Vanskelig åpenhet

I dag starter Helsedirektoratet en ny kampanje for økt åpenhet rundt psykisk helse. Men hvorfor skal man fortelle folk om det, dersom man har bipolar lidelse, tvangstanker, eller angst?

Psykisk helse
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Det pleier å komme fram i løpet av samtalen. Hvis jeg sitter i et tre timers langt møte, hender det at jeg må si fra. Da forklarer jeg at jeg har ADHD, og nå trenger jeg en pause for å få med meg hva folk sier.

Hør radioreportasjen her: Psykisk helse, holde det hemmelig?

En lettelse

Det sier Kristian Haugland. Han fikk diagnosen ADHD da han var 15 år, og han syntes det var en lettelse. I tillegg fikk han ingen negative tilbakemeldinger.

- Jeg var helt åpen hele tiden, sier Kristian, som i dag er master i filosofi og jobber med bedriftsutvikling.

Kristian Haugland forteller om sin diagnose på en filmsnutt på Helsedirektoratets hjemmesider. Dette er ledd i den nye kampanjen, som har som mål å skape mer åpenhet om psykisk helse.

Ikke alltid riktig for alle

- Det er ikke alltid riktig for alle å være hundre prosent åpen i alle sammenhenger, sier Sidsel Sverdrup.

Hun er professor på Diakonhjemmet i Høgskole i Oslo. Hun har foretatt en undersøkelse på folks holdninger til åpenhet rundt psykiske lidelser.

Men hun mener også at det kan komme mye bra ut av å være åpen.

- Det kan føre til aksept og forståelse blant de man er sammen med. Slik kan det være positivt.

Og hvis du trenger råd rundt psykisk helse, kan du gå inn på nettsidene til Helsedirektoratet: www.psykisk.no . Her kan du også se videoen med Kristian, og andre filmer.

Kulturstrøm

 • Max Wright er død

  Den amerikanske skuespilleren Max Wright er død. 75-åringen døde i sitt hjem i California tirsdag etter lang tids kreftsykdom, melder TMZ. Wright huskes nok best for rollen som familiefaren Willie Tanner i sitcomserien «Alf» som ble sendt på NBC.

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters