Hopp til innhold

New York Times bretter ut Knausgård

Karl Ove Knausgårds essay om vikinger pryder forsiden av New York Times Magazines kommende utgave. – Han er blitt en litterær rockestjerne, sier forleggeren.

Knausgård i New York Times

SLÅS STORT OPP: Karl Ove Knausgårds todelte artikkel «My Saga» får mye spalteplass i New York Times' søndagsmagasin. Her fra nettutgaven.

Foto: Nytimes.com / Skjermbilde

New York Times Magazine er den amerikanske storavisens søndagsbilag, og har et opplag på 1,3 millioner eksemplarer.

Geir Berdahl

– STØRRE ENN TYLDUM: Det mener Karl Ove Knausgårds forlegger Geir Berdahl om forfatterens USA-suksess.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Karl Ove Knausgård pryder forsiden av kommende søndags utgave.

Magasinet inneholder del én av forfatterens artikkel «My Saga: On the Trail of the First Europeans».

– New York Times ringte og ville at Karl Ove skulle skrive en artikkel i en serie om da vikingene kom til Newfoundland, forteller Knausgårds forlegger Geir Berdahl i Oktober forlag.

– Avisen ønsket 5 000 tegn, men artikkelen ble mange ganger så lang. De kuttet den så litt ned og delte den i to. Det er første gangen de har gjort, fortsetter han.

Mener det er større enn Tyldum

Del to av essayet står på trykk søndag 15. mars.

– Han skriver mye om seg selv, samtidig som det handler om vikinger. Det er Knausgård, han kan skrive som han vil. Den litterære friheten er viktig for ham, sier Berdahl.

Han trekker paralleller til oppmerksomheten rundt regissør Morten Tyldum og Oscar-nominasjonene til filmen «The Imitation Game».

– Dette er noe av det største som har skjedd. Det er større enn Tyldums USA-suksess, dog i en litterær og intellektuell sfære, sier forleggeren.

– Han må skrive mer

Bok fire i «Min kamp»-serien lanseres i USA i slutten av april.

Selv om salgstallene for bøkene hittil ikke har vært spektakulære, mener Knausgårds forlegger at forfatteren har blitt stor i USA.

– Det er oppslag i alle mulige store aviser om ham. Han er som en litterær rockestjerne i USA, og blir tatt imot på den måten også. Interessen er enorm, sier Geir Berdahl.

– Er han i USA nå?

– Nei, han er hjemme og prøver å skrive. Han kunne reist dag og natt, han skal for eksempel en tur til London nå. Men han må skrive mer, sier forleggeren, som ikke ønsker å si noe om hva Knausgård skriver.

Karl Ove Knausgård i Brenner og bøkene

BESØKTE BRENNER: Karl Ove Knausgård var gjest i «Brenner & Bøkene» 24. januar. Se innslaget.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter