Hopp til innhold

MGP-fest til 211 millioner

Eurovision Song Contest 2010 på arenaen på Fornebu vil koste 211 millioner kroner. NRK regner foreløpig med 75 millioner i inntekt.

Stabæks arena på Fornebu

Eurovision Song Contest arrangeres på Fornebu Arena mai 2010.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- 211 millioner kroner er den første kostnadsanalysen vi har kommet frem til. Vi vil nå gå gjennom tall og rammer flere ganger. Disse tallene kommer som en foreløpig kalkyle, sier kringkastingsdirektør Annika Biørnstad.

For å komme frem til denne summen forklarer prosjektleder for Eurovision Song Contest (ESC) 2010, Jon Ola Sand, at de har tatt utgangspunkt i den finske kringkasteren YLEs utgifter på 150 millioner da de arrangerte ESC i 2007.

LES: Alt om Melodi Grand Prix

Dyrere enn i Finland

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas har tidligere sagt at arrangementet i 2010 vil koste mer enn Eurovision Song Contest i Finland for to år siden. Da var prisen 150 millioner kroner.

Alexander Rybak i finalen i Moskva

Alexander Rybak i finalen i Moskva.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

- Vi regner med noe høyere utgifter enn finske YLE hadde. Vi arrangerer to semifinaler i tillegg til selve finalen. I Finland var det kun èn semifinale, sier Jon Ola Sand.

De tre arrangementene, semifinaler den 25. og 27. mai og finalen den 29. mai 2010, vil bli sendt direkte og leveres av NRK.

- Summen vi har kommet frem til inkluderer selve arrangementet, tv-produksjonene, lønninger og andre utgifter. Det er en del røde dager i mai som betyr ekstra lønnsutgifter. Vi har landet på at 211 millioner er et riktig prisanslag. Det er et nøkternt nivå i forhold til arrangementet i Moskva i år, legger Sand til.

Inntekter

På inntektssiden ligger blant annet inntekter fra billettsalg, samt et sikkert bidrag fra EBU på rundt 30 millioner kroner (fem millioner sveitsiske franc), opplyser Sand.

NRK-ledelsen regner med inntekter på tilsammen 75 millioner kroner.

- Vi vet ikke billettpriser og antall billetter enda, så disse tallene er usikre, sier Annika Biørnstad.

Biørnstad sier de foreløpig ikke vet om det kommer økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet, og først 13. oktober blir det kjent hva regjeringen foreslår som ny kringkastingsavgift.

Vil øke NRK-lisensen

20. august var NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas sammen med aktører fra både kulturliv, TV-produksjonsmiljøene og kulturminister Trond Giske (Ap) samlet til visjonsseminar om finalen på Marienlyst i Oslo.

LES: Vil betale ESC-finale med lisens

Her ble det kjent at det ligger an til en økning av kringkastingslisensen for å bidra til å betale ESC-utgiftene.

Kringkastingssjef Bjerkaas sa etter dette møtet at han håper på økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet.

125 millioner seere

Eurovision Song Contest har lange tradisjoner, og går tilbake til år 1956. Det er et av få pan-europeiske TV-programmer som sendes direkte via Eurovisions satellittnettverk i beste sendetid, og det blir fulgt av rundt 125 millioner seere over hele Europa.

Telenor blir hovedsponsor for Eurovision Song Contest i 2010. Avtalen mellom EBU og Telenor er undertegnet, men beløpet er ikke kjent enda. Tidligere i september kom det frem at det dreier seg om et tosifret millionbeløp.

LES: Telenor hovedsponsor for ESC

LES: MGP-finalen til Fornebu

LES: Frykter ikke trafikkaos

Kulturstrøm

 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo
 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Best akkurat nå

  – Frå «alt går bra» til «Alt du sa»: Den nyaste låta handlar om å klamre seg fast i fortida og den framtida ein trudde ein skulle ha med ein person. Det er ikkje til å ta feil av, for den startar med linja: «Kvar kveld skrive eg nummeret ditt på skjermen, for eg late som vi holde kontakt», skriver journalist Maria Wilberg om gruppa Vettche sin låt.