Musikeren Avicii er død

Den svenske DJ-en, musikeren og produsenten Tim Bergling, bedre kjent som Avicii, er død 28 år gammel.

Se SVT's direktesending om Avicii her.

Det er den svenske avisen Dagens Nyheter som melder dette.

– Det er med stor sorg vi må meddele at Tim Bergling er død. Han befant seg i Muscat i Oman, og ble funnet død fredag ettermiddag lokal tid, skriver hans pressekontakt, Ebba Lindqkvist.

– Familien er informert, og vi ber om å vise hensyn og la dem være i fred i denne vanskelige tiden. Ingen flere uttalelser kommer til å bli gitt, sier hun.

TV 4 møtte Tim Bergling, eller Avicii, i 2012.

Svensk TV4 møtte Tim Bergling i 2012.

– En pioner innen sjangeren

I 2011 ga Avicii ut «Levels», som var på topp 10-listene i mange land, og toppet listene i Ungarn, Norge og Sverige. I 2012 ble «Levels» kåret til årets russelåt i Norge. Hans debutalbum «Seek Bromance» nådde topp 20-listene i mange land, inkludert Frankrike, Belgia, Storbritannia og Sverige.

Han har vunnet to MTV Music Awards, én Billboard Music Award og blitt nominert til to Grammy-priser.

– Han har laget lyden til så mange minner for ekstremt mange mennesker de siste ti årene, og det er helt forferdelig å høre at han er død, bare 28 år gammel. Vanskelig å tro på! sier P3-programleder Christine Dancke.

Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.

– Det har vært en «bumpy ride» for Avicii, sier musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge.

Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge omtaler Bergling som en pioner innen EDM og moderne dansemusikk.

– Han har nok vært en inspirasjonskilde for mange. En man kunne strekke seg etter, en som viste at det var mulig å bli stjerne som DJ. Han ble på mange måter den yngste kongen av moderne dansemusikk.

Den skotske DJ-en Calvin Harris er en av mange som sørger over Bergling på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold
Avicii er død, 28 år gammel

Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Video fra SVT-dokumentaren Avicii On Tour 2013.

En av verdens best betalte

Den svenske DJ-en ble kort tid en av de mest populære og best betalte musikerne i verden. I 2015 var han på 47. plass på økonomimagasinet Forbes’ topp 100 liste over de mest innflytelsesrike kjendisene, rangert etter inntekt.

Avicii kunne på den tiden tjene 200.000 dollar (rundt 1,5 millioner norske kroner) for en spillejobb, ifølge en oversikt hos priceonomics.

– Han var flink til å bygge merkenavnet sitt med design og en totalpakke. Avicii ble noe mer enn musikken, sier Borch Bugge.

Spilte i kongelig bryllup

Avicii spilte ofte for utsolgte festivalscener, men underholdt også da svenskenes prins Carl Phillip og prinsesse Sofia giftet seg i 2015.

– Vi er takknemlige for at vi fikk møtt ham, og vi beundret ham som artist og person. Han gjorde bryllupet vårt uforglemmelig med sin fantastiske musikk. Våre varmeste tanker går til hans familie, skriver paret i en felles uttalelse.

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia strekker armene i været etter å ha giftet seg i Stockholm

Avicii sto for underholdningen da prins Carl Phillip og prinsesse Sofia giftet seg i 2015.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Avlyste flere konserter på grunn av helsen

Det svenske stjerneskuddet, som tok steget ut på den internasjonale EDM-scenen for alvor i 2011, og som spilte på Findings-festivalen i Oslo i 2014 og 2015, har flere ganger måttet avlyse planlagte konserter på grunn av helseproblemer.

I 2014 avlyste han hele sin planlagte USA-turné på grunn av komplikasjoner etter en operasjon tidligere samme år.

Kulturstrøm

 • Utreder samiske navn

  Regjeringen utreder nå offisielle samisk navn og offisielt kvensk navn på Norge. – Forslagene til offisielle navn og retningslinjer for bruken av dem, vil på vanlig måte sendes på offentlig høring. Regjeringen vil deretter ta stilling til om saken skal fremmes for Stortinget, skriver Kommunaldepartementet i et brev.

 • Tekster Ibsen for turistene

  Nationaltheatret skal tilby engelsk teksting av Ibsen-forestillingene Lille Eyolf og Hærmennene på Helgeland før og etter sommerferien. Teatersjef Hanne Tømta sier de hart fått gode tilbakemeldinger på tekstingende har gjort i forbindelse med Ibsenfestivalen, og at de derfor har bestemt seg for å utvide tilbudet.

   Pia Tjelta og Kåre Conradi i rollene som Rita og Alfred Allmers i Lille Eyolf.
  Foto: Marte Garmann / Nationaltheatret
 • Bokåret 2019 inviterer til lesetime

  I dag inviteres alle i Norge til å sette av timen mellom 19-20 til å lese en bok. Enten for seg selv eller høyt for andre. Bokåret 2019 feirer boka og lesing i anledning at det er 500 år siden Norges første trykte bøker og at Norge er hovedland på bokmessa i Frankfurt. Interesserte kan melde seg på i gruppa på Facebook.