Mye styr for kort smell

Hvordan foregår det egentlig når en bil eksploderer på film?
Solveig ville undersøke saken og her kan du se filmen om hvordan opptakene foregikk.

Sprenging av bil
Foto: NRK

Er det filmtriks?

Det ser voldsomt ut når en bil eksploderer på film. Er det filmtriks eller er det sånn det ser ut i virkeligheten? Det krevde ganske mye arbeid, men Solveig fant svaret.


Se video: Bakomfilm: Newton sprenger en bilSolveig Hareide

DYNAMITT-SOLVEIG: Solveig Hareide hjelper til med å bære dynamitt. I dag jakter Newton på filmtriks. Solveig vil undersøke hvordan de gjør det i filmbransjen når en bil sprenges.

Foto: NRK

Det første du trenger er et bilvrak. For å få tatt bilde av eksplosjonen må du ha et helt spesielt kamera og et telt for å beskytte det mot regnet.

Kameraet tar så mange bilder på så kort tid at det bare har fire sekunders opptakstid.

Og det smeller bare en gang. Her gjelder det at bildeutsnittet er riktig og at kameraet starter akkurat i riktig tid.

Spesialeffekter

Solveig Hareide og Kai K. Rødseth

FORTELLER FILMTRIKS: Solveig Hareide får høre om filmtriks av Kai Kolstad Rødseth. Han er ekspert på special effects som brukes under filminnspilling.

Foto: NRK

Spesialeffektmann Kai gjør klar spesiallagde bomber og kanoner som skal få flammene til å slå ekstra høyt (men ikke så høyt at de kommer utenfor bildet).

Selv om alle står langt unna tar de ingen sjanser, briller og hjelm må på.

Så kommer brannvesenet for å passe på at alt går trygt for seg.

Og SÅ kan det smelle.Se eksplosjonen i Newton

Syns du smellet så litt smått ut på Bakomfilmen?
I Newton 8. november 2009 ser du hvor stor og flott eksplosjonen ble. For selv om mesteparten av eksplosjonen må gjøres på ordentlig, hjelper det med et og annet filmtriks til slutt!

SE VIDEOINNSLAG FRA NEWTON 8. NOV.09: Filmtriks: Om å lage bileksplosjon

Kulturstrøm

 • Ari Behns fortellinger i nye opplag

  Kolon forlag har opplevd ny etterspørsel for Ari Behns bøker etter hans død. Hans tre samlinger med fortellinger er nå utsolgt fra forlaget, men trykkes i nye opplag. Debutboka «Trist som faen» (1999) kommer dermed i sitt niende opplag og har solgt over 100 000 eksemplarer, noe som antagelig er norsk rekord for en debutbok og en novellesamling.

  Ari Behns tre samlinger med fortellinger: «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen»
  Foto: Kolon forlag
 • Ny bokserie fra Nasjonalbiblioteket

  Nasjonalbiblioteket har innledet en ny bokserie med noen av de mest populære foredragene som er holdt hos dem. Først ut i serien «NBs populære» er to bøker som bygger på foredrag av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Anne Bitsch. «Min vei til science fiction» (bildet) og «Kjønn, makt og kroppens politikk. Vitenskapspioneren Harriet Holter» kommer begge ut denne uka.

  Omslaget til Tor Åge Bringsværds bok: «Min vei til science fiction»
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Godt år for norsk dokumentarfilm

  11 norske dokumentarer deltar i konkurransen på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Human. Tre av dem har gått på kino, blant dem «Vær her» om Sigvart Tveit (bildet) og to andre demensrammede. – Årets samling av nominerte filmer vitner om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, sier festivalens programsjef Silje Poulsen Viki. (NTB)

  Sigvald Tveit, den nå avdøde komponisten og musikkforskeren, som laget sanger til «Portveien 2». Fra dokumentarfilmen "Vær her" av Ragnhild Nøst Bergem.
  Foto: Human / NTB