Hopp til innhold

MGP-fest til 211 millioner

Eurovision Song Contest 2010 på arenaen på Fornebu vil koste 211 millioner kroner. NRK regner foreløpig med 75 millioner i inntekt.

Stabæks arena på Fornebu

Eurovision Song Contest arrangeres på Fornebu Arena mai 2010.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- 211 millioner kroner er den første kostnadsanalysen vi har kommet frem til. Vi vil nå gå gjennom tall og rammer flere ganger. Disse tallene kommer som en foreløpig kalkyle, sier kringkastingsdirektør Annika Biørnstad.

For å komme frem til denne summen forklarer prosjektleder for Eurovision Song Contest (ESC) 2010, Jon Ola Sand, at de har tatt utgangspunkt i den finske kringkasteren YLEs utgifter på 150 millioner da de arrangerte ESC i 2007.

LES: Alt om Melodi Grand Prix

Dyrere enn i Finland

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas har tidligere sagt at arrangementet i 2010 vil koste mer enn Eurovision Song Contest i Finland for to år siden. Da var prisen 150 millioner kroner.

Alexander Rybak i finalen i Moskva

Alexander Rybak i finalen i Moskva.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

- Vi regner med noe høyere utgifter enn finske YLE hadde. Vi arrangerer to semifinaler i tillegg til selve finalen. I Finland var det kun èn semifinale, sier Jon Ola Sand.

De tre arrangementene, semifinaler den 25. og 27. mai og finalen den 29. mai 2010, vil bli sendt direkte og leveres av NRK.

- Summen vi har kommet frem til inkluderer selve arrangementet, tv-produksjonene, lønninger og andre utgifter. Det er en del røde dager i mai som betyr ekstra lønnsutgifter. Vi har landet på at 211 millioner er et riktig prisanslag. Det er et nøkternt nivå i forhold til arrangementet i Moskva i år, legger Sand til.

Inntekter

På inntektssiden ligger blant annet inntekter fra billettsalg, samt et sikkert bidrag fra EBU på rundt 30 millioner kroner (fem millioner sveitsiske franc), opplyser Sand.

NRK-ledelsen regner med inntekter på tilsammen 75 millioner kroner.

- Vi vet ikke billettpriser og antall billetter enda, så disse tallene er usikre, sier Annika Biørnstad.

Biørnstad sier de foreløpig ikke vet om det kommer økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet, og først 13. oktober blir det kjent hva regjeringen foreslår som ny kringkastingsavgift.

Vil øke NRK-lisensen

20. august var NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas sammen med aktører fra både kulturliv, TV-produksjonsmiljøene og kulturminister Trond Giske (Ap) samlet til visjonsseminar om finalen på Marienlyst i Oslo.

LES: Vil betale ESC-finale med lisens

Her ble det kjent at det ligger an til en økning av kringkastingslisensen for å bidra til å betale ESC-utgiftene.

Kringkastingssjef Bjerkaas sa etter dette møtet at han håper på økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet.

125 millioner seere

Eurovision Song Contest har lange tradisjoner, og går tilbake til år 1956. Det er et av få pan-europeiske TV-programmer som sendes direkte via Eurovisions satellittnettverk i beste sendetid, og det blir fulgt av rundt 125 millioner seere over hele Europa.

Telenor blir hovedsponsor for Eurovision Song Contest i 2010. Avtalen mellom EBU og Telenor er undertegnet, men beløpet er ikke kjent enda. Tidligere i september kom det frem at det dreier seg om et tosifret millionbeløp.

LES: Telenor hovedsponsor for ESC

LES: MGP-finalen til Fornebu

LES: Frykter ikke trafikkaos

Kulturstrøm

 • Kanye West kasta ut fra Twitter - igjen

  Twitter-eier Elon Musk sier at rapperen Kanye West igjen har brutt Twitters regler om oppfordring til vold, og at kontoen hans igjen vil bli stengt.

  Også Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter hans mange antisemittiske uttalelser de siste ukene. Han har blant annet rost Adolf Hitler for effektive oppfinnelser, og sagt rett ut at han liker Hitler.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har ytret seg engativt om jøder blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham.

 • Kanye Wests kjøp av Parler avbrutt

  Rapperen Kanye Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter antisemittiske uttalelser de siste ukene.

  Det er Parler selv som opplyser at kjøpsprosessen som ble innledet i oktober, er avbrutt.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har de siste ukene kommet med en rekke grove antisemittiske uttalelser, blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Til Jones sa han at han likte Adolf Hitler, og at alle mennesker har noe ved seg av verdi, ikke minst Hitler.

  Parler framstiller seg selv som et konservativt alternativ til Twitter, med minst mulig innholdskontroll, der kommentatorer fra ytre høyre har fritt spillerom. Det sponses av Rebekah Mercer, en megadonor på ytre høyre fløy.

  Før han gjorde avtalen om å kjøpe Parler, ble Kanye West suspendert fra Twitter og Instagram etter å ha kommet med dødstrusler mot det jødiske folk.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham. (NTB-DPA)

 • Supernytt-innslag gjorde at barn varslet

  Redaksjonen i NRK Super er glad for at innhold de laget førte til at barn turte å si ifra om seksuelle overgrep. En 28-åring som arbeidet som SFO-assistent ved to skoler, er tiltalt for overgrep mot åtte jenter i alderen 6 til 8 år i Bergen.

  Jentene forsto at det mannen gjorde var ulovlig etter å ha sett en episode om overgrep på Supernytt.