NRK Meny
Normal

Hvem har tatt veggmaleriet?

Innbyggere i London raser etter at noen skar ut og fjernet et Banksy-veggmaleri fra en murvegg. I dag går verket under hammeren i USA, og kan bli solgt for flere millioner kroner.

Innbyggerne i bydelen Haringey i London er sinte etter at noen har fjernet et Banksy-maleri fra gata Turnpike Lane.

VIDEO: Se hvordan innbyggerne reagerer på at Banksy-kunstverket er borte.

Bydelen Haringey nord i London har mistet et populært veggmaleri signert den verdenskjente graffitikunstneren Banksy.

Forrige helg forsvant plutselig kunstverket «Slave labour» fra murveggen i den travle gata Turnpike Lane.

Lenge var det ukjent hvor veggmaleriet hadde tatt veien, men plutselig dukket det opp på nettsidene hos auksjonshuset Fine Art Auctions i Miami i USA.

I dag går veggmaleriet under hammeren, og auksjonshuset regner med at det blir solgt for mellom 3 og 4 millioner kroner.

– Totalt uetisk

Ifølge auksjonshuset er det eieren av murveggen som har fått Banksy-verket skåret ut.

Og mens huseieren trolig tjener seg rik, fortviler politikere og innbyggere i London over at det populære veggmaleriet er borte.

– Det er totalt uetisk at noe så verdifullt skal bli revet bort fra omgivelsene i lokalsamfunnet uten forvarsel, sier Lynne Flawmaker hos de lokale myndighetene til nyhetsbyrået AP.

Hun har bedt eieren av bygningen om en forklaring, men har så langt ikke fått noe svar.

Banksy Slave Labour

Slik så «Slave labour» ut i sin opprinnelige form.

Foto: Ap

Fredag ble britisk politi kontaktet av sine amerikanske kolleger, med spørsmål om kunstverket er lovlig anskaffet.

Overfor The Guardian opplyser politiet at de ikke har noen holdepunkter for å mene at verket er stjålet.

Vil ha det tilbake

Selv om salget kan være lovlig, gjør lokale politikerne alt de kan for å stoppe auksjonen.

Onsdag sendte bydelsutvalget i Haringey et klagebrev til auksjonshuset, hvor de ba om at veggmaleriet ble sendt tilbake til London.

«Vi forstår at det kanskje ikke er noe ulovlig ved måten dette kunstverket stillferdig ble fjernet fra våre gater og lagt ut på auksjon i Miami.

Men det at dere tillater at det blir solgt med en enorm fortjeneste vil være moralsk galt, og fullstendig i strid med tankegangen som vi tror lå bak da verket ble gitt til lokalsamfunnet vårt.», heter det i brevet.

– Sjokkerte og sinte

Veggmaleriet beskrives som et «høyt elsket lokalt landemerke», som har blitt oppsøkt av folk fra hele verden.

Medlem i bydelsutvalget i Haringey, Alan Strickland, sier til nyhetsbyrået AP at verket har vært et symbol på lokal stolthet, og at innbyggerne er sjokkerte og sinte over at det er borte.

Han har bedt det britiske kulturrådet om hjelp til å få verket tilbake.

Banksy-verk forsvunnet

Innbyggerne i Haringey i London fortviler over å ha mistet et lokalt landemerke.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Auksjonshuset Fine Art Auctions hevder at de har fått tak i veggmaleriet på lovlig vis, og at de har gjort det nødvendige arbeidet med tanke på eierskapet av verket.

– Det blir sagt at verket er stjålet, men det stemmer bare ikke. Vi er veldig omstendelige i vår omgang med selgere, og sjekker hvem de er og hva de gjør. Hvis det er noen som helst tegn på ulovligheter, vil vi ikke røre det. Alt er sjekket 150 prosent, sier Frederic Thut som eier auksjonshuset til The Guardian.

Verdenskjent

Veggmaleriet «slave labour» viser et lite barn som syr britiske flagg, og er signert Banksy. Det dukket opp på murveggen i mai i fjor.

Banksy er verdens mest kjente gatekunstner, og verkene hans har tidligere gått for millionsummer.

Kunstneren begynte karrieren med å spraymale vegger i hjembyen Bristol, sørvest i England.

Han holder identiteten sin skjult, og har foreløpig ikke gitt noen kommentarer på at veggmaleriet han har laget i Haringey blir solgt.

Banksy i Utah

Banksy er verdens mest kjente gatekunstner. Her er et bilde han har laget i Park City i Utah i USA.

Foto: Chris Pizzello / AP

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP