Norsk sanger vant prestisjepris

Den norske sopranen Lise Davidsen mottok platebransjens mest prestisjefylte pris innen klassisk musikk.

Lise Davidsen

FORNØYD PRISVINNER: Da jeg først fikk vite det, klarte jeg ikke helt å forholde meg til det, men da jeg kom til prisutdelingen ble det veldig stas, sier Davidsen.

Foto: NRK

– Jeg forstår det ikke helt. Jeg må ha noen dager på å skjønne at de har valgt meg ut av så fantastisk mange unge sangere, seier Lise Davidsen til NRK Klassisk.

Hun har nettopp våknet etter at hun mottok prisen «Young artist of the year» på Grampophone Awards i London i går kveld.

Lise Davidsen er 31 år, kommer fra Stokke i Vestfold, og har på få år etablert seg som en av verdens største sopraner.

– Vi har aldri hørt noe som dette

I år har Davidsen vært Bergen Filharmoniske Orkesters solistprofil, og har holdt fem konserter i Vestlandets hovedstad. Der har hun vært under ledelse av den britiske stjernedirigenten Edward Gardner. Han er fra seg av begeistring:

– Jeg tok henne med til England i fjor for å synge Verdis rekviem med London Filharmoniske orkester. De har spilt stykket med mange store dirigenter før, men etter hun var ferdig å synge sa hele orkestret: «Vi har aldri hørt noe som dette før.»'

Den britiske dirigenten beskriver Davidsen som et fenomen.

– Hun er en så jordnær person. Men musikaliteten, lydklagen og fokuset, både når det gjelder intensitet og musikalitet, er helt eksepsjonelt, konkluderer Gardner.

  • Se Lise Davidsen fremføre Richard Wagners Wesendonck-lieder og Jean Sibelius tonedikt, Luonnotar med Bergen Filharmoniske Orkester:

Sopranen Lise Davidsen var denne sesongen Bergen Filharmoniske Orkesters solistprofil og medvirket på hele fem konserter. Hovedscenen var tilstede på konserten der hun fremførte Richard Wagners Wesendonck-lieder og Jean Sibelius tonedikt, Luonnotar. Programleder Arild Erikstad møter også orkesterets sjefdirigent Edward Gardner og direktør Bernt Bauge og ikke minst - Lise Davidsen i et lengre intervju.

Kulturstrøm

  • TikTok og Twitter i samtaler

    Den kinesiske videoappen TikTok skal være i samtaler med Twitter om et samarbeid, melder Wall Street Journal. Det skal dreie seg om tidlige forhandlinger om drift av appens amerikanske del etter at president Trump nektet TikTok å drive videre i USA.

  • TikTok saksøker Trump-regjeringa

    TikTok vil saksøke Trump-regjeringa for restriksjonane mot appen. Søksmålet kan kome alt tysdag, melder NPR, som siterer ei anonym kjelde som skal arbeide med søksmålet. TikTok mener vedtaket er i strid mot grunnlova fordi dei ikkje fekk uttale seg.