Magiske dråper

Vanlig vann er blankt uansett om det er surt eller ikke. Men med noen dråper bromtymolblått kan Per Olav se at det skjer noe med vannet, noe som til vanlig er usynlig...

noen dråper bromtymolblått i vannet
Foto: NRK

Se eksperimentet med bromtymolblått i vannet

I Newton søndag den 14. oktober så du Per Olav dryppet noen spesielle dråper i vannet for å se om det var surt eller ikke. Dette stoffet heter bromtymolblått, og brukes for å vise surhetsgraden i vannet. Dråpene viser at vannet ikke var surt i utgangspunktet.

 

Stoffet bromtymolblått viser surhetsgraden i vannet.
Foto: NRK

 

 

 

Men da Per Olav og Trond Peder pustet CO2 ned i det med slanger, skjedde det en forandring: vannet ble gult! Det er et tegn på ”surt” vann. Uten de magiske dråpene ville vi ikke sett at det skjedde en forandring i vannet!

Surhetsgraden kalles også pH-verdi. Når pH-verdien er over 7,6 er vannet basisk. Når pH- verdien i vannet er under 6 sier vi at vannet er surt. CO2-gassen fra menneskenes pust blir til karbonsyre når det kommer sammen med vannet. Dermed blir vannet surt og gult.

I programmet så du at plantene Per Olav la oppi vannet suger hele tida til seg CO2. Når det blir mindre og mindre CO2 i vannet, blir det mindre og mindre gult og til slutt er det blått igjen, fordi CO2 –gassen er ”spist opp” av plantene.

 

Per Olav Alvestad med bromtymolblått
Foto: NRK

 

Kulturstrøm

 • Britene dropper folkets røst i MGP

  Storbritannia har ikke vunnet Eurovision Song Contest siden 1997. (Katrina and the Waves, bildet). Det er ti år siden de ble topp ti. Nå har BBC bestemt seg for å skrote ordningen med å la publikum stemme fram vinnerlåten. I stedet ber de plateselskapet BMG om å plukke ut både sang og artist til neste års finale i Rotterdam, skriver The Guardian

  Katrina and the Waves
  Foto: MICHAEL URBAN / REUTERS
 • Utsetter Schwittersutstilling

  Utstillinga med bilder av både Kurt Schwitters og sønnen Ernst Schwitters, som skulle åpne på Romsdalsmuseet torsdag 19.september er utsatt i ett år.
  Ifølge Schwitters-kjenner Karin Hellandsjø ble utstillingen stoppet av budsjettmessige årsaker. Nå jobbes det videre med å forberede en ny utstilling til neste år der Romsdalsmuseet henter inn bilder fra blant annet Sprengelmuseet i Hannover som er Kurt Schwitters hjemby i Tyskland.

 • Svenska Akademien i gang

  Etter flere år med skandaler er Svenska Akademien klar for å gyve løs på arbeidet med å bestemme hvem som skal vinne årets nobelpris i litteratur. For første gang på 30 år er Akademien nå fulltallig. På dagsordenen står blant annet høstens nobelpriser i litteratur. I år skal det kåres to vinnere, og Nobelkomiteen skal legge fram sin innstilling for Akademien 10. oktober (NTB).