Hopp til innhold

Kritiserer valgkampfilmene

Politikerne kommer ikke til å få uttelling for alle pengene de bruker på reklame, mener eksperter. De hevder reklamefilmene er altfor dårlige.

Politisk TV-reklame

I disse dager viser både de ulike politiske partiene, Kirken og Kommunaldepartementet reklamekampanjer foran valgdagene i september.

Men rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, Trond Blindheim, mener de politiske partiene ikke har forstått ordentlig hvordan mediene kan brukes.

- Det blir veldig reklameaktig og mye oppblåst selvskryt. Partiene utnytter ikke mediets egenart, og framstår som amatører, mener Blindheim.

Sosiale medier

Trond Blindheim

Rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, Trond Blindheim.

Foto: Markedshøyskolen

Blindheim mener god bruk av sosiale medier er mye mer effektivt for å kommunisere med velgerne enn reklame, men at få politikere klarer dette.

- Venstres Abid Raja bruker tiden sin fornuftig, og kommuniserer med velgerne på en god måte, mens de som lager reklamefilmer bruker tiden sin på en dum måte.

- Fører til politikerforakt

Effekten av de politiske kampanjene fram mot valget er vanskelige å måle.

Men daglig leder i reklamebyrået Siste Skrik, Elizabeth Hartmann, tror at dårlige reklamefilmer heller fører til politikerforakt enn engasjement.

- Partiene evner ikke å presentere et kort og presist budskap på 30 sekunder, og må passe på at de ikke vil gjøre alt på en gang, sier Hartmann.

Positiv virkning

Partisekretær i SV, Silje Skei Tveitdal, mener kritikken er feilslått. Hun tror tvert i mot at årets politiske kampanjer engasjerer velgerne.

- Det er en utfordring, men jeg tror at alle som besøker oppavsofaen.no får en bit av det som er SVs hovedbudskap. Jeg tror at dette, i forhold til de totale valgkampbudsjettene vi har, er et bidrag som vil få positivt utslag for oss.

Også kampanjesjef for Høyre, Mudassar Kapur, mener tilbakemeldingene på partiets valgkampfilmer viser at reklamen virker positivt.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger på filmen fra våre velgere, og jeg hører mere på dem enn på hva reklamefolk sier, avslutter Kapur.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters