Musikeren Avicii er død

Den svenske DJ-en, musikeren og produsenten Tim Bergling, bedre kjent som Avicii, er død 28 år gammel.

Se SVT's direktesending om Avicii her.

Det er den svenske avisen Dagens Nyheter som melder dette.

– Det er med stor sorg vi må meddele at Tim Bergling er død. Han befant seg i Muscat i Oman, og ble funnet død fredag ettermiddag lokal tid, skriver hans pressekontakt, Ebba Lindqkvist.

– Familien er informert, og vi ber om å vise hensyn og la dem være i fred i denne vanskelige tiden. Ingen flere uttalelser kommer til å bli gitt, sier hun.

TV 4 møtte Tim Bergling, eller Avicii, i 2012.

Svensk TV4 møtte Tim Bergling i 2012.

– En pioner innen sjangeren

I 2011 ga Avicii ut «Levels», som var på topp 10-listene i mange land, og toppet listene i Ungarn, Norge og Sverige. I 2012 ble «Levels» kåret til årets russelåt i Norge. Hans debutalbum «Seek Bromance» nådde topp 20-listene i mange land, inkludert Frankrike, Belgia, Storbritannia og Sverige.

Han har vunnet to MTV Music Awards, én Billboard Music Award og blitt nominert til to Grammy-priser.

– Han har laget lyden til så mange minner for ekstremt mange mennesker de siste ti årene, og det er helt forferdelig å høre at han er død, bare 28 år gammel. Vanskelig å tro på! sier P3-programleder Christine Dancke.

Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.

– Det har vært en «bumpy ride» for Avicii, sier musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge.

Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge omtaler Bergling som en pioner innen EDM og moderne dansemusikk.

– Han har nok vært en inspirasjonskilde for mange. En man kunne strekke seg etter, en som viste at det var mulig å bli stjerne som DJ. Han ble på mange måter den yngste kongen av moderne dansemusikk.

Den skotske DJ-en Calvin Harris er en av mange som sørger over Bergling på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold
Avicii er død, 28 år gammel

Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Video fra SVT-dokumentaren Avicii On Tour 2013.

En av verdens best betalte

Den svenske DJ-en ble kort tid en av de mest populære og best betalte musikerne i verden. I 2015 var han på 47. plass på økonomimagasinet Forbes’ topp 100 liste over de mest innflytelsesrike kjendisene, rangert etter inntekt.

Avicii kunne på den tiden tjene 200.000 dollar (rundt 1,5 millioner norske kroner) for en spillejobb, ifølge en oversikt hos priceonomics.

– Han var flink til å bygge merkenavnet sitt med design og en totalpakke. Avicii ble noe mer enn musikken, sier Borch Bugge.

Spilte i kongelig bryllup

Avicii spilte ofte for utsolgte festivalscener, men underholdt også da svenskenes prins Carl Phillip og prinsesse Sofia giftet seg i 2015.

– Vi er takknemlige for at vi fikk møtt ham, og vi beundret ham som artist og person. Han gjorde bryllupet vårt uforglemmelig med sin fantastiske musikk. Våre varmeste tanker går til hans familie, skriver paret i en felles uttalelse.

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia strekker armene i været etter å ha giftet seg i Stockholm

Avicii sto for underholdningen da prins Carl Phillip og prinsesse Sofia giftet seg i 2015.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Avlyste flere konserter på grunn av helsen

Det svenske stjerneskuddet, som tok steget ut på den internasjonale EDM-scenen for alvor i 2011, og som spilte på Findings-festivalen i Oslo i 2014 og 2015, har flere ganger måttet avlyse planlagte konserter på grunn av helseproblemer.

I 2014 avlyste han hele sin planlagte USA-turné på grunn av komplikasjoner etter en operasjon tidligere samme år.

Kulturstrøm

 • Rosar Solstad i The New Yorker

  Den anerkjende britiske litteraturkritikaren James Wood gir ei grundig analyse av Dag Solstads roman «Sjenanse og verdighet» i The New Yorker. «Den briljante norske forfattaren veit kor stor avstand det er mellom levd liv og narrative konvensjonar», konkluderer Wood.

  Kronprinsesse Mette-Marit starter Litteraturtoget 2018, Kristiansand til Stavanger.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Komponist-legende får eget senter

  Estiske Arvo Pärt er verdens mest spilte nålevende klassiske komponist, og onsdag åpner et eget Pärt-senter i Estland. Det har egen konsertsal og bibliotek og huser også komponistens omfattende arkiv. Samtidig med åpningen blir det gitt ut en dokumentarfilm og en tegneserie basert på Arvo Pärts liv.

  Arvo Pärt
  Foto: Birgit Prüve
 • Skal spille Quisling i TV-serie

  Anders Baasmo Christiansen er aktuell i tittelrollen i den nye storsatsingen «Quisling» som skal gi seerne innblikk i den tapende siden under andre verdenskrig. Det melder Rushprint , som også avslører at den nordiske satsingen har vært under utvikling en stund. – For min del vil jobben handle om hvilke sider av Quisling man må ta tak i, for å forstå hvorfor det gikk så galt, sier skuespilleren i et intervju i Dagbladet. «Quisling» lages av selskapet Viafilm og Bjørn Ekeberg er manusforfatter. (NTB).

  Anders Baasmo Christiansen
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix