Hopp til innhold

Nå vil NFT-moten ta verden med storm

Skal det være et par digitale luksus-sneakers til titusenvis av kroner?

Virtuelle sneakers i form av NFT av merket RTFKT.

Nike er blant merkene som satser stort på NFT. Før jul kjøpte de opp det virtuelle sneakermerket RTFKT. Her er et eksempel på de populære digitale skoene.

Foto: RTFKT INC / Reuters

Såkalte NFT-er var en av fjorårets største snakkiser i kunstverden. I løpet av kort tid har trenden blitt millionbutikk for mange kunstnere og investorer, også her i Norge. Hypen er ekte, til tross for at de aller fleste som har flokket til fenomenet tjener null og niks.

I dag ser vi kjente personligheter fronte NFT-kolleksjoner i sosiale medier omtrent daglig.

 • Nylig meldte John Lennons sønn at en rekke personlige The Beatles-gjenstander vil bli til salgs i form av NFT-er.
 • Bjarne Melgaard solgte nylig NFT-kunst for 10 millioner kroner.
 • Det er et hav av kjendiser i dag fra idrett- og underholdningsverden, fra Messi til Justin Bieber, som fronter de digitale kryptoverkene.

Digital kunst er altså i vinden som aldri før – og nå er det digital mote som står for tur.

De siste årene har mange av de store klesmerkene forsøkt å markere seg i den stadig voksende digitale verden. Balenciaga har lansert kleskolleksjon i det megapopulære spillet Fortnite. Prada har hatt virtuell catwalk-show. Og Valentino har designet klær som kan lastes ned og brukes av avataren din i Animal Crossing.

Men det heteste innen moteverden akkurat nå?

NFT-er, selvfølgelig.

– Det kan virke som om moteverdenen nå for alvor har fått øynene opp for NFT-er. Som vanlig lar de ingen sjanse til klingende mynt i kassen gå fra dem, sier mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Eide Einarsdóttir i KK.

Hun mener de store motehusene higer etter å nå den yngre generasjonen.

– De vil nærmest bli tvunget til å gå inn i NFT-er på en eller annen måte i tiden som kommer.

Skjermdump fra Adidas sin Instagram, viser et promobilde fra deres nyeste NFT-kolleksjon.

Adidas er et av merkene som har tatt tøyet med seg inn i det digitale Metaverset. Den digitale kolleksjonen, som består av en rekke ulike animerte figurer kledd opp i digitale klær fra merket, kommer også med en «ekte» merch-pakke som kjøperen kan hente ut i fysisk versjon.

Foto: Adidas (skjermdump)

Stor popularitet blant de store merkene

Moten speiler samtiden, og NFT-er er definitivt en del av samtiden akkurat nå, mener Einarsdóttir.

– Trender og tendenser skapes ikke lenger kun på catwalken. Moteaktørene må hele tiden ha fingeren på pulsen for å følge med på det nye, kanskje spesielt innen teknologi. Det er her det store kappløpet vil være nå.

I desember kjøpte Nike opp det virtuelle skomerket RTFKT, som spesialiserer seg på å lage virtuelle sneakers i form av NFT-er. 600 digitale sko ble solgt for rundt 27 millioner norske kroner.

Adidas' NFT-kolleksjon «Into the Metaverse» ble solgt ut på et par timer. Dolce & Gabbana solgte sine ni supereksklusive NFT-er på auksjon til rundt 54 millioner kroner.

Skjermdump fra Gucci sin Instagram, viser et utsnitt av deres kommende NFT-kolleksjon

Den nye kolleksjonen til Gucci er laget i samarbeid med merket SUPERPLASTIC, som er kjent å lage digitale samlefigurer. NFT-kolleksjonen kommer til å bestå av animerte figurer kledd i Guccis egne signaturmønstre og lanseres den 1. februar.

Foto: Gucci (skjermdump)

Merker som Gucci, Jimmy Choo, Karl Lagerfeld, JW Anderson og Asics har også slengt seg på bølgen.

Skjermdump av en NFT laget av JW Anderson, bilde av en genser

Denne hyperrealistiske NFT-genseren fra JW Anderson ble solgt for rundt 65 000 norske kroner på auksjon.

Foto: JW Anderson (skjermdump)

– Kunstverden påvirker moteverden

Med Facebooks overgang til Meta er det ikke lenger helt spinnvilt å tenke seg at vi i fremtiden kanskje vil bruke mer tid og penger på våre virtuelle garderober enn den fysiske. Vi tilbringer stadig mer tid i det digitale rom, og mange aktører satser derfor stort på at vår digitale identitet blir viktigere enn noen gang før.

