Hopp til innhold

Lokalaviser frykter nye postregler

Nye postregler gjør at mange abonnenter fra nyttår må vente lenge på få lokalavisen sin i posten. – Dette er rett og slett katastrofalt for mange av leserne våre, sier lokalavisredaktør.

Ansvarlig redaktør i Fjordingen Bengt Flaten

Bengt Flaten, som er sjef for lokalavisa Fjordingen, sier det er katastrofalt for mange av leserne deres at A-post blir en saga blott fra nyttår av.

Fra nyttår av vil det ikke bli skilt mellom A- og B-post, noe som gjør at posten vil bruke to dager på å nå frem til mottakeren.

Flere lokalaviser er bekymret for hvordan de skal få levert de nytrykte avisene sine ut til abonnentene tidsnok når nye postregler trer i kraft.

Trykkes torsdag, kommer i posten tirsdag

Mange lokalaviser har nemlig en stor abonnentbase utenfor sitt nærområde. En av dem er avisa Fjordingen i Stryn.

Så mye som hver tredje abonnent bor ikke i Nordfjord-regionen, og får avisen tilsendt i posten. Etter nyttår vil de måtte vente lengre enn vanlig.

– Fredagsavisa vår trykkes torsdag, men vil etter nyttår ikke komme fram til abonnenter andre steder i landet før mandag eller tirsdag. Da har mer enn halve uka gått, og da blir avisene veldig gamle, sier daglig leder og ansvarlig redaktør Bengt Flaten.

Han frykter at mange vil si opp avisa når de serveres såpass gamle nyheter.

– Jeg frykter at vi mister abonnentene utenfor vårt primærområde. De som holder lokalavisa som brev hjemme fra, og er trofaste abonnenter, sier han.

– Men de som bor i for eksempel Bergen og vil lese Fjordingen: Kan ikke de bare lese den digitalt i stedet for å vente på at en gammel avis kommer i posten?

– Jo, det kan man mene. Men vi må ha stor respekt for abonnentene som i stor grad ønsker å ha avisa på papir, sier Flaten.

Viktig å holde på abonnentene

Bjørn Wisted, som er fagsjef for næringspolitikk i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), sier at mange lokalaviser er bekymret for omleggingen.

– Annonseinntektene til avisene faller, og utfordringen er å omstille slik at man blir mindre avhengig av dem. Her er man på god vei, og antallet digitale abonnenter øker. Men det er viktig for avisene å holde på alle abonnentene man har, særlig på papir, fordi mye av inntektene ligger der, sier Wisted.

Han sier at MBL har forståelse for at posten må redusere kostnadene, men at dette likevel blir krevende for avisene hvor en stor andel av opplaget sendes med riksposten.

Bengt Flaten i Fjordingen stiller spørsmål om hvorvidt beslutningstakerne har skjønt konsekvensene av å kutte A-posten.

– Dersom konsekvenstenkingen har vært til stede, så er jeg veldig skremt, sier han.

– Blir ikke som før

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge sier at de rett og slett må tilpasse seg dagens marked.

– Det har vært et veldig kraftig fall i brevvolumet. Siden 1999 er det en milliard færre adresserte brevsendinger i Norge, og vi må tilpasse oss den tiden vi lever i.

Han sier at bransjen er godt informert om endringene som kommer:

– Dette bør absolutt ikke komme overraskende for avisene. Vi har vært i dialog med bransjeorganisasjoner, og det bør være mulig å finne løsninger. Men det blir ikke som det har vært før.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter