Hopp til innhold

Nå kommer den amerikanske versjonen av «Skam»

Den verdenskjente tv-produsenten Simon Fuller har kjøpt rettighetene til NRK-serien «Skam». Den amerikanske versjonen kan komme allerede i 2017.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

FLØRT: Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam.

Foto: Skam / NRK P3

Simon Fuller har skapt store internasjonale TV-suksesser som «Idol», «So You Think You Can Dance», og var dessuten mannen bak popgruppa Spice Girls.

Nå har han kjøpt rettighetene til å produsere «Skam» for det amerikanske tv-markedet. Planen er å lage en amerikansk sesong allerede i løpet av 2017.

– «Skam» har potensial til å bli en innflytelsesrik serie i Nord-Amerika, hvor vi ikke har noe lignende. Det viser at Norge og Skandinavia er i front på innovasjon og kreativitet, og jeg er stolt av å være med å gjøre «Skam» tilgjengelig for et mye større publikum enn i dag, sier Fuller til NRK.

Tro mot originalen

Fuller tok kontakt med NRK i juni og var på Marienlyst i august. Siden da har forhandlingene om rettighetene pågått, frem til kontrakten ble underskrevet denne uken.

– «Skam» er en viktig serie fordi den har et helt spesielt innhold, laget med ærlighet og integritet for et yngre publikum. Serien er ledende i hvordan den utforsker ulike kanaler og plattformer for historiefortelling, sier Fuller.

fire stolte

BESØK FRA USA: Her er Simon Fuller på besøk hos Skam-redaksjonen i august. Fra venstre: Ole Hedemann, Simon Fuller, Håkon Moslet og Marianne Furevold-Boland.

Foto: NRK

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, er stolt over avtalen med Fuller.

– Det har vært viktig for oss å være trygg på at han kan lage en god versjon av«Skam» i USA. Vi opplever at Fuller er en mann som forstår kjernen i serien og som er fascinert av publiseringsformen til «Skam». Han ser på serien som noe genuint nytt, sier Håkon Moslet, redakasjonssjef i NRK P3.

– Hvor nært vil den internasjonale versjonen være den norske handlingen og karakterene der?

– Intensjonen hans er at den skal være tro mot originalen med mange av de samme kvalitetene.

– Hvor mye penger får NRK for et slikt rettighetssalg?

– Hvis det blir produksjon, og det blir en suksess, så kommer det en del penger tilbake til NRK. Men det er ikke det viktigste for oss.

Flere ønsker å kjøpe rettighetene

Det har, ifølge Moslet, vært flere som har vært i kontakt med NRK med et ønske om å kjøpe rettighetene.

– Han var det første og den beste. Og så har det kommet flere til i løpet av høsten.

Kommer dere til å vurdere å selge rettighetene til flere?

– Nå vil vi først og fremst fokusere på sesong fire her hjemme som kommer til våren. Så kommer det etterhvert en versjon i USA. Og så får vi se om det blir noe mer, sier han.

New York Times omtaler også saken, og kaller «Skam» en internasjonal kulthit.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters