Nedlasting for en femtilapp

Fri nedlasting av alle filmer, musikk og bøker du vil for 50 kroner. Det lover partiet Rødt om de får gjennomslag for sin fildelingspolitikk. Gramart er skeptisk til forslaget.

Elin Volder Rutle
Foto: Rødt Oslo

Gjennom en ekstra avgift på bredbåndsregningen vil de sikre skaperne av kultur den godtgjørelsen de har krav på.

Dersom Rødt får gjennomslag for sin fildelingspolitikk, skal du og jeg fritt kunne laste ned alle de filmene, bøkene og sangene vi ønsker, mot å betale en ekstra bredbåndsavgift på mellom 20 og 50 kroner per måned.

- Vi vil ha en lovlig, offentlig fildelingsordning, finansiert delvis via det offentlige og delvis via en bredbåndsavgift. Her skal pengene følge verket, slik at artister, forfattere og filmskapere får betalt for merbruken som fildelingen fører til, sier Rødts andrekandidat til Stortinget for Oslo, Elin Volder Rutle.

Hun utdyper nå partiets holdning til fildeling, etter at en rekke artister og forfattere i vinter reagerte på partiets uforbeholdne støtte til det svenske fildelingsnettstedet The Pirate Bay. Nå presiserer altså partiet at utøverne skal kompenseres, og denne holdningen er det flere som liker.

Video: Vil gjøre fildeling lovlig

Video nsps_upload_2009_8_25_16_20_30_3078.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Gramart skeptiske

Daglig leder i artistorganisasjonen Gramart, Elin Aamodt er skeptisk til Rødts forslag om å gi artistene kompensasjon gjennom en bredbåndsavgift.

- Vi er svært skeptiske til en bredbåndsløsning. Det gjør artister og opphavsmenn svært sårbare for ulike politiske skifter. Dessuten har de
summene som til nå har vært nevn, ikke vært på langt nær høye nok for å kompansere inntektstapet, sier Aamot til NRK.

Partiutspørring i Kulturnytt

Programleder Birger Kolsrud Jåsund skal i to uker framover grille politikerene i dei viktigeste kultursakene kl. 16.30 i NRK P2.

Les også: Valkampen i Kulturnytt

Hvilken saker mener du kulturpolitiker i Rødt, Mimir Kristjansson, bør svare på?

Kulturstrøm

  • Nordmann Europas beste filmfotograf

    Martin Otterbeck blei laurdag kveld hedra som Europas beste filmfotograf under European Film Awards (EFA) i Sevilla i Spania. Fotoprisen fikk han for Erik Poppes film «Utøya 22. juli». Det er 31. gang at European Film Awards går av stabelen.

  • Første «Grevinnen og hovmesteren»

    «Grevinnen og hovmesteren» sendes for første gang på britisk TV. Sketsjen er juletradisjon i Tyskland, Skandinavia og Baltikum. Den er britisk, men har aldri vært vist på britisk fjernsyn. I år viser Sky Arts den på nyttårsaften, skriver The Guardian.

    Kvelden før kvelden KVELDEN FØR KVELDEN