NRK Meny
Normal

Mye styr for kort smell

Hvordan foregår det egentlig når en bil eksploderer på film?
Solveig ville undersøke saken og her kan du se filmen om hvordan opptakene foregikk.

Sprenging av bil
Foto: NRK

Er det filmtriks?

Det ser voldsomt ut når en bil eksploderer på film. Er det filmtriks eller er det sånn det ser ut i virkeligheten? Det krevde ganske mye arbeid, men Solveig fant svaret.


Se video: Bakomfilm: Newton sprenger en bilSolveig Hareide

DYNAMITT-SOLVEIG: Solveig Hareide hjelper til med å bære dynamitt. I dag jakter Newton på filmtriks. Solveig vil undersøke hvordan de gjør det i filmbransjen når en bil sprenges.

Foto: NRK

Det første du trenger er et bilvrak. For å få tatt bilde av eksplosjonen må du ha et helt spesielt kamera og et telt for å beskytte det mot regnet.

Kameraet tar så mange bilder på så kort tid at det bare har fire sekunders opptakstid.

Og det smeller bare en gang. Her gjelder det at bildeutsnittet er riktig og at kameraet starter akkurat i riktig tid.

Spesialeffekter

Solveig Hareide og Kai K. Rødseth

FORTELLER FILMTRIKS: Solveig Hareide får høre om filmtriks av Kai Kolstad Rødseth. Han er ekspert på special effects som brukes under filminnspilling.

Foto: NRK

Spesialeffektmann Kai gjør klar spesiallagde bomber og kanoner som skal få flammene til å slå ekstra høyt (men ikke så høyt at de kommer utenfor bildet).

Selv om alle står langt unna tar de ingen sjanser, briller og hjelm må på.

Så kommer brannvesenet for å passe på at alt går trygt for seg.

Og SÅ kan det smelle.Se eksplosjonen i Newton

Syns du smellet så litt smått ut på Bakomfilmen?
I Newton 8. november 2009 ser du hvor stor og flott eksplosjonen ble. For selv om mesteparten av eksplosjonen må gjøres på ordentlig, hjelper det med et og annet filmtriks til slutt!

SE VIDEOINNSLAG FRA NEWTON 8. NOV.09: Filmtriks: Om å lage bileksplosjon

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.