Hopp til innhold

Nordmenn er ikke redde

Ni av ti nordmenn føler seg trygge når de går alene hjem i mørket. Vi stoler på naboen og er ikke redd for vold.

Mørk vei

Ville du gått hjem alene på denne veien?

Foto: Nilsen, Svein Aage / SCANPIX

Hør: Nordmenn er ikke redde

Nordmenn og andre skandinaver er minst redd for vold i Europa, vi er ikke redd for å gå alene i mørket viser undersøkelse. Fordi vi lever i små samfunn, mener forsker Kristen Ringdal.

Europa-rekord

Sammen med andre skandinaver er vi minst redd i Europa for å gå alene i mørket, viser undersøkelsen European Social Survey (ESS). Ni av ti nordmenn er trygge i mørket, 94 % bekymrer seg ikke for å bli utsatt for vold, mens under halvparten, bare 45 % av oss er engstelig for innbrudd.

Små samfunn

-Dette skyldes at vi lever i små oversiktlige samfunn, og at vi har gode velferdsordninger, mener professor Kristen Ringdal ved NTNU. Han er nasjonal koordinator for ESS i Norge. Ringdal sier økt innvandring til Norden fra andre kulturer og økt kriminalitet i våre største byer kan komme til å endre følelsen av trygghet.

Hør: Nordmenn er ikke redde

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters