Hopp til innhold

Lagercrantz: Fristende å skrive nok en Millennium-bok

David Lagerkrantz ble hudflettet og beskyldt for likskjending da han tok over stafettpinnen fra avdøde Stieg Larsson. Det har ikke skremt ham fra å begynne å tenke på oppfølgeren.

Svenske David Lagercrantz høstet storm da han tok på seg jobben med å følge opp Stieg Larssons Millennium-trilogi. Men bråket har ikke skremt ham fra å sysle med planer om oppfølgeren.

FRISTET: David Lagerkrantz ble presset til å innrømme at han sysler med planer om nok en bok om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander.

Den svenske forfatteren David Lagerkrantz har fått hard medfart for sitt siste bokprosjekt, der han tar opp arven etter suksessforfatteren Stieg Larsson.

«Det som ikke dreper oss» fortsetter historien fra Larssons Millennium-trilogi, med journalisten Mikael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander i hovedrollene.

Denne uka satte Lagercrantz seg ned i stolen hos Fredrik Skavlan for å snakke om presset rundt å videreføre Larssons litterære univers, og om kritikken prosjektet er blitt møtt med.

– Ikke engang Salander kan hacke hodet mitt

Etter hvert dreide samtalen inn på om det kommer flere Millennium-bøker fra Lagercrantz' hånd.

– Hvor langt er du kommet med neste Millennium-bok? spør Skavlan.

– Rent konkret kan jeg ikke si noe om det. Jeg bare synes det er veldig fristende å skrive en til siden det nå strømmer inn tilbakemeldinger. Men jeg kan ikke si noe om det, vi får se, svarer Lagercrantz unnvikende, og insisterer på at han så langt ikke har noe konkret skrevet ned.

– Men du har en idé? presser programlederen.

– Enn så lenge kan ikke engang Lisbeth Salander hacke hodet mitt, og det brenner når jeg ligger søvnløs om nettene, da kommer ideene. Så jeg har noe bra, tror jeg, sier Lagercrantz.

Innrømmer at han er fristet

Skavlan gir seg imidlertid ikke, og vil vite om det ikke kommer en bok til i serien.

– Det er fristende, medgir Lagercrantz.

Forfatteren, som også står bak den bestselgende Zlatan Ibrahimovic-biografien «Jeg er Zlatan» fra 2011, har møtt motbør helt siden det ble kjent at han jobbet med en oppfølger til Larssons bokserie.

Norske forfattere har kalt bokprosjektet «litterær likskjending», mens Larssons venner mener Lagercrantz bedriver «gravplyndring».

Mottakelsen av boka var også delt. NRKs anmelder kalte boken uviktig, og kritiserte personskildringene for å være flate og endimensjonale.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters