Hopp til innhold

Nims hemmelige øy

Nitimens filmanmelder hadde håp om å forfriske sin barnlige sjel, men ble dypt skuffet.

Nims hemmelige øy
Foto: Filmweb/ Sandrew Metronome

”Nims hemmelige øy” har fått med Jody Foster som agorafobisk romanforfatter og den gesjeftige solstrålen Abigail Breslin. Altså vidunderbarnet som nesten fikk Oscar for ”Little Miss Sunshine”.

I denne filmen spiller Abigail jenta Nim, en blanding av Pippi Langstrømpe og Robinson Crusoe.

Ikke akkurat Robinson

Handlingen utfolder seg på en paradisøy i Stillehavet. Der bor solstrålen med sin far marinebiologen, en lidenskapelig planktonforsker spilt av Gerard Butler. Han gjør også dobbelt plikttjeneste som fiktiv romanhelt, utkledd som Indiana Jones.

Nims hemmelige øy

Slik gjør de det på film. Jodie Foster kjemper mot regn og bølger i studio.

Foto: Filmweb/ Sandrew Metronome

På øya boltrer Nim seg i tropisk, skolefri idyll sammen med sine beste og eneste venner: en dressert sjøløve, en usedvanlig begavet pelikan og den sjarmerende kampøglen Fred.

Hun koker smakfulle biller til frokost, utforsker vulkaner, og spiller fotball med sjøløven. I tillegg fører hun krig mot innvaderende cruisebåtturister på kveldstid.

Så tar far seg en tur til sjøs etter plankton, det blåser opp til storm, og mens han driver rundt på havet, er Nim alene. Da sender hun e-post til sin yndlingsforfatter i USA og ber om hjelp.

Den blå lagune?

Filmen er så Hollywoodglanset at det svir i øynene. Den største påkjenningen for meg er imidlertid dubbingen. Siden det er en barnefilm er den dubbet til norsk. Jeg opplever en norsktalende Jody Foster som kulturelt smertefullt.

Dette er Jody Fosters første barnefilm og den dårligste rollen jeg har sett henne prestere hittil. Jeg er absolutt tilhenger av henne og regner henne som en skuespiller med substans. I denne filmen blir det likevel altfor mye slapstick, som tipper over i parodi.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Nims hemmelige øy

Ikke helt magisk på film mener Nitimen anmelder. Dette fantastiske bildet til tross.

Foto: Filmweb/ Sandrew Metronome

Filmen lider av sjuskete historiefortelling, er overlesset av konstruerte elementer hentet fra mange velkjente filmer. Her finnes det ikke snev av troverdige personer, virkelige eller fiktive.

Konklusjon: Nims hemmelige øy mangler ektefølt magi og eventyr. Til og med spenningsscenenene oppleves som ganske flate.

Terningkast: 2.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters