Hopp til innhold

Lutefisk

Den er både elsket og hatet. Men like sikkert som pakker under treet på julaften, er lutefisk på bordet i mange norske hjem i tiden fremover. Eivind Hellstøm og Lise Finckenhagen disker opp.

Lutefisk
Foto: NRK

Lutefisk "Larousse Gastronomique 2006"

6 pers.

 

Dette trenger du:

3 kg lutefisk

2 pakker frossen petits pois( små grønne erter), ca. 500 g

250 g smør

200-300 g bacon skåret i terninger

1 kg ringerikspoteter

5 dl bechamel

2 ss tørr Colman sennep

2-3 ss sterk dijonsennep

1-2 ss worchestersauce

1 knivspiss kajennepepper

saften av sitron

salt og hvit pepper

nykvernet sort pepper

1 bunt gressløk

 

 

Slik gjør du:

Kok og skrell potetene. Hold dem varme i en kasserolle med litt smør.

Lag bechamelsaus av 1/2 liter fløtemelk og 2 ss hvetemel rørt sammen med 30 gram smør og litt salt.

Kok opp fløtemelken.Ha i mel og smørjevningen rett før det koker.

La sausen koke et par minutter under stadig omrøring ( bruk visp) slik at sausen blir glatt og jevn.

Sil sausen over i en ny kasserolle og rør inn sennepene, worchestersauce, sitronsaft og kajennepepper.

Visp inn 50 gram smør for å gjøre sausen ekstra glatt og smidig.

Del lutefisken i porsjonsstykker og beregne to gode biter per person.

Fordel fisken på to ildfaste fat, for to separate serveringer. Dryss over godt med fingersalt.

Dekk formene med aluminiumsfolie og sett lutefisken i varm ovn, 180 grader, i ca 20 minutter, avhengig av tykkelsen.

Kok ertene i saltet vann i ett minutt. Ha de rett over i en blender, tilsett 100 gram smør og kjør til en glatt og fin pure.

Smak til med salt og pepper og hold ertepureen varm til servering.

Stek baconterningene sprø og gyllenbrune. Bland inn finskåret gressløk i baconfettet rett før servering.

Anrett på store varme tallerkener.

La fisken renne godt av seg før den legges på tallerkenene.

Sett frem de forskjellige garnintyrene og sausen først når hver gjest har fått renset fisken og er klar for nytelsen!

 

 

Oppskriften er hentet fra Eyvind Hellstrøms "Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller"

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.