Knausgård:- Kunne jeg skrevet som Munch malte hadde det vært noe

Karl Ove Knausgård tar over Munch-museet som kurator. Med 150 bilder som knapt har vært vist før håper han at folk skal gå gjennom utstillingen og komme ut på andre siden med tårer i øynene.

Karl Ove Knausgård foran Munch-maleri

HAR FÅTT VELGE SINE MUNCH-FAVORITTER: Forfatter Karl Ove Knausgård er kurator for en ny Munch-utstilling som snart åpner på Munchmuseet.

Foto: Anja Strønen/NRK

Det er helt i innspurten på utstillingen «Mot skogen» på Munchmuseet. Sammen med Munchmuseets egen kurator Kari Brandtzæg har forfatter Karl Ove Knausgård jobbet seg gjennom 1000 malerier og 20 000 trykk og tegninger av Munchs kunst for å finne akkurat de Knausgård vil vise frem.

Turister som kommer for å se «Skrik» vil bli skuffet. De fleste av bildene som Knausgård har plukket ut har ikke vært vist før.

Karl Ove Knausgård med tv team på Munch museet

STOR INTERESSE: Media fra utlandet er på plass for å dekke den nye Munch-utstillingen med Karl Ove Knausgård som kurator.

Foto: Anja Strønen/NRK

Det ukjente

– Jeg ville vise frem de ukjente Munch-bildene, det skal nesten ikke se ut som Munch, sier Knausgård til NRK.

Tittelen på utstillingen er «Mot skogen». Den peker både på naturen i kunsten og det truende i naturen. Utstillingen fremstår som en reise fra det lyse og harmoniske gjennom det mørke og kaotiske – tilbake til en kontrollerbar virkelighet. Stemningen gjenspeiles i fargen på rommene fra dust blått til skogsgrønt, svart så gult.

Ser du noen likheter mellom Munch og deg?

– Nå er jo jeg mye høyere enn Munch, sier Knausgård og trekker på smilebåndet over spørsmålet.

– Da jeg var på besøk i hytten hans i Åsgårdstrand sto det et par sko fra Munch fremme, de var langt mindre enn mine, fortsetter Knausgård.

– Det at Munch nærmest bodde i kunsten i over 40 år, at han fant fred i livet gjennom kunsten, kjenner jeg igjen i mitt eget liv der jeg lever for å skrive. Det tror jeg alle kunstnere eller forfattere kjenner seg igjen i.

Hvilket bilde ville du valgt deg om du kunne?

Karl Ove Knausgård ved Munch maleri

SKULLE GJERNE HATT DISSE BILDENE: Bildene "Stormen" vekker stor begeistring hos Knausgård. Han ville gjerne skrevet like godt som disse er malt.

Foto: Anja Strønen/NRK

– Kunne jeg stjålet et bilde ville det vært for stort til å ta med. De tre bildene som heter stormen synes jeg er helt fantastiske. De er utrolig uttrykksfulle gjennom kropper. De er skulpturelle. Det er noe helt annet en «Skrik» og «Melankoli».

– Hadde jeg greid å skrive slik som Munch maler hadde det virkelig vært noe.

Vil at folk skal gråte

Knausgårds mål er å bygge opp stemninger og klanger som forplanter seg til den som beveger seg gjennom salene.

– Jeg vil at folk skal gå gjennom utstillingen og føle hver rom. Når du til slutt går fra det mørke rommet som er det mest emosjonelle, over til det gule med alle portrettene som stirrer på deg, vil jeg at du skal få tårer i øynene. Og så kan du gå hjem. Det er sånn jeg tenker. Men nå har jeg sagt det så nå kommer ingen til å få det, sier Knausgård til NRK.

Utstillingen «Mot skogen» åpner 6. mai på Munchmuseet og står frem til oktober.

Kulturstrøm