NRK Meny
Normal

Kulturdepartementet: OL må være gratis

Loven krever at store idrettsarrangementer blir vist gratis i Norge. Det betyr ifølge Medietilsynet at Discovery må tilby norske TV-seere hele OL uten å ta ekstra betalt.

Thorhild Widvey under Sotsji-OL

GRATIS VED LOV: Discovery må belage seg på å vise OL gratis i Norge, mener Kulturdepartementet og Medietilsynet. Her er kulturminister Thorhild Widvey under fjorårets vinter-OL i Sotsji.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mandag ble det kjent at det internasjonale medieselskapet Discovery, som eier Eurosport og TVNorge, har sikret seg visningsrettigheter for samtlige OL fra 2018 til 2024.

Bjørgulv Vinje Borgundvaag

ALT GRATIS: Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag i Kulturdepartementet sier loven er tydelig på at OL er blant arrangementene som må vises gratis.

Foto: Ina Eftestøl / NRK

Ifølge avtalen med den olympiske komité, er Discovery forpliktet til å tilby 200 timer sommer-OL og 100 timer vinter-OL gratis.

Men ifølge statssekretær Bjørgulv Borgundvaag i Kulturdepartementet, er de allerede lovpålagt å tilby alt uten ekstra betaling, skriver Dagens Næringsliv.

OL omfattet av kringkastingsloven

Kringkastingsloven sier at viktige begivenheter må være tilgjengelig for alle:

«En kringkaster som har ervervet enerett til fjernsynssending av begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning må ikke utnytte eneretten på en slik måte at en betydelig del av seerne blir fratatt muligheten til å følge begivenheten på vederlagsfritt fjernsyn.»

I forskrift om kringkasting, som ledsager lovteksten, presiseres nøyaktig hvilke idrettsarrangementer som omfattes av bestemmelsen.

– OL er definert som en av dem, sier Borgundvaag til avisen.

Klikk på faktaboksen for å se hele listen over arrangementer.

Må tilbys på gratiskanaler

Statssekretæren overlater til Medietilsynet å vurdere detaljene rundt Discoverys forpliktelser.

Til Dagens Næringsliv sier tilsynet at OL i utgangspunktet må være gratis og sendes direkte.

Det innebærer at arrangementene må vises på kanaler som er tilgjengelig for publikum uten ekstra betaling, enten via TV-lisensen eller via TV-tilbydernes grunnpakker.

Discovery, som allerede mandag signaliserte at de vil tilby vinter-OL gratis, ønsker overfor Dagens Næringsliv ikke å kommentere hvordan lovbestemmelsen vil slå ut i praksis, men sier de vil komme tilbake til saken.

Discoverys første OL-arrangement blir vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i 2018.

Flere kulturnyheter