NRK Meny
Normal

Kode snur i førerhund-saken

Museumsdirektør Karin Hindsbo understreker at besøkende med førerhund ikke skal fotfølges rundt på museet av museumsansatte.

Eva Kirkevik

Blinde Eva Kirkevik fikk ikke ta med seg førerhunden inn på Kunstmuseene i Bergen. Nå har museumsledelsen endret instruksen.

Foto: Privat

Lørdag 9. juli skulle Eva Kirkevik besøke Kode, Kunstmuseene i Bergen, sammen med sønnen Johannes (5) og en venninne.

Kirkevik er blind og bruker førerhund i hverdagen, men førerhunden fikk ikke bli med inn på museet.

Årsaken var at det i museets regelverk stod at hunder ikke var tillatt.

– Først og fremst vil jeg beklage dypt at dette skjedde. Vi endret instruksen med en gang, sier Karin Hindsbo, museumsdirektør ved Kode.

Like regler for alle

Karin Hindsbo

BEKLAGER DYPT: Karin Hindsbo, museumsdirektør ved Kode, beklager dypt helgens hendelse.

Foto: Dag Fosse

Da hendelsen ble kjent skrev flere medier, deriblant NRK, at Kode hadde endret reglene slik at personer med førerhund kunne slippes inn på museet med den betingelse at de ble fulgt rundt av en egen ansatt. Det presiserer nå museumsdirektøren at ikke er tilfelle.

– Personer skal ikke fotfølges rundt på museet, det er snakk om helt vanlig vakthold som gjelder for alle våre besøkende. Dette har vi nok dessverre kommunisert utydelig, sier Hindsbo.

I en kommentar på Blindeforbundets Facebook-side skriver museet at de ikke har egne regler som gjelder for blinde eller svaksynte.

– Alle hos oss er veldig lei oss for at gjesten vår har hatt en dårlig opplevelse, det ønsket vi aldri. Vi har bedt om et møte for å gjennomgå hendelsen. Vi har hatt god dialog, og jeg gleder meg til å møte henne, sier Hindsbo.

Museet har også bedt om møte med Norges Blindeforbund.

– Vi ønsker å få råd og veiledning for hvordan vi best kan legge til rette, sier Hindsbo.

– En jubeldag

Kirkevik forteller at hun er glad for at Kode har tatt initiativ til møtet, og at hun etter at saken ble kjent har fått mange støtteerklæringer og positive tilbakemeldinger.

– Jeg tror de trenger litt kunnskap om førerhunder. På generelt grunnlag mener jeg det er viktig å lage retningslinjer og instrukser som er tuftet på kunnskap. Denne saken viser at diskrimineringsloven er nødvendig. Uten den ville Kodes gamle instruks vært gjeldende, sier Kirkevik.

At museumsdirektøren er tydelig på at ingen besøkende skal fotfølges, synes hun er bra, men mener at saken er klønete håndtert.

– Det eneste vi vil er å bli behandlet likt som alle andre. Det er en jubeldag at de snur, men jeg opplever at det satt litt langt inne, og at det har kommet frem ulike versjoner underveis, sier Kirkevik.

Arnt holte i blindeforbundet med hund

GLAD FOR ENDRING: Arne Holte, generalsekretær i Blindeforbundet, sier det bare skulle mangle at man får ta med førerhund inn på museum.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Generalsekretær i Norges Blindeforbund, Arnt Holte, håper andre lærer av saken fra Bergen.

– Mange brukere opplever dette gang på gang. Det er et uttrykk for at man ikke tar diskriminering av funksjonshemmede på alvor. Mange forstår nok ikke hva de har gjort før de kommer dårlig ut i opinionen. Etterpå driver man brannslukning, rett og slett.

Kulturstrøm

  • TV2-reporter er løslatt

    TV2-journalisten Kadafi Zaman har fått innvilget kausjon i alle saker i mandagens rettsmøte i Pakistan, ifølge hans forsvarer Imran Bamta.

    – Jeg er løslatt. Dommeren skjønte at saken er oppspinn. Jeg har vært vitne til ekstrem politibrutalitet, skriver Zaman i en tekstmelding til NRK.

  • Sommer i P2

    Tidlegare kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er gjest i radioprogrammet «Sommer i P2». Ho spør seg sjølv kva som har forma henne til ein sterk meiningsberar, og spelar mellom anna av Bobbysocks «La det swinge», som ho fekk kritikk for framføringa av i 2001.

    - Ei kvinne ba om møte med meg. Ho hadde hatt vonde opplevingar av seksuell karakter. Tidlegare KrF-leiar Valgerd Svarstad Haugland fortel om den sommaren ho valde å stå på kvinnas side og etter kvart mista tilliten i partiet og gjekk av. Og ho spør seg sjølv om kva som har forma henne til ei sterk meiningsberar.
  • Drake er nummer éin på Billboard

    Det nye albumet til Drake, «Scorpion», held seg på førsteplass av den amerikanske albumlista for andre veke på rad, melder Billboard. Dette er det fjerde albumet totalt i 2018 som har meir enn éi veke på toppen av lista. P3 gav plata terningkast fem, og meinte at rapparen tilfredsstiller både hiphop- og r & b-fans.

    DRAKE
    Foto: AARON M. SPRECHER / AFP