Hopp til innhold

Che Geriljalederen

Del to i filmserien om Che Guevara handler om den mislykkete bolivianske revolusjonen.

Che - geriljalederen
Foto: Scanbox Entertainment AS

Vår anmelder savner mennesket bak masken – det psykologiske portrettet av Ernesto Guevara.

Revolusjon

Filmen starter med en Fidel Castro som lurer på hvor det er blitt av Che – vi får høre at han har vært involvert i kamper i Kongo og Venezuela. Nå sier han formelt opp sine stillinger som minister og kommandant på Cuba. Che forlater det internasjonale rampelyset og berømmelsen og sniker seg inn – faktisk forkledd som sin egen far – i Bolivia. Han rekrutterer og organiserer cubanske og bolivianske geriljaer for å starte den store latinamerikanske revolusjonen, som ender med hans egen henrettelse.

Geriljakrig

Geriljakrig i jungelen

Foto: Scanbox Entertainment AS

Jungelkrig

Mest parten av filmen foregår i den latinamerikanske sierraen. Vi følger geriljaens prøvelser – sult, slit regn, indre strid i partiet - omgitt av vettskremte men foræderiske campesinos. Cinematisk er scenene vakre og slående, og geriljalivet får et realistisk, nesten dokumentarisk preg. Likevel blir man blir hypnotisert og nummen etter flere timer med jungelkrig.

Ikon

Regissør Steven Sonderbergh presenterer den politiske mannen – revolusjonshelten – det gode, idealistiske mennesket som forsaker og ofrer alt for å skape en rettferdig verden. Sonderbergh lykkes med å skape forståelse hvorfor Che Guevara ble et revolusjonært ikon. Terningkast 4

Kulturstrøm

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter