Du trenger:
50 g smør eller olje
3 dl vann
2 dl kulturmelk
50 g gjær
2 ss honning
1 ts salt
1 ts kanel
200 g grovbakst eller rugmel
ca. 500 g hvetemel
200 g tørket frukt som fiken, aprikos, rosiner og eple
100 g nøtter som valnøttkjerner, hasselnøtter og gresskarkjerner
Ekstra gresskarkjerner og ev. sesamfrø til å drysse over brødet
Skjær frukten i små biter og grovhakk nøttene.
Smuldre gjæren i en bakebolle.
Smelt smøret i en kasserolle og tilsett vann.
Varm blandingen til 37 grader og hell væsken over gjæren.
Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen smidig i en kjøkkenmaskin i 5 minutter.
Dekk bollen med plast og hev til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen. Del deigen i to og legg deigen i smurte former, eller lag et stort brød i den fasongen du måtte ønske. Dryss over gresskarkjerner og seamfrø og la brødene etterheve i ca 30 minutter. Stek brødene ved 200 grader på nederste rille i ca. 50 minutter.
Avkjøl brødet på rist.
Tips:
Kulturmelk kan erstattes med med vann, melk eller yoghurt naturelle.
Tilsett eller erstatt deler av frukten med 50-100 g hakket mørk sjokolade.
Får å få frukten bløtere kan du helle over lunkent vann så det dekker frukten og la det stå noen timer eller natten over.
Nøtter og frø får bedere smak og du rister det gyllent i en varm, tørr stekepanne.
Se hvordan Lise lager müslibrød
!