NRK Meny
Normal

Banksy i New Orleans

Mens New Orleans har forberedt seg på en ny katastrofal storm, har gatekunstneren Banksy malt på byens vegger.

Banksy i New Orleans

I en uttalelse til media skriver Banksy at han hadde lyst til å lage en kommentar til opprydningsarbeidet etter orkanen Katrina.

Foto: Sean Gardner / AFP

Maleriene viser blant annet Abraham Lincoln som en hjemløs mann med en handlevogn og et marsjerende band med gassmasker.

Mot Grey Ghost

I følge en uttalelse fra Banksy er maleriene skapt som en reaksjon på graffiti-motstanderen Fred Radtke, også kjent som Gray Ghost, som dekker til graffiti med grå maling.

I sin uttalelse skriver Banksy også at han hadde lyst til å lage en kommentar til opprydningsarbeidet etter orkanen Katrina, og at demningene i Louisiana er de beste overflatene å male på i delstaten.

I juli skrev den britiske avisen Mail on Sunday at de endelig hadde avslørt kunstnerens sanne identitet, med avisens påstander har ennå ikke blitt bekreftet.

Store penger

Banksys kunst har også blitt solgt for store summer. Brad Pitt og Angelina Jolie har kjøpt kunst av Banksy for over 10 millioner kroner. Tidligere i år ble et Warhol-influert portrett av Kate Moss solgt for nærmere 1,1 millioner kroner på auksjonshuset Bonhams i London.

I fjor ble et Banksy-verk titulert ”Space Girl & Bird” solgt for 453.700 dollar, eller nærmere 2,5 millioner kroner. Dette var mer enn 20 ganger så mye som prisanslaget til auksjonshuset Bonhams.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP