Hopp til innhold

Noen av Norges mest kjente musikere og forfattere får korona-stipend

3700 kunstnere søkte på det ekstraordinære kunstnerstipendet til Staten. Vigdis Hjorth, Morten Abel og Margreth Olin er blant mange kjente navn som får korona-stipend.

Morten Abel og Ole Paus.
Foto: ANETTE KARLSEN/VIDAR RUUD

– Det er mange årsaker til at noen har fått tildelt stipend og andre ikke, men det skal bare være lagt vekt på kunstnerisk aktivitet og kvalitet, sier utvalgsleder for Statens kunstnerstipend, Trude Gomnæs Ugelstad.

Admin. dir. Trude Gomnæs Ugelstad i Doga

Utvalgsleder Trude Gomnæs Ugelstad.

Foto: Eirik Evjen / DOGA

Forfattere, oversettere, billedkunstnere, scenekunstnere, musikere og arkitekter er blant dem som kunne søke det ekstraordinære stipendet.

70 millioner kroner fordeles på 679 kunstnere, og alle får 100.000 kroner hver. Det kom inn nesten 3700 søknader.

Mange kjendiser har fått avslag

På den lange søkerlisten stod også store navn som Linn Skåber, Cezinando, Henriette Steenstrup, Thomas Dybdahl og Fay Wildhagen. Disse har alle fått avslag.

Ugelstad understreker at lønnsgrunnlaget til den enkelte kunster ikke har vært viktig i utdelingen av dette stipendet, men heller deres ønske for aktivitet i fremtiden.

Bjørn Eidsvåg søkte på grunn av radikalt inntektstap i en periode hvor han finansierer et nytt album, sa hans pressetalsperson Elise Steffensen til VG før sommeren.

Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg er blant artistene som fikk avslag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Skal bidra til produksjon og formidling

Tanken bak ordningen er at den skal bidra til produksjon og formidling innenfor og på tvers av områdene visuell kunst, musikk, scenekunst, litteratur, kulturvern og tidsskrift og kritikk.

– Det er godt å kunne komme med noen positive nyheter i denne krevende tiden, der mange kunstnere står uten oppdrag. 70 millioner kroner er mye penger, men det er langt fra nok til å bøte på den vanskelige situasjonen mange utøvende kunstnere står i nå, sier Ugelstad.

Koronasituasjonen medførte avlysning av kulturarrangementer og reduserte inntekter for kunstnere, kulturarbeidere, arrangører og tjenesteleverandører.

Et utvalg av kjente profiler som har fått stipend

Tilskudd

Avslag

Ole Paus

Emilie Nicolas

Morten Abel

Bjørn Eidsvåg

Inge Bremnes

Henriette Steenstrup

Margret Olin

Linn Skåber

Tore Renberg

Fay Wildhagen

Vigdis Hjorth

Thomas Dybdahl

Stipendet ble kunngjort 29. mai av kulturminister Abid Raja.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters