NRK Meny
Normal

NRK suveren valgvinner

NRK hadde fire ganger flere seere enn sin største konkurrent, TV2 under valgsendingene. - Vi forventer ikke å slå NRK på en slik kveld, sier Nyhetsdirektør i TV2, Kjell Øvre Helland.

Geir Heljesen

Geir Heljesen

Foto: NRK

På det meste så hele 1.250.000 seere NRKs valgsendinger.

Jon Gelius

Jon Gelius

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

– Dette er ekstremt gledelige tall og en solid anerkjennelse av vårt valgteam. NRK bekrefter nok en gang at vi fortsatt er best når det gjelder, i en tid der konkurransen om TV-seerne aldri har vært tøffere, sier NRKs nyhetsredaktør Jon Gelius.

Geir Heljesen trakk seerne

Jon Gelius mener at ett av NRKs viktigste konkurransefortrinn var Geir Helljesen.

– Med sin 40 år lange erfaring som valgnestor er det ingen som når ham til knærne. Han kommer jeg til å savne dypt til neste valg, sier Gelius.

Geir Heljesen gikk av som pensjonist etter at valgsendingen ble avsluttet, etter å ha dekket alle valg for statskanalen siden 1968.

Skuffelse i TV2

Medieforsker Kristian Tolonen

Kristian Tolonen

Foto: Sjur Sætre / NRK

- Når en stor nasjonal begivenhet skjer, så velger publikum NRK med all sin seriøsitet og troverdighet, sier medieforsker Kristian Tolonen i NRK.

I snitt fulgte 897.000 seere valgsendingene på NRK i går og utover natta. Aller størst oppslutning hadde NRK mellom klokken 21:00 og 23:00 . Da satt hele 1.250.000 seere og så på.

Til sammenligning hadde TV2 litt over 200.000 seere mellom klokken 20:00 og 01:45.

Kjell Øvre Helland

Kjell Øvre Helland

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

- Tallet er litt skuffende, spesielt for moderkanalen TV2. Men, vi setter rekord i antall brukere på TV2.no og det var en stor dag på TV2 Nyhetskanalen. Sånn sett er vi ikke misfornøyd med det vi oppnådde i går, sier nyhetsdirektør i TV2, Kjell Øvre Helland.

Tilbakegang

Selv om mange så valgsendingene på TV, er det en markant tilbakegang seere fra tidligere år. Spesielt hos TV2.

Fra 2005 til 2009 har NRK en nedgang på seks prosent seeroppslutning på valgsendingen sin. I samme periode hadde TV2 en nedgang på hele 31,6 prosent på sin valgsending.

Nattevåkent publikum

Geir Heljesen oppdaterer politikarane

Geir Heljesen

Foto: Åge André Breivik

Fra klokken 23:00 til klokken 01:45 var det 712.000 nordmenn som fulgte med på NRKs valgsendinger, så gikk seertallene nedover etterhvert som folk tok kvelden.

- At det er et så stort seertall så sent på kvelden, er sjelden, sier Tolonen.

NRK sterkere enn noen sinne

- Det er fryktelig interessant å se at NRK sin posisjon rundt denne type innhold ikke er svekket. Det ser nesten ut som NRK står sterkere enn noen sinne, sier Tolonen og fortsetter:

- TV2 er jo ingen noviser, de har gjort dette før. Likevel er det helt klart hvor TV-valget ligger når det er valgdag.

- Vi forventer ikke å slå NRK på en slik kveld og styrkeforholdet er ikke mye endret. Vi skulle likevel ønske vi hadde flere seere, sier nyhetsdirektør i TV2, Kjell Øvre Helland.

Les flere kulturnyheter her: NRK Kultur

Kulturstrøm

 • Barnebokuke på NRK

  NRK feirer barnebøker sammen med lyttere, lesere og seere i NRK RADIO, NRK TV, NRK.no og på Instagram-kontoen NRK BOK denne uka:

  Laster Instagram-innhold
 • Kurs for de beste blåserne i Risør

  Trompetisten Tine Ting Helseth skal sammen med Risør kammermusikkfest lage et helårlig talentprogram for de største talentene på blåseinstrumenter. De første deltakerne starter under årets kammermusikkfest.

  Tine Thing Helseth
  Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Flere kulturnyheter