Banksy i New Orleans

Mens New Orleans har forberedt seg på en ny katastrofal storm, har gatekunstneren Banksy malt på byens vegger.

Banksy i New Orleans

I en uttalelse til media skriver Banksy at han hadde lyst til å lage en kommentar til opprydningsarbeidet etter orkanen Katrina.

Foto: Sean Gardner / AFP

Maleriene viser blant annet Abraham Lincoln som en hjemløs mann med en handlevogn og et marsjerende band med gassmasker.

Mot Grey Ghost

I følge en uttalelse fra Banksy er maleriene skapt som en reaksjon på graffiti-motstanderen Fred Radtke, også kjent som Gray Ghost, som dekker til graffiti med grå maling.

I sin uttalelse skriver Banksy også at han hadde lyst til å lage en kommentar til opprydningsarbeidet etter orkanen Katrina, og at demningene i Louisiana er de beste overflatene å male på i delstaten.

I juli skrev den britiske avisen Mail on Sunday at de endelig hadde avslørt kunstnerens sanne identitet, med avisens påstander har ennå ikke blitt bekreftet.

Store penger

Banksys kunst har også blitt solgt for store summer. Brad Pitt og Angelina Jolie har kjøpt kunst av Banksy for over 10 millioner kroner. Tidligere i år ble et Warhol-influert portrett av Kate Moss solgt for nærmere 1,1 millioner kroner på auksjonshuset Bonhams i London.

I fjor ble et Banksy-verk titulert ”Space Girl & Bird” solgt for 453.700 dollar, eller nærmere 2,5 millioner kroner. Dette var mer enn 20 ganger så mye som prisanslaget til auksjonshuset Bonhams.

Kulturstrøm

 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs
 • Suksess for norsk sopran

  Caroline Wettergreen får gode kritikker i avisa The Guardian for sin rolle som den gode feen i Jules Massenets «Cendrillon». Hennes sangprestasjoner på Glyndebourne-operaen blir beskrevet som ett av de to høydepunktene, med «uanstrengt og utsøkt koloratur».