Hopp til innhold

Norgeshistoriens største filmproduksjon starter mandag

Over 80 filmfolk fra norsk filmbransje skal være med på produksjonen av «Snømannen».

Snømannen

STARTER PRODUKSJON: På mandag starter produksjonen av filmen «Snømannen» i Oslo, med Michael Fassbender i hovedrollen som Harry Hole. Det blir den største utenlandske filmproduksjonen som finner sted i Norge.

Foto: Neil Hall/Aschehoug forlag / Reuters

På mandag starter produksjonen av filmen «Snømannen» i Oslo, basert på Jo Nesbøs bok med samme navn. Den vil da bli den største filmproduksjonen vi har hatt i Norge noen gang.

Truls Kontny

– DET STØRSTE: Filmkommisjonær Truls Kontny er helt klar på at produksjonen av «Snømannen» er den største vi har hatt i Norge.

Foto: NFI
Tomas Alfredson

REGI: Svenske Tomas Alfredsson skal regissere «Snømannen».

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Dette er helt klart det største vi har hatt her i Norge noen gang, sier filmkommisjonær Truls Kontny.

Filmstudioet Universal står bak filmen, med svenske Tomas Alfredsson i regissørstolen og Michael Fassbender, Rebecca Ferguson og Charlotte Gainsbourg i de største rollene.

Forbundsleder i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen, sier at antallet personer som skal jobbe i produksjonen på denne filmen er tredobbelt som er vanlig på en norsk spillefilm.

– Det er ca. 80 norske som skal jobbe på produksjonen, og rundt 40 utenlandske, sier han.

– Spennende å være med

Sverre Pedersen

– SPENNENDE: Forbundsleder i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen, sier at rundt 80 nordmenn skal jobbe i produksjonen av «Snømannen».

Foto: NRK

– Et vanlig norsk filmcrew er på rundt 40 personer, og her snakker vi om rundt 120, så det er jo en dimensjonering som er veldig forskjellig fra hva vi er vant til, sier Pedersen.

– Omtrent alle fagsjefene er utenlandske, mens alle i crewet rundt den enkelte fagsjefen er norske. Blant disse er det mange norske fagsjefer som har gått ned et hakk fordi de syns det er så spennende å være med på denne produksjonen, sier han.

Dette betyr for eksempel at en som til daglig jobber som sjef for foto i norske filmer, her vil jobbe med b-foto eller som kameraassistent eller operatør. Dette gjelder også innen lyd- og kostymearbeid. Det er ifølge Pedersen er helt vanlig i en slik produksjon.

– Det er helt naturlig at når noen som aldri har produsert i Norge før, vil på grunn av trygghetsmessige grunner ta med sine egne fagsjefer til produksjonen, sier han.

Første insentivfilmen

«The Snowman» er den første utenlandske filmproduksjonen som tar i bruk regjeringens nye filminsentivordning. Det er Pedersen svært fornøyd med.

– Vi er kjempeglade for at vi nå har den første insentivinnrettede filmen i gang i Norge. Filmforbundet har jobbet med å få en insentivordning i tolv år og har hatt et stort engasjement rundt dette, sier han.

– Vi tror at dette vil bli en veldig flott film og et veldig godt utstillingsvindu for å få utenlandske filmer til Norge som vil benytte seg av insentivordningen og et veldig kvalifisert norsk crew.

Kulturstrøm

 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh
 • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

  Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

  Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

  Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.