Hopp til innhold

La den rette komme inn

En svensk sosialrealistisk vampyrfilm - der Folkhemmet er like skummelt som Transylvania.

Fra "La den rette komme inn"
Foto: Sandrew Metronome/ filmweb.no

Svenske vampyrer er ikke hverdagskost, men "La den rette komme inn" er basert på suksessromanen til John Ajvide Lindqvist.

Filmen er en rånifs oppveksthistorie fra tidlig 1980-tall i en forstad til Stockholm. Hoggtenner og tåkelagte slott i Transylvania er blåbær sammenlignet med mørk, svensk vinter i nitriste blokkleiligheter.

Nye venner

Det er en film i flere lag, både særpreget, nifs, spennende og litt romantisk og sår. Filmteknisk står den litt i gjeld til Roy Anderssons kjølige pallett og kameraføring.

Den svenske forfatteren John Ajvide Lindqvist. Foto: Junge/Scanpix

Filmen er basert på en roman av John Ajvide Lindqvist.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

En gutt på 12 år bor alene med mor. Han mobbes på skolen, ganske brutalt og sadistisk. Så møter han en merkelig jente. Hun lukter rart, hun merker ikke kulden, hun tåler ikke mat og hun kan fly. Og hun sier hun har vært 12 år lenge...

Kontraster

Disse to ensomme outsiderne trekkes til hverandre og blir venner. Filmen spiller mye på kontrastene: gutten Oscar er lys, nesten gjennomsiktig som en engel. Jenta Eli er mørk og blek. Men hvem er den onde og hvem er den gode?

Konklusjon: Dramaturgisk er filmen kløktig bygget opp. Spenningen og skrekken stiger og filmen tar uventede vendinger. Spesielt barneskuespillerne er fabelaktige. Og regissør Tomas Alfredsson bruker spenstige skrekkeffekter...

Terningkast 5.

Kulturstrøm

  • Sterke poplåter, men lite utvikling

    – Billie Eilish er i samme posisjon nå som Rihanna i sin tid var i. Hun kunne prøvd seg på hva enn hun ville, og fansen hadde slukt hva enn slags utvikling hun gjorde med glede og entusiasme. Da er det litt skuffende at dette albumet er artistens minst videreutviklede karrieresteg så langt, skriver musikkritiker Sofie Martesdatter Granberg om artistens nye album «Hit Me Hard and Soft».