Hopp til innhold

Krisemøte overalt etter at kultur-Oslo stenger

Kinoar og teater blir forbode i Oslo frå tysdag av. – Kulturlivet kjem til å kollapsa om det ikkje kjem hjelpetiltak, seier Stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV).

Erna Solberg og Abid Raja

NEDSTENGING: Fredag blei det kjend at Oslo stenger mellom anna kinoar og teater.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Dette er veldig overraskande og trist, og får konsekvensar for veldig mange, seier programdirektør Christin Berg i Nordisk Film Kino.

I dag kom nyhenda om at Oslo mellom anna stenger kinoar og teater.

Berg meiner kinoane er ein trygg stad å vera.

– Me har ingen smitte. Når det er sagt, er me med på denne dugnaden. Men det er trist og synd. Kino hjelper folk ut i kvardagen, kultur er viktig for mental helse.

Ho peikar også å fleire filmar som skulle hatt premiere no i helga, men som no blir avlyste.

NRK har hatt kontakt med fleire store kulturaktørar som no har krisemøte.

– Sektoren til Raja blør

– Med desse strenge tiltaka, som me stiller oss bak, kjem kultur- og utelivet til å kollapsa om det ikkje kjem nokre hjelpetiltak. I realiteten er dei i den same situasjonen som i mars, men forskjellen no er at dei ikkje har dei same økonomiske tiltaka som då. Det betyr over og ut for dei, seier Stortingsrepresentant Freddy Øvstegård i kulturkomiteen.

Han etterlyser sterk kriseleiing frå kulturministeren.

–Sektoren han er ansvarleg for blør og treng rask handling.

Også Den Norske Opera fortel at dei stenger operaen i dag. Administrerande direktør Geir Bergkastet er fornøgd med at regjeringa no kjem med ein klar beskjed.

– Det er vanskeleg for ein institusjon som operaen å fortsetja som før når regjeringa oppfordrar publikum til å vera heime, seier han.

Kan behalda stimuleringspengar

– Dette er dramatisk og krevjande for kulturbransjen, seier kulturminister Abid Q. Raja.

Regjeringa har tidlegare kome ut med pengesum for stimuleringsordning for å hjelpa kulturbransjen til aktivitet igjen.

– Me skal sørga for at både stimuleringsordninga og kompensasjonsordninga varetar dei behova som no oppstår i kultursektoren, seier kulturminister Abid Q. Raja.

Han fortel at arrangørar ikkje treng å betala tilbake stimuleringspengane som gjeld uunngåelege økonomiske forpliktingar.

– Sjølv om både regjeringa og Stortinget har ønska å dreia støtta til sektoren frå kompensasjon til stimulering, har me framleis med oss kompensasjonsordningane både for arrangørane og for underleverandørane. No har Kulturrådet akkurat fått klarsignal til å betala ut 1.4 milliardar kroner i kompensasjon for arrangement som skulle ha vore, seier Raja.

Han fortel også at dei no skal sjå nærare på om stimulerings- og kompensasjonsordninga for filmbransjen må justerast.

– Når kinoane no stenger ned i dei to største byane i Noreg, er det klart at det er dramatisk for filmbransjen, seier han.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters