Maria vant Stjernekamp: – Dette topper alt!

Maria Haukaas Mittet er årets vinner av Stjernekamp. – Stjernekamp har reparert selvtilliten min, sier hun.

– Tusen, tusen takk til alle som har stemt på meg! Dere har løftet meg opp fra søla!

Det er en overlykkelig Maria som skal prøve å beskrive følelsene hun har etter at hun blitt den fjerde vinneren av Stjernekamp.

– Dette er helt ubeskrivelig, og det er en god bekreftelse på det jeg har gjort, sier hun til NRK.no.

Tidligere i sendingen avslørte hun at selvtilliten var noe broket da hun startet Stjernekamp-eventyret tidligere i høst.

– Det er en vanskelig bransje. Du legger hele sjela di i det, og nedturene er så store. Den ene dagen er du et null, og neste dag er du på topp, sier hun.

Maria har tidligere deltatt i Idol, og i 2008 vant hun først MGP før hun gjorde det bra i ESC med en 9. plass i finalen. Likevel setter hun Stjernekamp helt øverst i karrieren.

– Det er så lenge siden Melodi Grand Prix, så det er vanskelig å sammenligne. Men Stjernekamp har vært en lengre vei å gå og en lengre prosess, så dette topper alt, sier hun.

 • Se Marias høydepunkter i Stjernekamp (saken fortsetter etter videoen)

Begynner å gråte

Maria har tidligere sagt at hun ønsket å vinne, men at det ikke har vært i fokus. I finalen handlet det om å levere det beste og å toppe seg selv. Det klarte hun.

Maria åpnet med å synge «And I am telling you I'm not going» fra musikalkvelden. Det ble en følelsesladd opptreden.

– Jeg kan ikke høre på den på bussen for da begynner jeg å gråte, sa Maria.

Også dommerne kjente også sårheten i sangen:

– Jeg fikk ståpels, og jeg fikk en «wow»-følelse fra første sekund. Det er en vanvittig flott sang og du gjorde det helt fantastisk, sa Nora Foss Al-Jabri, som var kveldens gjestedommer.

– En dødssynd

Marias aller siste opptreden i Stjernekamp var publikums valg, Beyonces «Halo».

– Det å synge denne låta er en dødssynd, ville noen sagt, men det er det ikke når du gjør det, Maria. Du har ikke bare sjel, men også «soul». Alt det du kan av formidling og sangteknikk kommer godt med. Du vingler deg opp og ned mellom det mørke og det lyse. Det var helt vidunderlig, sa Mona.

Fornøyd med andreplass

Marias finalemotstander og en god nummer to var Trine Rein.

– Jeg føler meg euforisk bare over å være i finalen. Og Maria er en veldig verdig vinner. Vi gratulerte hverandre bak scenen før resultatet var klart, sier hun til NRK.no.

Selv er hun fornøyd med kveldens opptredener.

– Jeg var mest usikker på «Firework», det er en utfordring å lære en helt ny låt på så kort tid. Det er en seier å bare gjøre den, sier hun.

 • Se Trine Reins høydepunkter i Stjernekamp i bildegalleriet

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB