Miss Norway: – Dette er en spørrelek, ingen missekonkurranse

Miss Norway mener Oslo idrettskrets er på ville veier når de forbyr missekåring for barn fra tre til ni år i en idrettshall. – Dette er ingen skjønnhetskonkurranse, men en spørrelek, sier talsmann Knut Yrvin.

Knut Yrvin

Knut Yrvin er talsmann for Miss Norway. Han mener at Oslo idrettskrets har misforstått det filippinske miljøet i Norge.

Foto: Ane Mørk / NRK

Han har kastet seg inn i diskusjonen etter at idrettskretsen forlangte at kåringen av «Miss Princess Nordic» ble fjernet fra programmet på en filippinsk fest i Ekeberg idrettshall i Oslo. Knut Yrvin mener det skyldes en språklig misforståelse.

– Barna har på seg antrekk fra sin region, og kan også få spørsmål om etikk når de er med i konkurransen. «Miss Princess Nordic» er en spørrelek, sier Yrvin.

Skjønnhetskonkurranse for barn.

Slik ser kåringen ut på Facebook-siden til Barrio Fiesta. NRK har anonymisert barna.

Foto: Skjermdump

Han mener at Oslo idrettskrets burde ha gått i dialog med arrangørene av den filippinske festen, der kåringen av «Miss Princess Nordic» sto på programmet. I stedet fjernet arrangøren, Miles Production & Entertainment, kåringen, etter mediepresset.

– Neppe spørrelek

– Miss Norway har 18-års aldersgrense og støtter heller ikke skjønnhetskonkurranser for barn. Men dette er ikke en slik konkurranse. Deltakerne kan for eksempel få spørsmål om hvem de ville dele alle teddybjørnene i verden med, eller hva de vil gjøre med mobbing i skolen, sier Yrvin.

Magne Brekke er generalsekretær i Oslo idrettskrets

Magne Brekke er generalsekretær i Oslo idrettskrets

Oslo idrettskrets står på sitt. De vil ikke ha slikt i en idrettshall. – Dette er langt utenfor det som er greit, ga generalsekretær Magne Brekke arrangørene beskjed om.

Han mener fortsatt at dette er noe annet enn en spørrelek.

– Jeg ser ikke for meg at treåringer kan svare på etiske spørsmål, sier generalsekretær Magne Brekke.

Han mener at kåringen er fremstilt som en skjønnhetskonkurranse, der barna er avbildet på Facebook.

– Kulturkollisjon

Sandra Romano

IKKE EKSTREM: Romano sier at nordmenn tror at filippinsk skjønnhetskultur er ekstrem.

Foto: Privat

Knut Yrvin støtter halvt filippinske Sandra Michélle Romano, som mente at Oslo Idrettskrets fullstendig har misforstått prinsessekåringen.

– Å sammenligne dette med missekonkurranser i USA, der barn dresses opp som små voksne er helt fullstendig feil, sa hun.

Knut Yrvin mener at Norge ser på de filippinske kåringene med de samme brillene som når de ser missekåringer med små barn i USA.

– Ikke ulikt lek og sport

– Engasjementet og entusiasmen for skjønnhetskonkurranser i den fantastiske filippinske kulturen, smitter selvsagt over på barna som vokser opp. Det er ikke helt ulikt norske barn som heier på sine idrettshelter i lek og sport, skriver Yrvin i Miss Norway-bloggen.

– Det er alltid noen som trekker «kulturkortet», sier Magne Brekke. Han går gjerne i dialog, og sier også at han har fått noen positive tilbakemeldinger fra det filippinske miljøet etter pålegget om å fjerne kåringen fra programmet.

– Jeg er glad på barnas vegne at denne kåringen er avlyst i Ekeberg idrettshall, sier han.

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter