Norge flommer over av «buzzjournalistikk»

Fem norske mediehus har én etter én lansert nettsider for saker spesiallaget for deling på sosiale medier. – Lite imponerende flokkmentalitet, mener professor.

Buzzjournalistikk

– LITE IMPONERENDE: Det sier professor Arne Krumsvik om norske mediehus' satsing på såkalt «buzzjournalistikk». Her skjermbilder fra TLDR.no, Superlike.no, Bisbuzz.no, Bonanza.no og Buzzit.no.

Foto: Skjermdump/montasje

De gir deg saker som «du har skåret paprika feil hele livet» og «10 grunner til at store menn er de beste kjærestene».

Inspirert av amerikanske Buzzfeeds suksess var Nordlys først ute med Buzzit i fjor høst – et eget nettsted for saker som er populære å dele i sosiale medier.

De siste månedene har norske mediehus fulgt etter:

– Ikke innmari imponert

Arne Krumsvik, professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener dette vitner om idétørke.

Arne Krumsvik

VITNER OM IDÉTØRKE: Det sier professor Arne Krumsvik om medienes satsing på nettsider for saker skapt for å deles.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix
Ola Stenberg, redaksjonell leder for VG TV

SATSER PÅ EN «DELINGSLAB»: VGs digitalredaktør Ola Stenberg er også ansvarlig for TLDR.no.

Foto: Hina Jalil / NRK

– Jeg er overrasket over at avisene nok en gang velger å gå i flokk. Nyere avishistorie handler om at hvis noen kommer opp med en god idé, skal alle andre jakte det samme. Det er jeg ikke så innmari imponert over, sier han.

VGs nettsted er stilisert som «tl;dr». Dette er internett-slang for «Too long; didn't read».

– Jeg mener at enhver redaksjon i Norge bør ha det du kan kalle en delingslab, sier VGs digitalredaktør Ola Stenberg.

– Vi vil lære mer om sosiale medier

Selv om TLDR baserer seg på å generere så mange klikk som mulig, tjener foreløpig ikke VG en krone på annonsesalg.

– Dette gjør vi for å lære mer om sosiale medier, sier Stenberg.

Bergens Tidende lanserte i forrige uke Bonansa, som utelukkende presenterer stoff om bolig skapt for å deles på nettet.

– Det er selvfølgelig en tanke hos oss at dette skal vi tjene penger på. Og det kan være penger som vi gir tilbake i form av journalistikk i Bergens Tidende, sier produktdirektør Tor Olav Mørseth.

Tror ikke markedet er mettet

Professor Arne Krumsvik har liten tro på at pengene mediene tjener på delejournalistikken vil bli brukt på tradisjonell journalistikk.

– Jeg tror ikke de har noen eksempler som sannsynliggjør det. Det tryggeste hadde vært å distribuere kvalitetsjournalistikken gjennom nye medier i stedet for å tjene penger på noe helt annet og kryssubsidiere det seriøse, sier professoren.

Mørseth i Bergens Tidende mener likevel at egne nettsteder for delejournalistikk er veien å gå, og tror ikke markedet er mettet.

– Så lenge man kan levere god og grundig journalistikk som folk har interesse av, er dette bare en ny og fin måte å nå leserne på. Det tror jeg aldri går av moten, avslutter produktdirektøren.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Fant svært langhus ved Halden

  Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

  I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

  Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)