Krangler om Wikileaks på «Skavlan»

Downton Abbey-skaperen Julian Fellowes og Islands Piratparti-leder Birgitta Jónsdottir går i strupen på hverandre hos «Skavlan».

UENIGE: Islands Piratparti-leder Birgitta Jónsdottir går i strupen Downton Abbey-skaperen Julian Fellowes under kveldens Skavlan.

I dag er Downton Abbey-skaperen Julian Fellowes og Islands Piratparti-leder Birgitta Jónsdottir, blant gjestene i kveldens «Skavlan».

– Gikk for langt

Og med det amerikanske valget som bakteppe går Fellowes i strupen på Jonsdottir.

Skavlan spør nemlig Jonsdottir hva hun tenker om Wikileaks rolle i den amerikanske valgkampen og sammenheng med Trumps seier.

– Jeg syns det Wikileaks har gjort er ekstremt viktig. Men jeg mener det gikk for langt under valgkampen, sier Jónsdottir og fortsetter:

– Jeg kunne ha forstått det dersom USA hadde blandet seg inn i valget i et lite land – at det hadde vært krefter som ville forsøke å stoppe det. Men her var det snakk om to veldig sterke krefter, sier Jonsdottir, som blir avbrutt av Fellowes.

– Sviktet USA

– Jeg kan ikke la deg fortsette. Wikileaks har sviktet USA og hans handlinger hører til hos en ekte forræder, sier Fellowes.

– I starten var Wikileaks en ekstremt viktig plattform. Og hvis du er uenig i det, så er vi uenig, svarer Jónsdottir.

I løpet av sin tiårige eksistens har Wikileaks publisert over 10 millioner lekkede dokumenter. I forkant av valget i USA antydet Wikileaks at det ville komme nye avsløringer om Hillary Clinton.

Knapt en måned før det amerikanske valget holdt Julian Assange en pressekonferanse hvor han sa at det har florert en del falske rykter og nyhetssaker om at Wikileaks har planer om å sverte den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton.

Kulturstrøm

  • Skeptisk til ny finansieringsmodell

    Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag i Teatret Vårt i Molde fryktar at kulturen skal tape på regionreforma. Ei ekspertgruppe forslår at fylkeskommunen skal overta finansieringsansvaret for regionteatrene. – Vi er skeptiske fordi vi har eit system som fungerer godt, og vi ser ikkje dei kulturpolitiske grunnane for at vi skal bli finansert på regionnivå, seier Strømskag. Kulturminister Trine Skei Grande sa til NRK førre veke at regjeringa skal overføre pengar gjennom den nye kulturlova og at dei er villige til å øyremerke midlane for å sikre at dei går til kultur.

    Teatersjef Kristian Strømskag
    Foto: Ann Eli Nøsen / NRK