NRK Meny
Normal

Nedlasting for en femtilapp

Fri nedlasting av alle filmer, musikk og bøker du vil for 50 kroner. Det lover partiet Rødt om de får gjennomslag for sin fildelingspolitikk. Gramart er skeptisk til forslaget.

Elin Volder Rutle
Foto: Rødt Oslo

Gjennom en ekstra avgift på bredbåndsregningen vil de sikre skaperne av kultur den godtgjørelsen de har krav på.

Dersom Rødt får gjennomslag for sin fildelingspolitikk, skal du og jeg fritt kunne laste ned alle de filmene, bøkene og sangene vi ønsker, mot å betale en ekstra bredbåndsavgift på mellom 20 og 50 kroner per måned.

- Vi vil ha en lovlig, offentlig fildelingsordning, finansiert delvis via det offentlige og delvis via en bredbåndsavgift. Her skal pengene følge verket, slik at artister, forfattere og filmskapere får betalt for merbruken som fildelingen fører til, sier Rødts andrekandidat til Stortinget for Oslo, Elin Volder Rutle.

Hun utdyper nå partiets holdning til fildeling, etter at en rekke artister og forfattere i vinter reagerte på partiets uforbeholdne støtte til det svenske fildelingsnettstedet The Pirate Bay. Nå presiserer altså partiet at utøverne skal kompenseres, og denne holdningen er det flere som liker.

Video: Vil gjøre fildeling lovlig

Video nsps_upload_2009_8_25_16_20_30_3078.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Gramart skeptiske

Daglig leder i artistorganisasjonen Gramart, Elin Aamodt er skeptisk til Rødts forslag om å gi artistene kompensasjon gjennom en bredbåndsavgift.

- Vi er svært skeptiske til en bredbåndsløsning. Det gjør artister og opphavsmenn svært sårbare for ulike politiske skifter. Dessuten har de
summene som til nå har vært nevn, ikke vært på langt nær høye nok for å kompansere inntektstapet, sier Aamot til NRK.

Partiutspørring i Kulturnytt

Programleder Birger Kolsrud Jåsund skal i to uker framover grille politikerene i dei viktigeste kultursakene kl. 16.30 i NRK P2.

Les også: Valkampen i Kulturnytt

Hvilken saker mener du kulturpolitiker i Rødt, Mimir Kristjansson, bør svare på?

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck