NRK Meny
Normal

Vanskelig åpenhet

I dag starter Helsedirektoratet en ny kampanje for økt åpenhet rundt psykisk helse. Men hvorfor skal man fortelle folk om det, dersom man har bipolar lidelse, tvangstanker, eller angst?

Psykisk helse
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Det pleier å komme fram i løpet av samtalen. Hvis jeg sitter i et tre timers langt møte, hender det at jeg må si fra. Da forklarer jeg at jeg har ADHD, og nå trenger jeg en pause for å få med meg hva folk sier.

Hør radioreportasjen her: Psykisk helse, holde det hemmelig?

En lettelse

Det sier Kristian Haugland. Han fikk diagnosen ADHD da han var 15 år, og han syntes det var en lettelse. I tillegg fikk han ingen negative tilbakemeldinger.

- Jeg var helt åpen hele tiden, sier Kristian, som i dag er master i filosofi og jobber med bedriftsutvikling.

Kristian Haugland forteller om sin diagnose på en filmsnutt på Helsedirektoratets hjemmesider. Dette er ledd i den nye kampanjen, som har som mål å skape mer åpenhet om psykisk helse.

Ikke alltid riktig for alle

- Det er ikke alltid riktig for alle å være hundre prosent åpen i alle sammenhenger, sier Sidsel Sverdrup.

Hun er professor på Diakonhjemmet i Høgskole i Oslo. Hun har foretatt en undersøkelse på folks holdninger til åpenhet rundt psykiske lidelser.

Men hun mener også at det kan komme mye bra ut av å være åpen.

- Det kan føre til aksept og forståelse blant de man er sammen med. Slik kan det være positivt.

Og hvis du trenger råd rundt psykisk helse, kan du gå inn på nettsidene til Helsedirektoratet: www.psykisk.no . Her kan du også se videoen med Kristian, og andre filmer.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".