NRK Meny
Normal

Magiske dråper

Vanlig vann er blankt uansett om det er surt eller ikke. Men med noen dråper bromtymolblått kan Per Olav se at det skjer noe med vannet, noe som til vanlig er usynlig...

noen dråper bromtymolblått i vannet
Foto: NRK

Se eksperimentet med bromtymolblått i vannet

I Newton søndag den 14. oktober så du Per Olav dryppet noen spesielle dråper i vannet for å se om det var surt eller ikke. Dette stoffet heter bromtymolblått, og brukes for å vise surhetsgraden i vannet. Dråpene viser at vannet ikke var surt i utgangspunktet.

 

Stoffet bromtymolblått viser surhetsgraden i vannet.
Foto: NRK

 

 

 

Men da Per Olav og Trond Peder pustet CO2 ned i det med slanger, skjedde det en forandring: vannet ble gult! Det er et tegn på ”surt” vann. Uten de magiske dråpene ville vi ikke sett at det skjedde en forandring i vannet!

Surhetsgraden kalles også pH-verdi. Når pH-verdien er over 7,6 er vannet basisk. Når pH- verdien i vannet er under 6 sier vi at vannet er surt. CO2-gassen fra menneskenes pust blir til karbonsyre når det kommer sammen med vannet. Dermed blir vannet surt og gult.

I programmet så du at plantene Per Olav la oppi vannet suger hele tida til seg CO2. Når det blir mindre og mindre CO2 i vannet, blir det mindre og mindre gult og til slutt er det blått igjen, fordi CO2 –gassen er ”spist opp” av plantene.

 

Per Olav Alvestad med bromtymolblått
Foto: NRK

 

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.