Hopp til innhold

«Sopranos»-stjerne får hovedrollen i ny NRK-serie

Den amerikanske skuespilleren og musikeren Little Steven har takket ja til hovedrollen i en ny, norsk serie som skal sendes på NRK.

little steven

Little Steven, kjent fra den prisbelønte serien 'Sopranos', skal spille mafiaboss i en ny, norsk serie på NRK.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Serien er en actionkomedie med arbeidstittel «Lilyhammer», og handler om en mafiaboss fra New York som må gå i dekning i nettopp OL-byen Lillehammer.

Hovedrolleinnehaver Little Steven, eller Steve Van Zandt, er kjent som gitarist i Bruce Springsteens E Street Band, og som mafiosoen og strippeklubbeieren Silvio i den prisbelønnede TV-serien «The Sopranos».

Les også: Sopranos blir film

– Jeg leste manuset, og syntes det var en kjempegod idé. Jeg liker Norge veldig godt, og tilbringer mye tid her allerede med flere bandprosjekter, sier Little Steven til NRK.no.

I tillegg til å spille hovedrollen, er han også utøvende produsent.

Var førstevalget

– Steve fortalte at han egentlig hadde «lagt pistolen på hylla», og ikke ønsket å gjøre flere slike roller – men at denne serien virket kjempegøy å jobbe med, sier produsent Trond Berg Nilsen i Rubicon til NRK.no.

Han forteller at hele forutsetningen for å lage serien, var at de fikk tak i en amerikansk skuespiller som seerne kjente igjen som «mafiaboss». Via kontakter i musikkmiljøet, fikk Nilsen formidlet en forespørsel til Little Steven, som var manusforfatterne Eiliv Skodvin og Anne Bjørnstads førstevalg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bruce Springsteen og Little Steven

Little Steven er gitarist i bandet til Bruce Springsteen. Her fra fjorårets konsert i Bergen.

Foto: Hommedal .Marit / SCANPIX

Les også: Sa først nei til rollen som Silvio

I fjor sommer møttes de i Bergen, og ifølge produsent Nilsen trengte ikke amerikaneren mye overtalelse før han sa ja.

Emmy-potensial?

– Serien løfter seg betydelig med ham i hovedrollen og jeg vil driste meg til å si at dette kan være en mulig Emmy-vinner, spår Berg Nilsen optimistisk.

Han forteller at det vil bli snakket norsk og amerikansk om hverandre i serien, og tror derfor at «Lilyhammer» kommer til å ha et stort markedspotensial også i utlandet.

– Vi skal lage en kvalitetsserie som skal løfte norsk TV-drama til et internasjonalt nivå, erklærer Berg Nilsen.

Også Little Steven har stor tro på at serien kan bli attraktiv utenfor landets grenser.

Les også: Little Steven og Noomi Rapace til Skavlan

Satire og action

Little Steven, (Steven Van Zandt)

Steve Van Zandt har vært fleree ganger i Norge de siste årene. I morgen er han også å se på Skavlan.

Foto: Joe Pugliese / © Joe Pugliese/CORBIS OUTLINE

Eiliv Skodvin og Anne Bjørnstad står bak idé og manus til serien. Skodvin forteller at «Lilyhammer» skal vise Norge sett fra en innvandrers øyne, og alle de absurde, morsomme og pinlige situasjonene som kan oppstå i møte med norsk byråkrati og jantelov.

– Hovedteamet blir kulturkollisjonen mellom «klar deg selv»-mentaliteten til amerikanerne, og det norske sikkerhetsnettet. Det ligger en seriøs undertone her, men det blir også satire rundt det at han, på tross av den bakgrunnen han har som fryktet mafiaboss i New York, likevel møter de samme problemene som innvandrere flest, forteller manusforfatteren til NRK.no.

Les også: Little Stevens rockekorstog

Steve Van Zandt har det siste halve året hatt flere møter med Eiliv Skodvin og Anne Bjørnstad for å utforme karakteren og manuset.

– De er virkelig talentfulle. Jeg bare hiver ut ideer, og så klarer de å få det ned på papiret akkurat slik jeg mente det, forteller Van Zandt.

Han er opptatt av at serien skal være virkelighetstro, og at alle detaljene skal stemme.

– Jeg er ikke med på prosjekter som gjøres på Hollywood-måten. Jeg går hundre prosent inn i det jeg driver med, og forventer høy kvalitet, forklarer den amerikanske skuespilleren og artisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

skavlan og little steven

Little Steven gjester Fredrik Skavlan i dag. Resultatet får du se i morgen kveld.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Vil ha Noomi

Ifølge produsent Trond Berg Nilsen, vil serien også inneholde to andre, mindre amerikanske roller. Når det gjelder de norske rollene, forteller Nilsen at han «tenker stort», men han ønsker ikke å si noe mer om hvem han har i tankene foreløpig.

Heller ikke Little Steven ønsker å avsløre noen navn, men han bekrefter at han har møtt noen norske skuespillere.

– Jeg møtte Noomi og Ola Rapace i sted, de er vel skuespillere?

– Men de er svenske.

– Å, ja. Nei, da kjenner jeg nok ikke til noen. Men Noomi hadde nok funket hun også, mener Van Zandt.

Les også: Sopranos-stjerne vil redde Radio Tango

Bred målgruppe

Trond Berg Nilsen og Eiliv Skodvin tror at serien kommer til å falle i smak hos både «Sopranos»-fans og andre TV-seere.

– Det blir en actionkomedie som vi ser for oss kommer til å treffe ganske bredt, og sendes tidlig på kvelden, sier produsenten.

Selve innspillingen starter opp til høsten, og er beregnet å ta et halvt år. Ifølge prosjektsjef Tone C. Rønning i NRK, skal «Lilyhammer» etter planen vises på NRK1 i løpet av 2012.

Før den tid, har Little Steven mer enn nok tid til å oppdage stadig større deler av Norge.

– Jeg har aldri vært i Lillehammer, men det så jo veldig fint ut på TV i 94, sier amerikaneren.

Kulturstrøm

 • Årets verk og Årets utøver

  Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

  Årets utøver og Årets verk 2023
  Foto: Kristin Kverndokk / NRK
 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober