innhold

– Et forsøk på å skrive inn det gode etter 22. juli

Lars Petter Sveen har fått Nynorsk litteraturpris for «Guds barn». – Boka er mitt svar på mange konflikter i verden i dag, jeg har lyst å bringe engasjement inn i den norske bokverden, sier forfatteren.

Lars Petter Sveen

Lars Petter Sveen bestemte seg for å skrive en skikkelig god bok. Tre år etter er «Guds barn» oversatt til flere språk.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Nynorsk er språket mitt, jeg får ikke den samme nærheten til stoffet mitt ved å skrive på bokmål, sier forfatteren, som har vært bokmålsbruker før.

Guds barn

Denne romanen skal ut i verden og begynner på en bokmesse i New York i år.

– Modig og tankevekkende

Vinneromanen «Guds barn» forteller om handlinger som skjedde for 2000 år siden og har personer fra Bibelen som karakterer. Forfatteren vever det bibelske sammen med det tidløse.

Juryen mener romanen er både modig og tankevekkende, og kombinerer det historiske og det samtidige på en særegen måte.

Det bibelske, det tidlause og det samtidige er vove saman i eit fascinerande mønster av forteljingar om enkeltmenneske sine lagnader, håp og verdiar. Mange historier er sette saman til ei stor.

Juryen i Nynorsk litteraturpris 2014 om «Guds barn»

Vil bringe engasjement inn i den norske bokverdenen

– «Guds barn» er mitt svar på mange konflikter som jeg ser i verden i dag. Jeg har lyst til å åpne opp skrivingen min mot den store verden og ta opp de store tingene. Jeg har lyst til å bringe et engasjement inn i den norske bokverdenen.

Var det hele tiden tanken å gå helt tilbake til bibelhistorien?

– Nei, overhodet ikke. Egentlig hadde jeg lyst til å skrive en bok om 22. juli, men jeg greide det ikke, det stoppet helt opp. Så litt inn fra siden begynte jeg å fikle med noen små historier fra Bibelen. Jeg ville prøve å få til å bake dem inn i historien, og få fram nye historier.

– Jeg er opptatt av å trekke inn verden og tar opp store konflikter i bøkene mine. Men da skjedde det noe så stort og brutalt i mitt samfunn, at jeg fikk det ikke til. Derfor er «Guds barn» mitt forsøk på å skrive inn det gode. Selv om vondskapen finnes, siver lyset inn og menneskene kan gjøre godt. Det er min personlige reaksjon etter 22. juli.

Nå er «Guds barn» oversatt til flere språk?

– Det er fantastisk at min tekst blir åpnet opp for hele verden. Samtidig føles det rett og godt. Jeg hadde hele verdensbildet i tankene da jeg skrev «Guds barn».

Prisvinnaren gjer bruk av krafta, rytmen og poesien i det bibelske språket, og gjer det moderne, vakkert og brutalt.

Juryen for Nynorsk litteraturpris om «Guds barn»

– En unorsk roman

Det er første gang på 20 år at forlaget Aschehoug har utgitt en vinner av Nynorsk litteraturpris. De fleste bøker på nynorsk gis ut av Samlaget.

– Den er unorsk, den går ikke inn i familieliv. Den handler om de store spørsmålene i livet, sier Benedicte Treider, forlagsredaktør i Aschehoug

– Den er uhyggelig aktuell og omhandler det som har berørt menneskene til alle tider om kampen mellom det gode og onde.

Lars Petter Sveen

Lars Petter Sveen fikk Nynorsk litteraturpris, på prisutdelingen hos Noregs Mållag i Oslo i formiddag.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober