Hopp til innhold

Kronprinsessen i ny bok: – Vi trenger ikke være redd for livet

I boken «Hjemlandet og andre fortellinger» er kronprinsesse Mette-Marit én av redaktørene, og forteller åpent om forventninger og roller: – Jeg har jo masse opprør i meg ennå, skriver kronprinsessen.

Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit skriver om forventninger og roller i innledningen til boken hun er medredaktør for.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Kronprinsesse Mette-Marit har sammen med forfatter Geir Gulliksen vært redaktører for boken «Hjemlandet og andre fortellinger». Den starter med en samtale mellom de to redaktørene, og der skriver kronprinsessen om hvordan hennes barndom ga god erfaring.

– Den har lært meg at vi ikke trenger å være redde for livet. For når det vi frykter mest, faktisk skjer, da er det ikke mer å være redd for.

– Du trenger ikke være redd for livet. Hvis du kunne lage et stort banner med de ordene og henge på Slottet, for eksempel, for det trenger vi. Det kunne forresten vært et motto for denne boken, svarer Gulliksen.

Kronprinsesse Mette-Marit og forfatter Geir Gulliksen

Kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen under lanseringen av boken.

Foto: Siss Vik / NRK

Var usikker på om han skulle være med

En av de tolv utvalgte forfatterne, Demian Vitanza, var i tvil om han i det hele tatt skulle bli med på prosjektet. Han mener utgangspunktet med spørsmålet «Hva vil det si å være norsk i dag?» er problematisk.

– Det kan leses som et narsissistisk prosjekt. Det er ikke tekstene eller Mette-Marit det er noe galt med, det er hennes jobb. Men det er noe i prosjektets natur som jeg har problemer med. Jeg mener Norge som nasjon er veldig selvopptatt, og skulle heller hevet blikket. Heldigvis gjør mange av forfatterne det, sier han.

I Vitanzas bidrag, «Venteværelset», dikter forfatteren en historie om kronprins Haakon som stiller spørsmål ved hele sin rolle og monarkiet i det han skal til å ta over som øverste monark.

«Snart kommer dagen. Det skal sørges, og en ny konge skal hylles. Det er meg».

– Om jeg skulle være med, skulle det være en problematisk tekst. Tanken var ikke å gå til angrep på slottet. Vi har et fint kongehus, det jeg ønsker er å angripe det norske folket. Som tillater å gi slipp på noen av de fineste verdiene, som jeg tenker er norske.

Vitanza sier til NRK at han har fått bekreftet av både kong Harald og kronprins Haakon har lest teksten, og sier han ikke har fått noen signaler på at han har gått for langt.

NRK har forsøkt å få dette bekreftet av slottet, men har ikke lykkes i å få en uttalelse.

Demian Vitanza

Forfatteren Demian Vitanza dikter om en tvilende kronprins Håkon i det han skal ta over som Norges konge. Her under lanseringen av boken.

Foto: Siss Vik / NRK

Tekst om tvilende kronprins fikk Mette-Marit til å tenke

– Jeg tenker at folk ser forskjell, at de ikke opplever en novelle som sann eller som noe som speiler meg eller mannen min eller vårt liv, sier kronprinsessen.

Hun skriver i innledningen at hun ikke ser Vitanzas tekst som noe problematisk, men innrømmer at det gjorde redaktørrollen vanskeligere når teksten handlet om det den gjør, og at det meste av redaktøransvaret i den teksten ble overlatt til Gulliksen.

– Det ble en veldig fin tekst, men det bød på noen utfordringer, det skal vi ikke stikke under en stol.

Har teksten rot i virkeligheten?

– Nei, det tror jeg ikke. Men han peker på noen trekk ved det norske samfunnet som han er opptatt av, og har sånn sett løst oppgaven. At den teksten har fått meg til å tenke, det er det ingen tvil om. Og det er litteraturens rolle, sier kronprinsessen til NRK.

– En kritikk av det norske samfunnet i fremtiden

Marta Norheim

Litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim, mener Vitanza retter et kritisk blikk på hvordan det norske samfunnet kan se ut i fremtiden.

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim, mener et viktig poeng er at det er Vitanzas tekst, der han dikter seg inn i hodet på en annen person, nemlig kronprins Haakon.

– Demian Vitanza har aldri vært inne i hodet til kronprins Haakon, men han har gjort det forfattere kan gjøre. De kan dikte.

Hvorfor har han skrevet denne teksten?

– Han er inne i en kritikk av det norske samfunnet i fremtiden, med rasisme og oljeutslipp i nord. Og en monark som føler han ikke kan gjøre noe med det, og der er vel monarken veldig nær mange andre som ikke føler de kan gjøre noe med det.

Er det modig av kronprinsessen å ta med en slik tekst?

– Det er modig fordi folk leser det som en sann historie om hennes mann om tretten år, men jeg tror at Mette-Marit har gjort modigere ting enn dette i sitt liv, sier Norheim.

– Jeg utøver ikke rollen min på den måten mange forventer

Boken består av flere skjønnlitterære tekster av forfattere som Agnes Ravatn, Dag Solstad, Marit Eikemo og Demian Vitanza. Tekstene tar utgangspunkt i spørsmål om hva det vil si å være norsk i dag.

– For meg var utgangspunktet veldig personlig. Jeg har alltid vært opptatt av det norske som i utgangspunktet ikke er utenfor meg selv, men noe som begynner inne i meg, fortalte kronprinsessen under lanseringen av boken.

Kronprinsessen skriver i innledningen om at det lyse i henne er det norske, og om ungdomsopprør, roller og forventninger.

– Men jeg har jo masse opprør i meg ennå. Jeg utøver ikke rollen min på den måten som mange forventer at jeg skal. Snarere tvert imot, tror jeg.

Boken gis ut i forbindelse med at Norge i år er hovedland på Bokmessen i Frankfurt.

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.