Var Le Corbusier fascist?

En sveitsisk storbank blir presset til å fjerne en reklamekampanje med den kjente kunstneren Le Corbusier. Presset kom fra jødiske grupper og forleggere i Sveits som beskylder ham for å være antisemittisk.

Le Corbusier

Jødiske grupper beskylder den avdøde arkitekten Le Corbusier for antisemittisme.

Foto: Ap

I Norge er han kanskje best kjent for den svarte, firkantede skinnstolen LC 2, som «alle» skal ha, ifølge interiørmagasiner.

Le Corbusier er en av kjempene blant det forrige århundrets arkitekter. Nå tynger historien den berømte modernisten. Charles Edouard Jeanneret-Gris (1887 - 1965) var hans navn, og han var både maler, forfatter, arkitekt og byplanlegger.

Beskyldt for antisemittisme

Le Corbusier

Le Corbusier

Foto: Ap

Nå er Le Corbusiers legat under press, etter at Sveits' største bank, UBS, droppet en kampanje med arkitekten i forrige uke. Avgjørelsen kom etter protester fra jødiske grupper og forleggere i Sveits, som også beskylder Le Corbusier for å være antisemittisk.

Beskyldningene treffer en nerve i banken, som led under en krise i 90-årene etter avsløringer om at den forhindret jødiske skadelidende etter Holocaust tilgang til kontoer, som tilhørte avdøde slektninger.

– Vi ønsker ikke at budskapet vårt skal forsvinne i en diskusjon rundt Le Corbusier. Vi ønsker heller ikke å såre noens følelser, sier Jean-Raphael Fontannaz, som er talsmann for den Zurich-baserte bankgiganten.
til nyhetsbyrået AP.

Møbler av Le Corbusier

Møbler av Le Corbusier.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Hitler-sympatisør?

– Det er uforståelig at UBS valgte Le Corbusier som et eksempel på en sveitsisk personlighet, sier leder for det sveitsisk-israelske forbundet Vreni Müller-Hemmi til Sonntagszeitung.ch. Forbundet var fornøyd med bankens beslutning om å trekke Le Corbusier fra kampanjen.

Hvis han er seriøs i sine erklæringer, kan Hitler krone sitt liv med en storslagen jobb: Reparasjonen av Europa.

Le Corbusier / AP

Det skrev Le Corbusier i et brev til sin mor i oktober 1940, ifølge nyhetsbyrået AP. Sitatet er å finne i et av flere nylig offentliggjorte brev, hvor Le Corbusier tydelig demonstrerer sin entusiasme for Hitler, selv om han i andre brev kaller den tyske lederen et monster.

I tillegg til disse brevene, antyder også en biografi - utgitt i 2008 - at Corbusier var en Nazi-sympatisør med fascistiske tendenser som gikk langt utover det som tidligere har vært kjent.

Le Corbusier på sveitsisk franc

Le Corbusier pryder sveitsiske pengesedler

Dropper muligens byplass

Avsløringene kommer ikke som en stor overraskelse.

Det har lenge vært kjent at Le Corbusier rettet seg mot frankrikes ytre høyrefløy på 1930-tallet og samarbeidet med Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.

Det som er mer overraskende er Sveits' avvisning av mannen, som de tidligere var så stolte av, og som til og med pryder en sveitsisk franc.

Også myndighetene i Zurich vurderer nå å droppe planene om å navngi en plass i byen etter ham.

– Le Corbusier var modernismens Elvis Prestley, mener rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo Karl Otto Ellefsen:

– Trengte hjelp til å endre verden

– Han var jo overhodet ikke antisemittisk. Det å forbinde ham med en eller annen politisk bevegelse er å fullstendig misforstå Le Corbusier, sier Thomas McQuillan som har skrevet doktorgrad om sveitseren.

– Han var jo involvert i mange av dem - til dels motstridende, som kommunisme, planisme, nazisme osv. Han var ikke tro mot noen av dem.

McQuillan forteller at Le Corbusier var ute etter å endre verden, og trengte hjelp til dette. Den hjelpen søkte han hos diktatorer.

– Moussolini mente at han var litt masete og ville ikke jobbe sammen med ham. Le Corbusier var uten etter maktpersoner som kunne være hans minister, og som kunne iverksette hans ideer.

Bildene i billedgalleriet er hentet fra Wikimedia Commons og er delt under lisensen Creative Commons Attribution.

Kulturstrøm

  • Slik blir Melodi Grand Prix 2022

    Det blir flere endringer i neste års Melodi Grand Prix. Men nivået er høyere enn noen gang, ifølge MGP-general Stig Karlsen. 10. januar skal alle artistene offentliggjøres og alle låtene slippes til publikum. Showet går av stabelen med første delfinale 15. januar.

  • Stephen Sondheim er død (91)

    Låtskriver, tekstforfatter og komponist Stephen Sondheim er død, melder advokaten hans til The New York Times. Sondheim ble 91 år gammel. Han er kjent for musikaler som «West Side Story «og «Sweeney Todd».

  • Astrid S med plagiatanklage

    Manageren til Astris S, Gilbert Lunde, skriver på Twitter at de er i kontakt med teamet til French Montana, etter at de anklaget ham for plagiat. Manageren skriver: «Jeg kan bekrefte at dette ikke har blitt klarert i forkant, men at vi nå er i kontakt med teamet til French Montana for å finne ut hva som har skjedd, og for å få riktige avtaler på plass».