Miss Norway: – Dette er en spørrelek, ingen missekonkurranse

Miss Norway mener Oslo idrettskrets er på ville veier når de forbyr missekåring for barn fra tre til ni år i en idrettshall. – Dette er ingen skjønnhetskonkurranse, men en spørrelek, sier talsmann Knut Yrvin.

Knut Yrvin

Knut Yrvin er talsmann for Miss Norway. Han mener at Oslo idrettskrets har misforstått det filippinske miljøet i Norge.

Foto: Ane Mørk / NRK

Han har kastet seg inn i diskusjonen etter at idrettskretsen forlangte at kåringen av «Miss Princess Nordic» ble fjernet fra programmet på en filippinsk fest i Ekeberg idrettshall i Oslo. Knut Yrvin mener det skyldes en språklig misforståelse.

– Barna har på seg antrekk fra sin region, og kan også få spørsmål om etikk når de er med i konkurransen. «Miss Princess Nordic» er en spørrelek, sier Yrvin.

Skjønnhetskonkurranse for barn.

Slik ser kåringen ut på Facebook-siden til Barrio Fiesta. NRK har anonymisert barna.

Foto: Skjermdump

Han mener at Oslo idrettskrets burde ha gått i dialog med arrangørene av den filippinske festen, der kåringen av «Miss Princess Nordic» sto på programmet. I stedet fjernet arrangøren, Miles Production & Entertainment, kåringen, etter mediepresset.

– Neppe spørrelek

– Miss Norway har 18-års aldersgrense og støtter heller ikke skjønnhetskonkurranser for barn. Men dette er ikke en slik konkurranse. Deltakerne kan for eksempel få spørsmål om hvem de ville dele alle teddybjørnene i verden med, eller hva de vil gjøre med mobbing i skolen, sier Yrvin.

Magne Brekke er generalsekretær i Oslo idrettskrets

Magne Brekke er generalsekretær i Oslo idrettskrets

Oslo idrettskrets står på sitt. De vil ikke ha slikt i en idrettshall. – Dette er langt utenfor det som er greit, ga generalsekretær Magne Brekke arrangørene beskjed om.

Han mener fortsatt at dette er noe annet enn en spørrelek.

– Jeg ser ikke for meg at treåringer kan svare på etiske spørsmål, sier generalsekretær Magne Brekke.

Han mener at kåringen er fremstilt som en skjønnhetskonkurranse, der barna er avbildet på Facebook.

– Kulturkollisjon

Sandra Romano

IKKE EKSTREM: Romano sier at nordmenn tror at filippinsk skjønnhetskultur er ekstrem.

Foto: Privat

Knut Yrvin støtter halvt filippinske Sandra Michélle Romano, som mente at Oslo Idrettskrets fullstendig har misforstått prinsessekåringen.

– Å sammenligne dette med missekonkurranser i USA, der barn dresses opp som små voksne er helt fullstendig feil, sa hun.

Knut Yrvin mener at Norge ser på de filippinske kåringene med de samme brillene som når de ser missekåringer med små barn i USA.

– Ikke ulikt lek og sport

– Engasjementet og entusiasmen for skjønnhetskonkurranser i den fantastiske filippinske kulturen, smitter selvsagt over på barna som vokser opp. Det er ikke helt ulikt norske barn som heier på sine idrettshelter i lek og sport, skriver Yrvin i Miss Norway-bloggen.

– Det er alltid noen som trekker «kulturkortet», sier Magne Brekke. Han går gjerne i dialog, og sier også at han har fått noen positive tilbakemeldinger fra det filippinske miljøet etter pålegget om å fjerne kåringen fra programmet.

– Jeg er glad på barnas vegne at denne kåringen er avlyst i Ekeberg idrettshall, sier han.

Kulturstrøm

 • Unike konsertopplevelser fra Bergen

  Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem via NRK TV og NRK2. Du kan se alle opptakene her.

  Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Leif Ove Andsnes og Mari Eriksmoen med unge musikervenner i Håkonshallen. I regi av mentorprogrammet Crescendo får våre fremste unge musikere spille sammen med verdensstjerner. Under konserten i kveld møtes Sonoko Miriam Welde, fiolin, Edvard Erdal, fiolin, Eivind Ringstad, bratsj, Amalie Stalheim, cello og Sandra Lied Haga, cello i samspill med Leif Ove Andsnes.
Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.
 • Gravkirken i Jerusalem gjenåpner

  Den hellige gravs kirke, også kjent som Gravkirken, i Jerusalem er gjenåpnet etter å ha vært stengt i over to måneder som følge av koronapandemien. Kirken er bygget der Jesus ifølge den kristne tro ble korsfestet, gravlagt og sto opp fra de døde.

 • Drive-in id-feiring i Oslo

  Det var utsolgt på Tryvann i Oslo da Rabita-moskeen arrangerte drive-in-feiring av den muslimske høytiden id al-fitr. – Det er fullt hus og elektrisk stemning, sa prosjektansvarlig Arshad Jamil på telefon til NTB før arrangementet startet søndag.

  B3pVmSY-Ffk
  Foto: Tore Meek / NTB scan

Flere kulturnyheter

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet.
Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.

«Kind of Blue» med Eick

«Kind of Blue» med Eick

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet. Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.