Krangler om Wikileaks på «Skavlan»

Downton Abbey-skaperen Julian Fellowes og Islands Piratparti-leder Birgitta Jónsdottir går i strupen på hverandre hos «Skavlan».

UENIGE: Islands Piratparti-leder Birgitta Jónsdottir går i strupen Downton Abbey-skaperen Julian Fellowes under kveldens Skavlan.

I dag er Downton Abbey-skaperen Julian Fellowes og Islands Piratparti-leder Birgitta Jónsdottir, blant gjestene i kveldens «Skavlan».

– Gikk for langt

Og med det amerikanske valget som bakteppe går Fellowes i strupen på Jonsdottir.

Skavlan spør nemlig Jonsdottir hva hun tenker om Wikileaks rolle i den amerikanske valgkampen og sammenheng med Trumps seier.

– Jeg syns det Wikileaks har gjort er ekstremt viktig. Men jeg mener det gikk for langt under valgkampen, sier Jónsdottir og fortsetter:

– Jeg kunne ha forstått det dersom USA hadde blandet seg inn i valget i et lite land – at det hadde vært krefter som ville forsøke å stoppe det. Men her var det snakk om to veldig sterke krefter, sier Jonsdottir, som blir avbrutt av Fellowes.

– Sviktet USA

– Jeg kan ikke la deg fortsette. Wikileaks har sviktet USA og hans handlinger hører til hos en ekte forræder, sier Fellowes.

– I starten var Wikileaks en ekstremt viktig plattform. Og hvis du er uenig i det, så er vi uenig, svarer Jónsdottir.

I løpet av sin tiårige eksistens har Wikileaks publisert over 10 millioner lekkede dokumenter. I forkant av valget i USA antydet Wikileaks at det ville komme nye avsløringer om Hillary Clinton.

Knapt en måned før det amerikanske valget holdt Julian Assange en pressekonferanse hvor han sa at det har florert en del falske rykter og nyhetssaker om at Wikileaks har planer om å sverte den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton.

Kulturstrøm

 • Karin Krog får ærespris

  Jazzmusikeren Karin Krog får Kulturrådets ærespris for 2021. Prisen, som har blitt delt ut siden 1968, er på 600.000 kroner og en statuett.

  84 år gamle Krog får prisen for sitt livslange virke i norsk kunst- og kulturliv.

  – Norsk jazz hadde ikke vært det samme uten Karin Krog, sier kulturrådsleder Lars Petter Hagen.

  Karin Krog
  Foto: Jørgen Leangen / NRK
 • – Fortnite kan bli svartelistet

  Dataspillet Fortnite kan bli svartelistet fra alle Apples plattformer innen rettsstriden mellom selskapet og spillutvikleren Epic Games er løst.

  Epic Games-sjef Tim Sweeney sa onsdag at han har fått beskjed fra Apple om at Fortnite blir svartelistet inntil rettsstriden er løst og inntil alle ankemuligheter er brukt opp. Det kan ta opptil fem år, skriver han på Twitter.

 • Var begravet med musikkinstrumenter

  Gassrørarbeidere i Peru har funnet levningene etter åtte voksne og barn som ble gravlagt i en fellesgrav med mat og musikkinstrumenter for rundt 800 år siden.

  Levningene var lagt i omslag bestående av plantemateriale. Rundt dem i fellesgraven var det plassert mais, fat og en rekke blåseinstrumenter, blant annet fløyter.

  De åtte hadde bodd i den gamle byen Chilca, rundt 60 kilometer sør for Perus hovedstad Lima.

  – Det er et viktig funn som gir oss mer informasjon om førkolumbisk historie i Chilca, sier arkeologen.

  Arbeidere fra det samme gasselskapet fant rundt 30 gamle levninger i Chilca i 2018 (NTB).