Hopp til innhold

MGP-fest til 211 millioner

Eurovision Song Contest 2010 på arenaen på Fornebu vil koste 211 millioner kroner. NRK regner foreløpig med 75 millioner i inntekt.

Stabæks arena på Fornebu

Eurovision Song Contest arrangeres på Fornebu Arena mai 2010.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- 211 millioner kroner er den første kostnadsanalysen vi har kommet frem til. Vi vil nå gå gjennom tall og rammer flere ganger. Disse tallene kommer som en foreløpig kalkyle, sier kringkastingsdirektør Annika Biørnstad.

For å komme frem til denne summen forklarer prosjektleder for Eurovision Song Contest (ESC) 2010, Jon Ola Sand, at de har tatt utgangspunkt i den finske kringkasteren YLEs utgifter på 150 millioner da de arrangerte ESC i 2007.

LES: Alt om Melodi Grand Prix

Dyrere enn i Finland

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas har tidligere sagt at arrangementet i 2010 vil koste mer enn Eurovision Song Contest i Finland for to år siden. Da var prisen 150 millioner kroner.

Alexander Rybak i finalen i Moskva

Alexander Rybak i finalen i Moskva.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

- Vi regner med noe høyere utgifter enn finske YLE hadde. Vi arrangerer to semifinaler i tillegg til selve finalen. I Finland var det kun èn semifinale, sier Jon Ola Sand.

De tre arrangementene, semifinaler den 25. og 27. mai og finalen den 29. mai 2010, vil bli sendt direkte og leveres av NRK.

- Summen vi har kommet frem til inkluderer selve arrangementet, tv-produksjonene, lønninger og andre utgifter. Det er en del røde dager i mai som betyr ekstra lønnsutgifter. Vi har landet på at 211 millioner er et riktig prisanslag. Det er et nøkternt nivå i forhold til arrangementet i Moskva i år, legger Sand til.

Inntekter

På inntektssiden ligger blant annet inntekter fra billettsalg, samt et sikkert bidrag fra EBU på rundt 30 millioner kroner (fem millioner sveitsiske franc), opplyser Sand.

NRK-ledelsen regner med inntekter på tilsammen 75 millioner kroner.

- Vi vet ikke billettpriser og antall billetter enda, så disse tallene er usikre, sier Annika Biørnstad.

Biørnstad sier de foreløpig ikke vet om det kommer økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet, og først 13. oktober blir det kjent hva regjeringen foreslår som ny kringkastingsavgift.

Vil øke NRK-lisensen

20. august var NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas sammen med aktører fra både kulturliv, TV-produksjonsmiljøene og kulturminister Trond Giske (Ap) samlet til visjonsseminar om finalen på Marienlyst i Oslo.

LES: Vil betale ESC-finale med lisens

Her ble det kjent at det ligger an til en økning av kringkastingslisensen for å bidra til å betale ESC-utgiftene.

Kringkastingssjef Bjerkaas sa etter dette møtet at han håper på økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet.

125 millioner seere

Eurovision Song Contest har lange tradisjoner, og går tilbake til år 1956. Det er et av få pan-europeiske TV-programmer som sendes direkte via Eurovisions satellittnettverk i beste sendetid, og det blir fulgt av rundt 125 millioner seere over hele Europa.

Telenor blir hovedsponsor for Eurovision Song Contest i 2010. Avtalen mellom EBU og Telenor er undertegnet, men beløpet er ikke kjent enda. Tidligere i september kom det frem at det dreier seg om et tosifret millionbeløp.

LES: Telenor hovedsponsor for ESC

LES: MGP-finalen til Fornebu

LES: Frykter ikke trafikkaos

Kulturstrøm

 • Australia dropper kong Charles på pengesedlene

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine.

  Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode.

  Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

  I stedet for monarken skal femdollarseddelen få et motiv som hedrer urfolkets kultur og historie.

  Sentralbanken og regjeringen har blitt enige om at ingen av landets nye dollarsedler vil ha en britisk monark som motiv.

  Den venstre-orienterte regjeringen ønsker at Australia på sikt skal bli en republikk.

  Landet holdt en en folkeavstemning om dette i 1999, da tapte den republikanske siden med knapp margin.

  Storbritannias kong Charles III
  Foto: Jack Hill / AP
 • Andrew Tate blir sittende i varetekt i Romania

  Influenseren Andrew Tate, som er under etterforskning for blant annet menneskehandel og voldtekt, er igjen fengslet i ytterligere 30 dager i Romania. Tate (36), broren Tristan Tate (34) og to rumenske kvinner har vært i varetekt siden 29. desember i fjor. Tate-brødrene er siktet for menneskehandel, voldtekt og etablering av en organisert kriminell gruppe. Etterforskningen i Romania har pågått siden april. De ble i utgangspunktet anholdt i 24 timer, men påtalemyndigheten har flere ganger forlenget varetektsfengslingen.

  Onsdagens avgjørelse kommer etter at Tate anket domstolens beslutning fra 20. januar om 30 dagers fengsling.

  (NTB)

  Andrew Tate
  Foto: INQUAM PHOTOS / Reuters