Assange varsler nye Wikileaks-lekkasjer

BERLIN (NRK): Wikileaks vil komme med nye lekkasjer hver uke de neste ti ukene, blant annet om valget i USA, sier grunnlegger Julian Assange.

Julian Assange

Julian Assange på storskjerm i Berlin.

Foto: AXEL SCHMIDT / Reuters

– Lekkasjene vil omhandle tre store organisasjoner i tre ulike land. I tillegg kommer opplysningene om det amerikanske valget, sa Assange i en direktesendt videotale til markeringen av nettstedets tiårsjubileum.

Wikileaks har antydet at det vil komme nye avsløringer om Hillary Clinton, og mange tror de nye avsløringene vil gjelde den demokratiske presidentkandidaten. Assange understreker imidlertid at Wikileaks ikke har noe mål om å ødelegge for Clinton.

– Vi har en stram tidsplan. Alle lekkasjene om det amerikanske valget skal være ute innen 8. november, sier Assange.

8. november er valgdagen i USA.

Åpner for medlemskap

Assange sier Wikileaks vil trenge stor støtte i tiden som kommer. Derfor vil de åpne opp for at folk kan bli medlem i Wikileaks, noe som også vil innebære en stemmerett i organisasjonen.

Det store presset mot både Wikileaks og Ecuador, som lar Assange bo på landets ambassade i London, gjør at det ikke er sikkert at han kan fortsette som nettstedets redaktør.

– Wikileaks vil fortsette, selv dersom jeg ikke kan fortsette som redaktør. Vi er nå i gang med å rekruttere folk over hele verden som kan forsvare våre publikasjoner, sier Assange.

Opprinnelig var det meningen at Assange skulle tale fra balkongen på den ecuadorianske ambassaden i London, hvor han oppholder seg, men dette er avlyst.

– Herdet av motgang

WikiLeaks-jubileum

Mange journalister har møtt opp for å følge markeringen.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

I helgen ble Assange intervjuet av tyske Der Spiegel. Der snakket han om hvorvidt nettstedet lar seg påvirke av kritikken de får, blant annet for å ukritisk publisere dokumenter fra Moskva, eller støtte Donald Trump i den amerikanske valgkampen.

– Motgangen har herdet oss. Vi tror på det vi gjør. Hvis man blir presset, må man dytte tilbake, sier han.

Ti millioner dokumenter

I løpet av sin tiårige eksistens har nettstedet publisert over ti millioner lekkede dokumenter. Første gang Wikileaks fanget verdens oppmerksomhet, var da de publiserte «bruksanvisningene» for fengselsvoktere på Guantánamo Bay.

Viktigst var imidlertid lekkasjene fra amerikanske ambassader rundt om i verden, mener Assange.

– Det er den viktigste enkeltsamlingen av materiale vi har publisert, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt