NRK Meny
Normal

Che Geriljalederen

Del to i filmserien om Che Guevara handler om den mislykkete bolivianske revolusjonen.

Che - geriljalederen
Foto: Scanbox Entertainment AS

Vår anmelder savner mennesket bak masken – det psykologiske portrettet av Ernesto Guevara.

Revolusjon

Filmen starter med en Fidel Castro som lurer på hvor det er blitt av Che – vi får høre at han har vært involvert i kamper i Kongo og Venezuela. Nå sier han formelt opp sine stillinger som minister og kommandant på Cuba. Che forlater det internasjonale rampelyset og berømmelsen og sniker seg inn – faktisk forkledd som sin egen far – i Bolivia. Han rekrutterer og organiserer cubanske og bolivianske geriljaer for å starte den store latinamerikanske revolusjonen, som ender med hans egen henrettelse.

Geriljakrig

Geriljakrig i jungelen

Foto: Scanbox Entertainment AS

Jungelkrig

Mest parten av filmen foregår i den latinamerikanske sierraen. Vi følger geriljaens prøvelser – sult, slit regn, indre strid i partiet - omgitt av vettskremte men foræderiske campesinos. Cinematisk er scenene vakre og slående, og geriljalivet får et realistisk, nesten dokumentarisk preg. Likevel blir man blir hypnotisert og nummen etter flere timer med jungelkrig.

Ikon

Regissør Steven Sonderbergh presenterer den politiske mannen – revolusjonshelten – det gode, idealistiske mennesket som forsaker og ofrer alt for å skape en rettferdig verden. Sonderbergh lykkes med å skape forståelse hvorfor Che Guevara ble et revolusjonært ikon. Terningkast 4