Hopp til innhold

Har solgt kryptokunst for 11 millioner. Norske museum skeptiske til å kjøpe.

Torsdag åpnet Norges første utstilling med både vanlig, fysisk kunst, og digitale krypto-kunstverk. Til tross for stadig økende interesse, vil ikke norske museer kjøpe inn den digitale kunsten.

Trym Ruud utenfor Galleri Blank i Oslo

FYSISK: For første gang stilles Ruuds digitale kunst ut fysisk som bilder.

Foto: AIDA KHORAMI / NRK

Trym Ruud har hatt braksuksess med å selge kryptokunst. Det er digitale kunstverk, som man ikke kan ha på en vanlig vegg med mindre man viser den på en skjerm.

Disse kunstverkene er såkalte NFTer. Det står for Non Fungible Tokens, som er et digitalt sertifikat. Det bekrefter at kunstverket er originalt og ekte. Selve kunstverket kan være et bilde, en video eller annen digital fil. Verdien ligger i NFT-sertifikatet, som altså «henger på» kunstverket.

Kunstverkene med NFT-sertifikat kjøpes og selges vanligvis med kryptovaluta. Ruud selger sine verker i valutaen Ethereum (ETH). Siden januar har han tjent 720 Ethereum.

Det tilsvarer rundt 11 millioner norske kroner etter dagens valuta.

Trym Ruud

FORNØYD: Trym Ruuds bachelorprosjekt har gitt stor avkastning det siste året.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Trym Ruud er den mest populære norske NFT-kunstneren. Han selger verkene sine gjennom den digitale, internasjonale markedsplassen Rarible. Noen av verkene hans kan blir solgt for opp til 32 ETH, som tilsvarer 500 000 norske kroner.

Tradisjonelt og nytt møtes

Midt mellom gamle byhus i Bygdøy allé, stiller Ruud ut kunsten sin. Det er en digital og fargerik verden med element fra spill og populærkultur. Nå ønsker han å bygge en bro mellom fysisk kunst, og NFTer.

Tre Rude Boys-karakterer laget av Trym Ruud

RUDE BOYS: Disse tre karakterene, hvert sitt NFT-kunstverk, henger nå på veggen i galleriet.

Foto: SIRI VÅLBERG SAUGSTAD / NRK

– Utstillingen er en introduksjon til mitt univers. Jeg håper at den kan gjøre folk som ellers ikke er opptatt av kunst, mer interessert, sier han, og håper utstillingen gir de besøkende en forståelse for kryptokunst.

Det som starta som et bachelorprosjekt ved studiene har gitt ham et levebrød på bare et halvt år.

– Det er litt surrealistisk at jeg plutselig står her og har en utstilling, sier han og ser seg rundt i det fysiske galleriet med den digitale kunsten.

Museene delte om NFT

Tone Hansen, Henie Onstad

INTERESSERT: Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

Foto: Gunnar Bratthammar / NRK

– Det kan bli en utfordring når den digitale kryptokunsten skal ut i det fysiske, mener Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

Hun er likevel interessert i den nye, digitale kunsten, og tror NFT er her for å bli.

– Vårt ansvar er å speile den verdenen vi lever i, og når verden går den veien må vi følge etter og sørge for at vi kan være aktuelle, også for den generasjonen som kommer som kan spillverdenen og de kodene vi ikke nødvendigvis kan, sier Hansen.

Kode-museene i Bergen er derimot skeptiske til den nye kunsten.

Petter Snare er direktør ved KODE

SKEPTISK: Petter Snare, direktør for Kode-museene i Bergen, som ikke kommer til å kjøpe digital kunst.

Foto: Dag Fosse / KODE

– Akkurat nå tror jeg ikke det er aktuelt for oss. Vi er jo et museum som er litt tilbakeskuende, sier Petter Snare, direktør for Kode.

De kommer ikke til å kjøpe inn kunstverkene til Ruud eller andre digitale kunstnere nå.

– Vi får se hvordan det utvikler seg som kunstform, og om det blir en flopp eller om det blir noe vi må bevare for ettertiden, sier Snare.

NRK har også vært i kontakt med Astrup Fearnley Museet og Kistefos Museum. Ingen av dei er interesserte i å kjøpe kryptokunst.

– Erstatter nok ikke fysisk kunst

Kunstanmelder i NRK, Mona Pahle Bjerke tror ikke vanlig, fysisk kunst blir erstattet med digital kunst.

– Da fotografiet var nytt tenkte man også det, men nå har maleriet og fotografiet levd side om side lenge, sier hun.

Likevel tror Bjerke de digitale formene kan påvirke de fysiske, slik som fotografiet påvirket malerkunsten. Men først må den digitale formen utvikle seg mer.

– Kryptomarkedet kan ikke fungere slik det er nå. Man må skape nye kunstverk kun for digitale plattformer, ikke bare digitale reproduksjoner, sier Bjerke.

Kryptokunst er ein marknad i stadig vekst. Ein amerikansk kunstnar selde nyleg eit kunstverk for omlag 600 millionar kroner. Det gjer kunstnaren bak til den tredj høgstselgande kunstnaren i verda. Kunstverket hans er meir verdifullt enn nokon av måleria til dei verdensberømte målarane Salvador Dalí og Frida Kahlo
Også i Noreg er det ein som gjer det bra med sine digitale kunstverk.

Kryptokunst er et marked i stadig vekst. En amerikansk kunstner solgte nyleg et kunstverk for rundt 600 millioner kroner. Også i Norge er det en som gjør det bra med sine digitale kunstverk.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober