Hopp til innhold

Krangler om Wikileaks på «Skavlan»

Downton Abbey-skaperen Julian Fellowes og Islands Piratparti-leder Birgitta Jónsdottir går i strupen på hverandre hos «Skavlan».

UENIGE: Islands Piratparti-leder Birgitta Jónsdottir går i strupen Downton Abbey-skaperen Julian Fellowes under kveldens Skavlan.

I dag er Downton Abbey-skaperen Julian Fellowes og Islands Piratparti-leder Birgitta Jónsdottir, blant gjestene i kveldens «Skavlan».

– Gikk for langt

Og med det amerikanske valget som bakteppe går Fellowes i strupen på Jonsdottir.

Skavlan spør nemlig Jonsdottir hva hun tenker om Wikileaks rolle i den amerikanske valgkampen og sammenheng med Trumps seier.

– Jeg syns det Wikileaks har gjort er ekstremt viktig. Men jeg mener det gikk for langt under valgkampen, sier Jónsdottir og fortsetter:

– Jeg kunne ha forstått det dersom USA hadde blandet seg inn i valget i et lite land – at det hadde vært krefter som ville forsøke å stoppe det. Men her var det snakk om to veldig sterke krefter, sier Jonsdottir, som blir avbrutt av Fellowes.

– Sviktet USA

– Jeg kan ikke la deg fortsette. Wikileaks har sviktet USA og hans handlinger hører til hos en ekte forræder, sier Fellowes.

– I starten var Wikileaks en ekstremt viktig plattform. Og hvis du er uenig i det, så er vi uenig, svarer Jónsdottir.

I løpet av sin tiårige eksistens har Wikileaks publisert over 10 millioner lekkede dokumenter. I forkant av valget i USA antydet Wikileaks at det ville komme nye avsløringer om Hillary Clinton.

Knapt en måned før det amerikanske valget holdt Julian Assange en pressekonferanse hvor han sa at det har florert en del falske rykter og nyhetssaker om at Wikileaks har planer om å sverte den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton.

Kulturstrøm

 • To priser til Karpe i P3 Gull

  Karpe ble kåret til årets artist og og årets låt med melodien «paf.no» under NRKs prisutdeling P3 Gull.

  Karpe har med dette vunnet syv priser i «P3 Gull»-pris totalt.

  Bandet benyttet muligheten til å ta med produsentene bak låta opp på scenen: Thomas Kongshavn og Aksel Axxe Carlson.

  I 2022 har Karpe gitt ut EP-en «Omar Sheriff» og hatt ti utsolgte konserter i Oslo Spektrum. I 2023 skal rapduoen på europaturné.

  Karpe stakk av med prisen årets artist under NRKs prisutdeling P3 Gull, lørdag 26. november 2022
 • Stor pris til bandet Fieh

  Det unge norske soulfunk-bandet Fieh får Arne Bendiksens talentpris for 2022.

  Kulturminister Anette Trettebergstuen delte ut pris og statuett på jazzscenen Victoria i Oslo lørdag kveld.

  En del av prisen er 100.000 kroner.

  Fieh er et groove-sentrert band med funk og eksperimentelle låter. De har spilt på scener over hele Europa og har to ganger spilt på hovedscenen på Øyafestivalen.

  Arne Bendiksens talentpris er en gave fra Kulturdepartementet til norske artister, og formålet med prisen er å bidra til talentutvikling innen norsk populærmusikk.

  Fieh spilte på Øya-festivalen i Oslo i sommer foran et begeistret publikum. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK

  Fieh på Øya 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK