Hopp til innhold

MGP-fest til 211 millioner

Eurovision Song Contest 2010 på arenaen på Fornebu vil koste 211 millioner kroner. NRK regner foreløpig med 75 millioner i inntekt.

Stabæks arena på Fornebu

Eurovision Song Contest arrangeres på Fornebu Arena mai 2010.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- 211 millioner kroner er den første kostnadsanalysen vi har kommet frem til. Vi vil nå gå gjennom tall og rammer flere ganger. Disse tallene kommer som en foreløpig kalkyle, sier kringkastingsdirektør Annika Biørnstad.

For å komme frem til denne summen forklarer prosjektleder for Eurovision Song Contest (ESC) 2010, Jon Ola Sand, at de har tatt utgangspunkt i den finske kringkasteren YLEs utgifter på 150 millioner da de arrangerte ESC i 2007.

LES: Alt om Melodi Grand Prix

Dyrere enn i Finland

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas har tidligere sagt at arrangementet i 2010 vil koste mer enn Eurovision Song Contest i Finland for to år siden. Da var prisen 150 millioner kroner.

Alexander Rybak i finalen i Moskva

Alexander Rybak i finalen i Moskva.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

- Vi regner med noe høyere utgifter enn finske YLE hadde. Vi arrangerer to semifinaler i tillegg til selve finalen. I Finland var det kun èn semifinale, sier Jon Ola Sand.

De tre arrangementene, semifinaler den 25. og 27. mai og finalen den 29. mai 2010, vil bli sendt direkte og leveres av NRK.

- Summen vi har kommet frem til inkluderer selve arrangementet, tv-produksjonene, lønninger og andre utgifter. Det er en del røde dager i mai som betyr ekstra lønnsutgifter. Vi har landet på at 211 millioner er et riktig prisanslag. Det er et nøkternt nivå i forhold til arrangementet i Moskva i år, legger Sand til.

Inntekter

På inntektssiden ligger blant annet inntekter fra billettsalg, samt et sikkert bidrag fra EBU på rundt 30 millioner kroner (fem millioner sveitsiske franc), opplyser Sand.

NRK-ledelsen regner med inntekter på tilsammen 75 millioner kroner.

- Vi vet ikke billettpriser og antall billetter enda, så disse tallene er usikre, sier Annika Biørnstad.

Biørnstad sier de foreløpig ikke vet om det kommer økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet, og først 13. oktober blir det kjent hva regjeringen foreslår som ny kringkastingsavgift.

Vil øke NRK-lisensen

20. august var NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas sammen med aktører fra både kulturliv, TV-produksjonsmiljøene og kulturminister Trond Giske (Ap) samlet til visjonsseminar om finalen på Marienlyst i Oslo.

LES: Vil betale ESC-finale med lisens

Her ble det kjent at det ligger an til en økning av kringkastingslisensen for å bidra til å betale ESC-utgiftene.

Kringkastingssjef Bjerkaas sa etter dette møtet at han håper på økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet.

125 millioner seere

Eurovision Song Contest har lange tradisjoner, og går tilbake til år 1956. Det er et av få pan-europeiske TV-programmer som sendes direkte via Eurovisions satellittnettverk i beste sendetid, og det blir fulgt av rundt 125 millioner seere over hele Europa.

Telenor blir hovedsponsor for Eurovision Song Contest i 2010. Avtalen mellom EBU og Telenor er undertegnet, men beløpet er ikke kjent enda. Tidligere i september kom det frem at det dreier seg om et tosifret millionbeløp.

LES: Telenor hovedsponsor for ESC

LES: MGP-finalen til Fornebu

LES: Frykter ikke trafikkaos

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.