Skjermdump av Meta (tidligere Facebook) post på Twitter. "Hey @balenciaga, whats the dress code in the metaverse?"

Rett etter Facebooks navnebytte til Meta la de ut denne meldingen på Twitter. «Hey @Balenciaga, hva er kleskoden i metaverset?»

Foto: Skjermdump

– NFT-er virker å ha et godt grep rundt kunstverden, som igjen påvirker moteverden. Men om dette er et fenomen fordi det er nytt, spennende og uutforsket, eller om det faktisk er et paradigmeskifte og et steg mot en grønnere mote for fremtiden, er jeg mer usikker på, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Hun trekker spesielt frem spillbransjen som et perfekt utgangspunkt for digital mote og NFT-er i tiden fremover.

– Det kan på sikt bli big business for motehusene, vel og merke parallelt med egne fysiske capsule-kolleksjoner, forklarer moteredaktøren.

Med den nylanserte NFT-kolleksjonen fra GAP for eksempel, får man med en fysisk hettegenser med på kjøpet som du faktisk kan bruke på ekte.

Et annet eksempel på hvordan NFT-teknologi kan brukes på andre måter innen mote er blokkjede-selskapet Aura, som utforsker muligheten for å forenkle autentiseringen av designprodukter.

Skjermdump fra Burberry sin Instagram. Bildet viser en NFT av Burberry i form av en hai i ført Burberrys signaturmønstre.

Burberry er blant motehusene som har lansert NFT-er til bruk i spill. Denne karakteren ble solgt som en NFT og kan brukes i spillet Blankos Block Party. Kolleksjonen, som består av 2250 NFT-er, ble revet vekk på rundt 30 sekunder.

Foto: Burberry (skjermdump)

Grådighet eller kultur?

Teknologi-journalist Eirik Solheim i NRKbeta er en av flere som er skeptisk til NFT-fenomenet som omgir oss.

– Det er jo noen gode tanker bak dette. Men med denne typen ny teknologi som ikke helt har satt seg, er det veldig mye som er usikkert. Det er ikke godt å si om dette faktisk er noe som har kommet for å bli, sier han.

Solheim forklarer at mange større selskaper ser på NFT-er som en mulighet til å tjene noen raske penger, mens mange kaster seg på for å ikke være bakpå med det «siste nye».

Skjermdump fra merket Balmain sin Instagram. Bildet viser en NFT.

Franske Balmain sine NFT-er er laget i samarbeid med Barbie og ble lansert tidligere denne måneden.

Foto: Balmain (skjermdump)

– Du kan jo risikere å brenne deg skikkelig på noe som ender opp med å kun være en hype. Mange husker sikkert Second Life hvor folk kjøpte eiendommer og andre ting for utrolig mye penger. Vi kan jo si i dag at det ikke var noen god investering. Noe tilsvarende kan jo skje med NFT-er.

NFT-er er koblet til blokkjedene og er en sentral del av hypen til flere av de ulike kryptovalutaene. Markedet har den siste tiden stupt i verdi, som gjør at det kan være risikabelt for dem som har kortsiktige planer om «lettjente» penger.

– Hvis du kjøper noe som er et digitalt sertifikat for 600 millioner kroner, så bør du jo være klar over at det godt kan hende at dette digitale sertifikatet ikke er verdt 600 millioner om et år, sier Solheim.

Hør mer om NFT-er i mote, spill og kunst:

NFT er det heteste buzzordet i internasjonal kunstbransje om dagen, og det meldes stadig om at denne digitale kryptokunsten selges for rekordsummer. Også i spill og i mote satses det på dette nå. Vi dykker ned i NFT og prøver å forstå hva det innebærer, og hva vi bør vite. Vi får blant annet høre fra Norges fra Norges første NFT-galleri, og komiker Martin Beyer Olsen har prøvd seg som NFT-kunstner.

Vi dykker ned i NFT og prøver å forstå hva det innebærer, og hva vi bør vite.

Videre anbefalt lesing :

Kulturstrøm

 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo
 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Best akkurat nå

  – Frå «alt går bra» til «Alt du sa»: Den nyaste låta handlar om å klamre seg fast i fortida og den framtida ein trudde ein skulle ha med ein person. Det er ikkje til å ta feil av, for den startar med linja: «Kvar kveld skrive eg nummeret ditt på skjermen, for eg late som vi holde kontakt», skriver journalist Maria Wilberg om gruppa Vettche sin låt.