Vanskelig åpenhet

I dag starter Helsedirektoratet en ny kampanje for økt åpenhet rundt psykisk helse. Men hvorfor skal man fortelle folk om det, dersom man har bipolar lidelse, tvangstanker, eller angst?

Psykisk helse
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Det pleier å komme fram i løpet av samtalen. Hvis jeg sitter i et tre timers langt møte, hender det at jeg må si fra. Da forklarer jeg at jeg har ADHD, og nå trenger jeg en pause for å få med meg hva folk sier.

Hør radioreportasjen her: Psykisk helse, holde det hemmelig?

En lettelse

Det sier Kristian Haugland. Han fikk diagnosen ADHD da han var 15 år, og han syntes det var en lettelse. I tillegg fikk han ingen negative tilbakemeldinger.

- Jeg var helt åpen hele tiden, sier Kristian, som i dag er master i filosofi og jobber med bedriftsutvikling.

Kristian Haugland forteller om sin diagnose på en filmsnutt på Helsedirektoratets hjemmesider. Dette er ledd i den nye kampanjen, som har som mål å skape mer åpenhet om psykisk helse.

Ikke alltid riktig for alle

- Det er ikke alltid riktig for alle å være hundre prosent åpen i alle sammenhenger, sier Sidsel Sverdrup.

Hun er professor på Diakonhjemmet i Høgskole i Oslo. Hun har foretatt en undersøkelse på folks holdninger til åpenhet rundt psykiske lidelser.

Men hun mener også at det kan komme mye bra ut av å være åpen.

- Det kan føre til aksept og forståelse blant de man er sammen med. Slik kan det være positivt.

Og hvis du trenger råd rundt psykisk helse, kan du gå inn på nettsidene til Helsedirektoratet: www.psykisk.no . Her kan du også se videoen med Kristian, og andre filmer.

Kulturstrøm

 • Se Motorpsycho på Månefestivalen

  Få med deg Motorpsycho i storform når de framfører den 11 minutter lange «The Transmutation Of Cosmoctopus Lurker» fra deres plate «Kingdom of Oblivion», som kom ut senere i år. Opptaket er fra helgas musikkfestival i Gamlebyen i Fredrikstad, som fikk besøk av NRK Festivalsommer.

  Motorpsycho med «The Transmutation Of Cosmoctopus Lurker» under Månefestivalen i Fredrikstad.
 • 1 av 5 slutter som sceneteknikere

  19,4 prosent av fast ansatte i selskaper tilknyttet Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon har sluttet siden koronapandemien rammet Norge i mars i fjor.

  Det tilsvarer en av fem i bransjen, og kommer fram i en undersøkelse gjennomført av foreningen, skriver Klassekampen.

  Morten Buvik, som er daglig leder i Lydteamet i Bodø, sier at bedriften hans har mistet fire sceneteknikere av totalt 13 det siste året.

  – Hvis Norge hadde gjenåpnet fullstendig i morgen, hadde hele konsertbransjen hatt et kjempeproblem, sier han.

 • Nyhetsbyrå i samarbeid med Twitter

  Twitter inngår samarbeid med nyhetsbyråene AP og Reuters for å bekjempe desinformasjon og falske nyheter på plattformen. I tillegg skal det komme tydeligere frem hvorfor visse typer innhold får fotfeste på plattformen, melder AP.