NRK Meny
Normal

MGP-fest til 211 millioner

Eurovision Song Contest 2010 på arenaen på Fornebu vil koste 211 millioner kroner. NRK regner foreløpig med 75 millioner i inntekt.

Stabæks arena på Fornebu

Eurovision Song Contest arrangeres på Fornebu Arena mai 2010.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- 211 millioner kroner er den første kostnadsanalysen vi har kommet frem til. Vi vil nå gå gjennom tall og rammer flere ganger. Disse tallene kommer som en foreløpig kalkyle, sier kringkastingsdirektør Annika Biørnstad.

For å komme frem til denne summen forklarer prosjektleder for Eurovision Song Contest (ESC) 2010, Jon Ola Sand, at de har tatt utgangspunkt i den finske kringkasteren YLEs utgifter på 150 millioner da de arrangerte ESC i 2007.

LES: Alt om Melodi Grand Prix

Dyrere enn i Finland

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas har tidligere sagt at arrangementet i 2010 vil koste mer enn Eurovision Song Contest i Finland for to år siden. Da var prisen 150 millioner kroner.

Alexander Rybak i finalen i Moskva

Alexander Rybak i finalen i Moskva.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

- Vi regner med noe høyere utgifter enn finske YLE hadde. Vi arrangerer to semifinaler i tillegg til selve finalen. I Finland var det kun èn semifinale, sier Jon Ola Sand.

De tre arrangementene, semifinaler den 25. og 27. mai og finalen den 29. mai 2010, vil bli sendt direkte og leveres av NRK.

- Summen vi har kommet frem til inkluderer selve arrangementet, tv-produksjonene, lønninger og andre utgifter. Det er en del røde dager i mai som betyr ekstra lønnsutgifter. Vi har landet på at 211 millioner er et riktig prisanslag. Det er et nøkternt nivå i forhold til arrangementet i Moskva i år, legger Sand til.

Inntekter

På inntektssiden ligger blant annet inntekter fra billettsalg, samt et sikkert bidrag fra EBU på rundt 30 millioner kroner (fem millioner sveitsiske franc), opplyser Sand.

NRK-ledelsen regner med inntekter på tilsammen 75 millioner kroner.

- Vi vet ikke billettpriser og antall billetter enda, så disse tallene er usikre, sier Annika Biørnstad.

Biørnstad sier de foreløpig ikke vet om det kommer økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet, og først 13. oktober blir det kjent hva regjeringen foreslår som ny kringkastingsavgift.

Vil øke NRK-lisensen

20. august var NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas sammen med aktører fra både kulturliv, TV-produksjonsmiljøene og kulturminister Trond Giske (Ap) samlet til visjonsseminar om finalen på Marienlyst i Oslo.

LES: Vil betale ESC-finale med lisens

Her ble det kjent at det ligger an til en økning av kringkastingslisensen for å bidra til å betale ESC-utgiftene.

Kringkastingssjef Bjerkaas sa etter dette møtet at han håper på økonomisk hjelp fra Kulturdepartementet.

125 millioner seere

Eurovision Song Contest har lange tradisjoner, og går tilbake til år 1956. Det er et av få pan-europeiske TV-programmer som sendes direkte via Eurovisions satellittnettverk i beste sendetid, og det blir fulgt av rundt 125 millioner seere over hele Europa.

Telenor blir hovedsponsor for Eurovision Song Contest i 2010. Avtalen mellom EBU og Telenor er undertegnet, men beløpet er ikke kjent enda. Tidligere i september kom det frem at det dreier seg om et tosifret millionbeløp.

LES: Telenor hovedsponsor for ESC

LES: MGP-finalen til Fornebu

LES: Frykter ikke trafikkaos

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste fiolinkonkur

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form