– Det største i norsk musikkliv for tida

Hun står midt i sirkuset når verdens mest berømte operafestival braker løs i Tyskland.

Lise Davidsen

NORSK SENSASJON: Lise Davidsen synger i Bayreuth.

Foto: NRK

Denne sommeren går sopranen Lise Davidsen (32) på scenen i Richard Wagners spesialbygde operahus i Bayreuth, i rollen som Elisabeth i operaen «Tannhäuser».

Forrige gang dette skjedde med en norsk sanger var i 1894, da Elisa Wiborg (1862-1938) fra Kragerø sang samme rolle.

– Det at Lise Davidsen i år debuterer både på The Met i New York og i Bayreuth gjør henne til det største som skjer i norsk musikkliv for tida. Hun er det største operatalentet Norge har hatt siden Kirsten Flagstad.

Det sier NRKs klassiskanmelder Eystein Sandvik.

Lise Davidsen

STOR STEMME: Lise Davidsen har potensial for historiebøkene.

Foto: Ray Burmiston

– Hun er ennå ung, og de aller største Wagner-rollene ligger fremdeles noen år frem i tid. Men allerede nå hører vi en stemme som har potensial til å gå inn i historiebøkene. Vi vet ikke hvordan hun høres ut om ti år, men det kan være en stemme verden aldri har hørt maken til, sier han.

Kontroversielt

Bayreuth er en søvnig by i Bayern, sør i Tyskland. For folk flest ikke kjent for så mye. For deler av operaverden er den selve Mekka, stedet de valfarter til for å oppleve det ypperste av operakunst.

Festspielhaus Bayreuth

RØD LØPER: Operafiffen tiltrekker seg stor oppmerksomhet når det er premiere i Bayreuth.

Foto: JOERG KOCH

Men festspillene i Bayreuth og Richard Wagners mastodontiske operaer har også vært kontroversielle. Det er fortsatt Wagners familie som står bak festivalen.

Hitler var uttalt fan av Wagners musikk, og flere av komponistens etterkommere hadde et nært forhold til naziregimet. Familien har senere tatt avstand fra sine slektningers holdninger.

Richard Wagner

OMSTRIDT: Richard Wagner

– Noen mener de kan oppfatte antisemittiske undertekster i Wagners operaer.

I den senere tid har selve festivalen vært kritisert av dem som mener det er en tendens til radikal og skandalepreget regi på festivalen.

– Det er ofte slik at halve salen klapper og jubler mens den andre halvparten buer, forklarer Eystein Sandvik.

Men ikke desto mindre er Tysklands forbundskansler Angela Merkel og tre andre statsråder til stede når Lise Davidsen synger under premieren på «Tannhäuser» torsdag kveld.

Kritiske ører

Og det er altså midt i manesjen i dette sirkuset Lise Davidsen har en sentral rolle. Handlingen i Wagners operaer er rimelig innviklet. I tre og en halv time handler middelalderdramaet «Tannhäuser» om kampen mellom den rene og den ikke fullt så rene kjærligheten. Lise Davidsens rolle Elisabeth er den rene jordiske kvinnen ridderen Tannäuser gjerne vil tilbake til etter å ha rota seg bort i endeløse, syndefulle orgier hos gudinnen Venus i Venusberget. Hvordan det går? Ikke så bra.

Lise Davidsen

I FOKUS: Lise Davidsens Wagner-tolkninger blir lagt merke til.

Foto: NRK

Lise Davidsen får de kritiske ørene til Wagner-fansen rettet mot seg denne sommeren. Den store testen for Wagner-sangere er om de blir invitert tilbake til Bayreuth. Lise Davidsen har allerede bestått testen. Dagen før åpningen av årets festival ble det kjent at hun synger rollen som Sieglinde i operaen «Valkyrien» under neste års festspill.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Uærbødig klengenavn

    Poeten Lord Byron (1788–1824) pleide å kalle sin kollega William Wordsworth for «Turdsworth» («Bæsjeverdi» på norsk). Det kommer fram i anmeldelsen av en ny bok om de engelske romantiske poetene, forteller nettmagasinet Literary Hub.

    Et portrett av poeten William Wordsworth fra 1800-tallet
    Illustrasjon: P. Krämer / Wikimedia Commons
  • Vikingskip i ferd med å ødelegges

    Gjellestadskipet i Halden er hardt angrepet av sopp, som bryter ned eikematerialet raskt. Derfor vil statsråd Ola Elvestuen (V) at det graves opp. Skipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid – en periode som anses å starte med angrepet på Lindisfarne i 793.