NRK Meny
Normal

Skal vurdere om ni medier gikk for langt i Lommedalen-saken

Ni medier er klaget inn til PFU for dekningen av Lommedalen-saken, der en 13-åring døde av underernæring på en hytte i Valdres. Klagen behandles tirsdag.

13-åring funnet død i Valdres

FUNNET DØD: På denne hytta i Valdres ble 13-åringen funnet død.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Nils E. Øy

KLAGER: Nils E. Øy, nå spesialrådgiver i Norsk Presseforbund, mener ni medier gikk for langt i Lommedalen-saken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg mener at man ikke har tenkt godt nok over konsekvensene omtalen fikk for barna, sier Nils E. Øy til Kulturnytt. Han var fungerende generalsekretær i Norsk Presseforbund da han sendte inn klagen.

Nyttårsaften 2015 døde en 13 år gammel jente fra Lommedalen av underernæring på en hytte i Valdres. Moren er tiltalt for grov omsorgssvikt og må møte i retten. Hun hevder på sin side at datteren utviklet spiseforstyrrelser som følge av mobbing ved skoler i Bærum.

Av hensyn til skolebarna i Bærum har Øy klaget ni medier inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for dekningen av saken. NRK er blant disse, i tillegg til VG, TV 2, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, Budstikka og Avisa Valdres.

Lommedalen-saken er den eneste saken som behandles på dagens PFU-møte.

– Må tenke på konsekvensene

– Skal man omtale barn, særlig i forbindelse med en sak som denne, så må man tenke nøye gjennom hvilke konsekvenser dekningen har for barna. Både på kort og lang sikt, sier Øy.

– Med barna, mener du da barna som ble beskyldt for å være mobbere?

– Riktig.

På tirsdagens møte skal PFU vurdere om mediene brøt punkt 4.8 i Vær Varsom Plakaten, etikkplakaten norske redaksjoner jobber etter.

Under punkt 4.8 står det «Når barn omtales er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barn sin identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.»

– Jeg håper at vi får en gjennomgang av hvordan hensynet til barn må ivaretas, sier Øy.

Vil ha klarere retningslinjer

Per Arne Kalbakk

ETIKKREDAKTØR: Per Arne Kalbakk.

Foto: NRK

Etikkredaktøren i NRK, Per Arne Kalbakk, er enig med klageren i at det er bra med en gjennomgang av saken.

– Jeg synes det er fint av vi på denne måten kan få en grundig gjennomgang av hvordan mediene dekket denne tragiske saken og om vi i tilstrekkelig grad tok hensyn til andre barn i nærmiljøet, sier Kalbakk.

Han håper at møtet i PFU vil resultere i føringer for senere saker.

– I hvert fall klarere retningslinjer for hvordan mediene skal ta hensyn til barn som indirekte omtales i forbindelse med tragiske og alvorlige saker som denne, men også i omtale av mobbing som fenomen generelt.

Kulturstrøm

  • Musikksjefen anbefaler

    P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

    Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!