Hopp til innhold

Che Geriljalederen

Del to i filmserien om Che Guevara handler om den mislykkete bolivianske revolusjonen.

Che - geriljalederen
Foto: Scanbox Entertainment AS

Vår anmelder savner mennesket bak masken – det psykologiske portrettet av Ernesto Guevara.

Revolusjon

Filmen starter med en Fidel Castro som lurer på hvor det er blitt av Che – vi får høre at han har vært involvert i kamper i Kongo og Venezuela. Nå sier han formelt opp sine stillinger som minister og kommandant på Cuba. Che forlater det internasjonale rampelyset og berømmelsen og sniker seg inn – faktisk forkledd som sin egen far – i Bolivia. Han rekrutterer og organiserer cubanske og bolivianske geriljaer for å starte den store latinamerikanske revolusjonen, som ender med hans egen henrettelse.

Geriljakrig

Geriljakrig i jungelen

Foto: Scanbox Entertainment AS

Jungelkrig

Mest parten av filmen foregår i den latinamerikanske sierraen. Vi følger geriljaens prøvelser – sult, slit regn, indre strid i partiet - omgitt av vettskremte men foræderiske campesinos. Cinematisk er scenene vakre og slående, og geriljalivet får et realistisk, nesten dokumentarisk preg. Likevel blir man blir hypnotisert og nummen etter flere timer med jungelkrig.

Ikon

Regissør Steven Sonderbergh presenterer den politiske mannen – revolusjonshelten – det gode, idealistiske mennesket som forsaker og ofrer alt for å skape en rettferdig verden. Sonderbergh lykkes med å skape forståelse hvorfor Che Guevara ble et revolusjonært ikon. Terningkast 4

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober