Norsk sanger vant prestisjepris

Den norske sopranen Lise Davidsen mottok platebransjens mest prestisjefylte pris innen klassisk musikk.

Lise Davidsen

FORNØYD PRISVINNER: Da jeg først fikk vite det, klarte jeg ikke helt å forholde meg til det, men da jeg kom til prisutdelingen ble det veldig stas, sier Davidsen.

Foto: NRK

– Jeg forstår det ikke helt. Jeg må ha noen dager på å skjønne at de har valgt meg ut av så fantastisk mange unge sangere, seier Lise Davidsen til NRK Klassisk.

Hun har nettopp våknet etter at hun mottok prisen «Young artist of the year» på Grampophone Awards i London i går kveld.

Lise Davidsen er 31 år, kommer fra Stokke i Vestfold, og har på få år etablert seg som en av verdens største sopraner.

– Vi har aldri hørt noe som dette

I år har Davidsen vært Bergen Filharmoniske Orkesters solistprofil, og har holdt fem konserter i Vestlandets hovedstad. Der har hun vært under ledelse av den britiske stjernedirigenten Edward Gardner. Han er fra seg av begeistring:

– Jeg tok henne med til England i fjor for å synge Verdis rekviem med London Filharmoniske orkester. De har spilt stykket med mange store dirigenter før, men etter hun var ferdig å synge sa hele orkestret: «Vi har aldri hørt noe som dette før.»'

Den britiske dirigenten beskriver Davidsen som et fenomen.

– Hun er en så jordnær person. Men musikaliteten, lydklagen og fokuset, både når det gjelder intensitet og musikalitet, er helt eksepsjonelt, konkluderer Gardner.

  • Se Lise Davidsen fremføre Richard Wagners Wesendonck-lieder og Jean Sibelius tonedikt, Luonnotar med Bergen Filharmoniske Orkester:

Sopranen Lise Davidsen var denne sesongen Bergen Filharmoniske Orkesters solistprofil og medvirket på hele fem konserter. Hovedscenen var tilstede på konserten der hun fremførte Richard Wagners Wesendonck-lieder og Jean Sibelius tonedikt, Luonnotar. Programleder Arild Erikstad møter også orkesterets sjefdirigent Edward Gardner og direktør Bernt Bauge og ikke minst - Lise Davidsen i et lengre intervju.

Kulturstrøm

  • Thunberg gir ut bøker i USA

    Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg gir ut to av sine bøker i USA. Én av dem gis ut i november.Penguin Press kunngjorde torsdag at de vil gi ut boken «Huset brenner.

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval