Hopp til innhold

Nationaltheatret vil ikke boikotte israelsk teatersamarbeid

Ledelsen ved Nationaltheatret vil fortsette samarbeidet med det israelske nationalteateret Habima, sier teatersjef Hanne Tømta.

Nationaltheatret og Habima

OPPRETTHOLDER SAMARBEID: Nationaltheatret vil ikke avslutte samarbeidet med Habima-teatret, til tross for at teatret har nektet å imøtekomme Nationaltheatrets krav.

Foto: Anette Karlsen / StateofIsrael (CC BY-SA 2.0) / NTB Scanpix / Flickr

Hanne Tømta

FORTSETTER OMSTRIDT SAMARBEID: Teatersjef Hanne Tømta bekrefter overfor NRK at det ikke blir noen boikott av Habima-samarbeidet fra Nationaltheatrets side.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Birgitte Larsen

SKUFFET: Initiativtaker og skuespiller Birgitte Larsen.

Foto: Nationaltheatret

Mens konflikten mellom Hamas og Israel på Gazastripen har blusset opp i sommer, har kravet om boikott av det israelske nasjonalteatret Habima fått fornyet styrke.

I et åpent brev i mai i år oppfordret scenekunst-tankesmia TeaterTanken ledelsen og de ansatte ved Nationaltheatret til å avslutte samarbeidet med teatret.

Nå bekrefter teatersjef Hanne Tømta overfor NRK at teateret fortsetter samarbeidsprosjektet «Terrorisms», til tross for at teatret ikke har imøtekommet Natonaltheatrets krav.

– Vi har valgt å fortsette å være i terrorismeprosjektet, hvor Habima er ett av mange, fordi jeg tror meningsutveksling, protest og konfrontasjon med kunstneriske virkemidler har større effekt enn boikott og isolasjon, sier Tømta til NRK i ettermiddag.

Avviste norsk krav

Intiativtakerne bak underskriftskampanjen mener Habima-teateret bryter internasjonal lov ved å spille forestillinger i de ulovlige israelske bosettingene på Vestbredden.

Teatersjef Hanne Tømta har tidligere krevd at Habima slutter å spille i de ulovlige områdene.

I et brev Klassekampen omtalte tidligere denne måneden, avslår Habima-direktør Ilan Ronen kravet fra Tømta, og sier han ikke kan avvise at det vil bli satt opp forestillinger på Vestbredden også i fremtiden.

Begrunnelsen var at Habima-teatret mottar støtte fra den israelske stat, og dermed er pålagt å spille forestillinger i hele Israel, inkludert de okkuperte områdene.

Tømta mener imidlertid at Habima har kommet dem delvis i møte.

– Habima-teateret har ikke spilt i Ariel-bosettingen i 2014, og ønsker ikke å spille der. Akkurat der har vi fått gehør for våre krav i praksis. Samtidig bruker teatersjef Ilan Ronen sitt virke som teatersjef til å repertoar stykker som aktivt tar avstand fra den israelske bosettingspolitikken, sier Tømta.

Nationaltheatret-sjefen om fortsatt samarbeid med israelsk statsteater.

KONFRONTASJON FREMFOR ISOLASJON: Teatersjef Hanne Tømta tror fortsatt samarbeid vil ha større effekt enn boikott.

Skuffet over beslutning

Skuespiller Birgitte Larsen er en av initiativtakerne til oppropet for teaterboikott. Hun er skuffet over at teaterledelsen nå har valgt å fortsette samarbeidet.

– Jeg er veldig skuffa, men ikke veldig overraska. Signalene jeg har fått fra Tømta i det siste, er at det har gått mot et fortsatt samarbeid. Men jeg mener dette sender et helt feil signal nå, sier Larsen til NRK.

Hun er ikke enig i Tømtas beskrivelse av at Habima-teatret tar avstand fra den israelske bosettingspolitikken.

– Habima spiller på okkuperte område. Ilan Ronan uttaler at de som israelsk teater må spille i hele Israel, innbefattet bosetningene. Mange vil motsi ham på at dette er en del av Israel, og dette viser at han har et helt annet syn på okkupasjonen enn det vi har, sier Larsen, som mener Habima-teatret med sine forestillinger er med på å legitimere bosetningene.

– Men de har ikke hatt forestillinger på Vestbredden i 2014?

– Det er bra det, men de er likevel pålagt å spille i de okkuperte områdene, så det at de ikke har gjort det i 2014, er nok mer tilfeldig enn et politisk signal, mener Larsen.

Skuespiller Birgitte Larsen er skuffet, men ikke overrasket over teaterledelsens beslutning om fortsatt samarbeid med Habima-teatret.

SKUFFET, IKKE OVERRASKET: Skuespiller Birgitte Larsen er en av ildsjelene bak oppropet. Hun er ikke enig i teatersjef Hanne Tømtas beskrivelse av Habima-teatret.

Palestinsk teatergruppe trakk seg

Det uavhengige palestinske teateret Shiber Hur deltok i utgangspunktet også i «Terrorisms»-samarbeidet, men trakk seg tidligere denne måneden .

– Vi trekker oss ikke for å gjøre en stor politisk markering, men fordi dette samarbeidet har fått et altfor politisk fokus. Vi deltok for å lage teater, ikke for å være en del av en politisk arena, sa Shiber Hurs teatersjef Amir Nizar Zuabi da.

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.