Hopp til innhold

Le Corbusier blir del av verdensarven

Unesco setter 17 verker av den modernistiske arkitekten Le Corbusier på sin verdensarvliste.

La Cité Radieuse
Foto: BORIS HORVAT / Afp

Le Corbusier

MODERNE MANN: Fransk-sveitsiske Charles-Édouard Jeanneret-Gris (1887-1965), bedre kjent under kunstnernavnet Le Corbusier, var en av det 20. århundrets mest innflytelsesrike arkitekter og designere.

Foto: STF / Afp

Unescos verdensarvsråd møttes denne helga i Istanbul i Tyrkia.

Etter at møtet ble midlertidig avbrutt av fredagens og lørdagens mislykkede kuppforsøk i landet, kunngjorde rådet søndag at de har besluttet å innlemme 17 av verkene til den fransk-sveitsiske arkitekten Charles-Édouard Jeanneret-Gris, bedre kjent under kunstnernavnet Le Corbusier, på Unescos verdensarvliste, melder AFP.

Moderne pionér

Stedene som nå får verdensarvstatus er ment å vise Le Corbusiers bidrag til den moderne arkitekturbevegelsen som skjøt fart etter første verdenskrig, med vekt på funksjon, rette linjer og moderne materialer som betong, stål og glass.

De 17 utvalgte stedene spenner over sju land og tre kontinenter, i Frankrike, Sveits, Belgia, Tyskland, Argentina, Japan og India.

10 av de 17 stedene som nå blir en del av verdensarven, er i Frankrike, der Le Corbusier hadde sitt hovedvirke.

Prototyp på boligblokk

Blant bygningene som nå får verdensarvstatus, er boligblokken Unité d'habitation i Marseilles, også kalt La Cité Radieuse, oppført mellom 1946 og 1952.

Bygningen var en prototyp på Le Corbusiers ideer om moderne by- og boligplanlegging, ideer som ble videreført i flere av etterkrigstidens europeiske drabantbyer og blokkbebyggelser.

Utførelsen i råbetong, et valg som ble tatt på grunn av materialmangel, ble også en viktig inspirasjon for den såkalte brutalisme-bevegelsen i etterkrigsårene.

På lista finnes også den indiske byen Chandigarh, som ble planlagt av Le Corbusier på 1950-tallet som ny provinshovedstad for delstatene Punjab og Haryana.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.