Hopp til innhold

Kode snur i førerhund-saken

Museumsdirektør Karin Hindsbo understreker at besøkende med førerhund ikke skal fotfølges rundt på museet av museumsansatte.

Eva Kirkevik

Blinde Eva Kirkevik fikk ikke ta med seg førerhunden inn på Kunstmuseene i Bergen. Nå har museumsledelsen endret instruksen.

Foto: Privat

Lørdag 9. juli skulle Eva Kirkevik besøke Kode, Kunstmuseene i Bergen, sammen med sønnen Johannes (5) og en venninne.

Kirkevik er blind og bruker førerhund i hverdagen, men førerhunden fikk ikke bli med inn på museet.

Årsaken var at det i museets regelverk stod at hunder ikke var tillatt.

– Først og fremst vil jeg beklage dypt at dette skjedde. Vi endret instruksen med en gang, sier Karin Hindsbo, museumsdirektør ved Kode.

Like regler for alle

Karin Hindsbo

BEKLAGER DYPT: Karin Hindsbo, museumsdirektør ved Kode, beklager dypt helgens hendelse.

Foto: Dag Fosse

Da hendelsen ble kjent skrev flere medier, deriblant NRK, at Kode hadde endret reglene slik at personer med førerhund kunne slippes inn på museet med den betingelse at de ble fulgt rundt av en egen ansatt. Det presiserer nå museumsdirektøren at ikke er tilfelle.

– Personer skal ikke fotfølges rundt på museet, det er snakk om helt vanlig vakthold som gjelder for alle våre besøkende. Dette har vi nok dessverre kommunisert utydelig, sier Hindsbo.

I en kommentar på Blindeforbundets Facebook-side skriver museet at de ikke har egne regler som gjelder for blinde eller svaksynte.

– Alle hos oss er veldig lei oss for at gjesten vår har hatt en dårlig opplevelse, det ønsket vi aldri. Vi har bedt om et møte for å gjennomgå hendelsen. Vi har hatt god dialog, og jeg gleder meg til å møte henne, sier Hindsbo.

Museet har også bedt om møte med Norges Blindeforbund.

– Vi ønsker å få råd og veiledning for hvordan vi best kan legge til rette, sier Hindsbo.

– En jubeldag

Kirkevik forteller at hun er glad for at Kode har tatt initiativ til møtet, og at hun etter at saken ble kjent har fått mange støtteerklæringer og positive tilbakemeldinger.

– Jeg tror de trenger litt kunnskap om førerhunder. På generelt grunnlag mener jeg det er viktig å lage retningslinjer og instrukser som er tuftet på kunnskap. Denne saken viser at diskrimineringsloven er nødvendig. Uten den ville Kodes gamle instruks vært gjeldende, sier Kirkevik.

At museumsdirektøren er tydelig på at ingen besøkende skal fotfølges, synes hun er bra, men mener at saken er klønete håndtert.

– Det eneste vi vil er å bli behandlet likt som alle andre. Det er en jubeldag at de snur, men jeg opplever at det satt litt langt inne, og at det har kommet frem ulike versjoner underveis, sier Kirkevik.

Arnt holte i blindeforbundet med hund

GLAD FOR ENDRING: Arne Holte, generalsekretær i Blindeforbundet, sier det bare skulle mangle at man får ta med førerhund inn på museum.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Generalsekretær i Norges Blindeforbund, Arnt Holte, håper andre lærer av saken fra Bergen.

– Mange brukere opplever dette gang på gang. Det er et uttrykk for at man ikke tar diskriminering av funksjonshemmede på alvor. Mange forstår nok ikke hva de har gjort før de kommer dårlig ut i opinionen. Etterpå driver man brannslukning, rett og slett.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters