Magiske dråper

Vanlig vann er blankt uansett om det er surt eller ikke. Men med noen dråper bromtymolblått kan Per Olav se at det skjer noe med vannet, noe som til vanlig er usynlig...

noen dråper bromtymolblått i vannet
Foto: NRK

Se eksperimentet med bromtymolblått i vannet

I Newton søndag den 14. oktober så du Per Olav dryppet noen spesielle dråper i vannet for å se om det var surt eller ikke. Dette stoffet heter bromtymolblått, og brukes for å vise surhetsgraden i vannet. Dråpene viser at vannet ikke var surt i utgangspunktet.

 

Stoffet bromtymolblått viser surhetsgraden i vannet.
Foto: NRK

 

 

 

Men da Per Olav og Trond Peder pustet CO2 ned i det med slanger, skjedde det en forandring: vannet ble gult! Det er et tegn på ”surt” vann. Uten de magiske dråpene ville vi ikke sett at det skjedde en forandring i vannet!

Surhetsgraden kalles også pH-verdi. Når pH-verdien er over 7,6 er vannet basisk. Når pH- verdien i vannet er under 6 sier vi at vannet er surt. CO2-gassen fra menneskenes pust blir til karbonsyre når det kommer sammen med vannet. Dermed blir vannet surt og gult.

I programmet så du at plantene Per Olav la oppi vannet suger hele tida til seg CO2. Når det blir mindre og mindre CO2 i vannet, blir det mindre og mindre gult og til slutt er det blått igjen, fordi CO2 –gassen er ”spist opp” av plantene.

 

Per Olav Alvestad med bromtymolblått
Foto: NRK

 

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha blitt påført livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP