Hopp til innhold

Kunstdirektør: dronning Sonja-utstilling er ikke uproblematisk

Flere i kunstmiljøet reagerer kraftig på at dronning Sonjas kunst skal stilles ut under gjenåpningen av et kunstmuseum i Bergen. – Dronningen er beæret over å bli spurt, svarer Slottet.

sonja kunst slottet

KUNST: Her viser dronning Sonja frem kunst på Slottet. Bildet er fra 2012.

Foto: NRK

Det var Bergens Tidende som først skrev om saken, der flere i kunstmiljøet reagerer på at dronningens kunst skal stilles ut i Bergen om tre uker. Hun får gjenåpne Kode 1, som tidligere het Permanenten.

En av dem som også stiller spørsmål ved utstillingen er tidligere direktør for Kunstmuseene i Bergen, nå direktør for Aarhus Kunstmuseum, Erlend Høyersten. Han etterspør en tydelige argumentasjon for at et offentlig kunstmuseum gir åpningsplassen til et medlem av kongefamilien.

Erlend Høyersten

PROVOSERT: Fra september 2010 var Erlend Høyersten direktør for Kunstmuseene i Bergen, som senere skiftet navn til KODE. Nå er han direktør for Aarhus Kunstmuseum i Danmark.

Foto: Dag Fosse

– Det problematiske er begrunnelsen for å velge dronning Sonja når man først åpner et praktbygg. Det er stor forskjell på å lage en publikumsmagnet og å lage en intelligent blockbuster. Dette synes jeg er lavthengende frukt, sier Høyersten til NRK.

Mener dronningen brukes for å få besøkstall

Dronningens utstilling «Underveis» er en fortelling om kunstens betydning i menneskers liv, og spesielt i Dronningens liv, skriver museet på sine nettsider.

Høyersten mener museet kun bruker dronningen som et trekkplaster.

– Som et museum har du et ansvar som handler om mer enn å trekke publikum. Hvis man kun tenker på besøkstall gjør man kunstinstitusjonen til skamme, sier han.

Kunstkritiker i Dagsavisen, Lars Elton, savner en kunstfaglig begrunnelse for å invitere dronningen.

– Det å la henne få ha åpningsutstillingen i et så viktig bygg er en kunstfaglig fallitterklæring.

– Mener du at dronningen ikke er kvalifisert?

– Dronningen er en habil kunstner, men det er mange kunstnere som hadde fortjent denne utstillingsplassen foran henne, sier Elton.

Stort formidlingspoteniale

Direktør for KODE, Karin Hindsbo, som har tatt avgjørelsen om å stille ut dronning Sonjas kunst, mener det er helt naturlig å la henne få vise kunsten sin i Bergen.

Karin Hindsbo

FORSVARER DRONNINGEN: Karin Hindsbo er direktør ved Kunstmuseene i Bergen. Snart blir hun direktør for Nasjonalmuseet.

Foto: Dag Fosse

– Dronningen er i år jubilant og har i mange tiår bidratt til den visuelle kunsten i Norge. At en så kjent og kjær person har hatt sin egne kunstneriske produksjon syntes vi har et stort formidlingspotensial, sier hun.

I tillegg argumenterer hun med at dronningen har en direkte tilknytning til samlingen deres.

– I de lokalene hun skal ha utstilling er der vi vanligvis viser asiatisk kunst og en stor del av den samlingen kom til Bergen på 1960-tallet nettopp på grunn av dronning Sonja, forteller Hindsbo.

Slottet selv skriver i en SMS til NRK at Dronningen er beæret over å være spurt og at hun gleder seg til utstillingen.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.