Hopp til innhold

Blind småbarnsmor nektet adgang på museum

Kunstmuseum i Bergen nektet blind adgang til utstilling fordi hun hadde med førerhund. – Jeg føler meg avvist av mine egne, sier Eva Kirkevik.

Eva Kirkevik

NEKTET ADGANG MED FØRERHUND: Eva Kirkevik er blind og ble i helga nektet adgang til kunstmuseet Kode fordi hun hadde med seg førerhund. – Er de usikre på dette med hund, så må de bare spørre. Men jeg forventer at de at de følger loven, sier hun.

Foto: Privat

Førerhunden Qizzy

EVAS ØYNE: Førerhunden Qizzy ble, sammen med matmor Eva Kirkevik, nektet adgang til KODE, kunstmuseene i Bergen.

Foto: Privat

Lørdag skulle Eva Kirkevik besøke Kode sammen med sønnen Johannes (5) og ei venninne. Museet inviterte til familieverksted og spesielt barna gledet seg. Det kunne de spart seg. Da de kom frem måtte de snu i døra. Fordi de hadde med seg førerhund.

Saken ble først omtalt av Bergens Tidende.

– Synet mitt har forsvunnet de siste årene. Jeg har besøkt dette museet mange ganger. Nå, når jeg har mistet synet og trenger førerhund, er jeg ikke lenger velkommen. Det var veldig sjokkerende, sier Eva Kirkevik.

Hun reagerer mest på er at Kode hadde nedfelt i sine instrukser at førerhunder ikke var velkommen.

– Beklager dypt

Karin Hindsbo

BEKLAGER DYPT: Direktør for KODE, Karin Hindsbo sier alle på KODE er veldig lei seg på grunn av at noen følte seg utestengt og diskriminert hos dem i helga som gikk.

Foto: Dag Fosse

– Vi beklager dypt episoden, sier direktør Karin Hindsbo i Kode.

Hun bekrefter at da dette skjedde hadde de en instruks ved museet som sa at hunder ikke var tillatt.

– Vekteren måtte diskutere saken med andre ansatte, og det tok tid. Vi tilbød dem muligheten til å gå inn med en ansatt, sier Hindsbo.

Endret instrukser

Direktøren forteller at de nå har endret instruksen slik at blinde med førerhund er velkommen, om de også har med seg en ansatt fra Kode på kunstrunden.

– Kan jeg ikke ta ansvar for meg selv? Det er jo også diskriminerende! De må gjerne gi sine ansatte beskjed om at de må ha et spesielt øye med hunden, men det skal ikke jeg bli belemret med, sier Kirkevik.

– Jeg er veldig lei meg om hun føler det slik, men det har med generell sikkerhet å gjøre. Vi må ha oppsyn når vi skal ha dyr med inn på utstillingene våre. Vi har jo også vektere til stede som holder øye med alle de andre gjestene, sier Hindsbo.

– Frekt og nedverdigende

Arnt Holte i Norges Blindeforbund

REN DISKRIMINERING: Generalsekretær i Norges Blindeforbund, Arnt Holte sier det ikke er uvanlig at blinde blir utsatt for denne type diskriminering. – Når man i tillegg har med seg barn er det svært ubehagelig. Det er et stort problem for førerhundbrukere, det er ren diskriminering og det skal ikke skje i samfunnet vårt, sier han.

Foto: Norges Blindeforbund

– Det er utrolig frekt og nedverdigende for et menneske som kommer der med sitt eget barn og bli stoppet i døra. Førerhunden Qizzy er Evas øyne. Hun er avhengig av ham, sier venninnen Sølvi Marie Risøy.

Begge damene sitter i fylkesstyret for Blindeforbundet i Hordaland. Denne gangen lar de seg ikke stoppe. De har blinde venner som ukentlig opplever diskriminering.

Damene har anmeldt museet.

– Ren diskriminering

Generalsekretær i Norges Blindeforbund, Arnt Holte, forteller at dette ikke er noe engangstilfelle.

– Vi burde kommet så langt i Norge at folk skjønner at for mange blinde er førerhund et nødvendig hjelpemiddel. Det er fryktelig ubehagelig å oppleve å bli utestengt.

– Jeg føler meg avvist av mine egne, og jeg må forsvare meg. Sønnen min er ennå lei seg. Han fikk aldri laget den vindfangeren han hadde gledet seg sånn til, sier Kirkevik til NRK.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK