Hopp til innhold

Nedlasting for en femtilapp

Fri nedlasting av alle filmer, musikk og bøker du vil for 50 kroner. Det lover partiet Rødt om de får gjennomslag for sin fildelingspolitikk. Gramart er skeptisk til forslaget.

Elin Volder Rutle
Foto: Rødt Oslo

Gjennom en ekstra avgift på bredbåndsregningen vil de sikre skaperne av kultur den godtgjørelsen de har krav på.

Dersom Rødt får gjennomslag for sin fildelingspolitikk, skal du og jeg fritt kunne laste ned alle de filmene, bøkene og sangene vi ønsker, mot å betale en ekstra bredbåndsavgift på mellom 20 og 50 kroner per måned.

- Vi vil ha en lovlig, offentlig fildelingsordning, finansiert delvis via det offentlige og delvis via en bredbåndsavgift. Her skal pengene følge verket, slik at artister, forfattere og filmskapere får betalt for merbruken som fildelingen fører til, sier Rødts andrekandidat til Stortinget for Oslo, Elin Volder Rutle.

Hun utdyper nå partiets holdning til fildeling, etter at en rekke artister og forfattere i vinter reagerte på partiets uforbeholdne støtte til det svenske fildelingsnettstedet The Pirate Bay. Nå presiserer altså partiet at utøverne skal kompenseres, og denne holdningen er det flere som liker.

Video: Vil gjøre fildeling lovlig

Video nsps_upload_2009_8_25_16_20_30_3078.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Gramart skeptiske

Daglig leder i artistorganisasjonen Gramart, Elin Aamodt er skeptisk til Rødts forslag om å gi artistene kompensasjon gjennom en bredbåndsavgift.

- Vi er svært skeptiske til en bredbåndsløsning. Det gjør artister og opphavsmenn svært sårbare for ulike politiske skifter. Dessuten har de
summene som til nå har vært nevn, ikke vært på langt nær høye nok for å kompansere inntektstapet, sier Aamot til NRK.

Partiutspørring i Kulturnytt

Programleder Birger Kolsrud Jåsund skal i to uker framover grille politikerene i dei viktigeste kultursakene kl. 16.30 i NRK P2.

Les også: Valkampen i Kulturnytt

Hvilken saker mener du kulturpolitiker i Rødt, Mimir Kristjansson, bør svare på?

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters