NRK Meny
Normal

Maria vant Stjernekamp: – Dette topper alt!

Maria Haukaas Mittet er årets vinner av Stjernekamp. – Stjernekamp har reparert selvtilliten min, sier hun.

– Tusen, tusen takk til alle som har stemt på meg! Dere har løftet meg opp fra søla!

Det er en overlykkelig Maria som skal prøve å beskrive følelsene hun har etter at hun blitt den fjerde vinneren av Stjernekamp.

– Dette er helt ubeskrivelig, og det er en god bekreftelse på det jeg har gjort, sier hun til NRK.no.

Tidligere i sendingen avslørte hun at selvtilliten var noe broket da hun startet Stjernekamp-eventyret tidligere i høst.

– Det er en vanskelig bransje. Du legger hele sjela di i det, og nedturene er så store. Den ene dagen er du et null, og neste dag er du på topp, sier hun.

Maria har tidligere deltatt i Idol, og i 2008 vant hun først MGP før hun gjorde det bra i ESC med en 9. plass i finalen. Likevel setter hun Stjernekamp helt øverst i karrieren.

– Det er så lenge siden Melodi Grand Prix, så det er vanskelig å sammenligne. Men Stjernekamp har vært en lengre vei å gå og en lengre prosess, så dette topper alt, sier hun.

 • Se Marias høydepunkter i Stjernekamp (saken fortsetter etter videoen)

Begynner å gråte

Maria har tidligere sagt at hun ønsket å vinne, men at det ikke har vært i fokus. I finalen handlet det om å levere det beste og å toppe seg selv. Det klarte hun.

Maria åpnet med å synge «And I am telling you I'm not going» fra musikalkvelden. Det ble en følelsesladd opptreden.

– Jeg kan ikke høre på den på bussen for da begynner jeg å gråte, sa Maria.

Også dommerne kjente også sårheten i sangen:

– Jeg fikk ståpels, og jeg fikk en «wow»-følelse fra første sekund. Det er en vanvittig flott sang og du gjorde det helt fantastisk, sa Nora Foss Al-Jabri, som var kveldens gjestedommer.

– En dødssynd

Marias aller siste opptreden i Stjernekamp var publikums valg, Beyonces «Halo».

– Det å synge denne låta er en dødssynd, ville noen sagt, men det er det ikke når du gjør det, Maria. Du har ikke bare sjel, men også «soul». Alt det du kan av formidling og sangteknikk kommer godt med. Du vingler deg opp og ned mellom det mørke og det lyse. Det var helt vidunderlig, sa Mona.

Fornøyd med andreplass

Marias finalemotstander og en god nummer to var Trine Rein.

– Jeg føler meg euforisk bare over å være i finalen. Og Maria er en veldig verdig vinner. Vi gratulerte hverandre bak scenen før resultatet var klart, sier hun til NRK.no.

Selv er hun fornøyd med kveldens opptredener.

– Jeg var mest usikker på «Firework», det er en utfordring å lære en helt ny låt på så kort tid. Det er en seier å bare gjøre den, sier hun.

 • Se Trine Reins høydepunkter i Stjernekamp i bildegalleriet

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).