Hopp til innhold

Knausgård skal kuratere Munch-utstilling

Munch-museet har latt Karl Ove Knausgård velge og vrake blant Edvard Munchs verker. Resultatet blir en egen utstilling med flere verker som aldri før har vært utstilt.

Munch og Knausgård

MUNCH + KNAUSGÅRD: Munchmuseet inviterte Karl Ove Knausgård til å se på Munch med nye øyne. Til våren blir den Knausgård-kuraterte utstillingen å se i Oslo.

Foto: NTB Scanpix

Kurator Kari Brandtzæg

SPENNENDE: Kurator Kari Brandtzæg har selv bistått Knausgård i å sette sammen utstillingen. Hun roser hans særegne blikk og evne til å se andre sider av Munch.

Foto: NRK

– Knausgård har vist seg som en briljant skildrer av kunst i andre sammenhenger, og skriver også på en malerisk og billedlig måte, så vi syntes det ville være spennende å invitere ham til å kuratere en utstilling, forteller kurator Kari Brandtzæg ved Munch-museet til NRK.

Sammen med forfatteren har hun det siste halvåret saumfart museets egne magasiner, som huser et stort antall kjente og ukjente verker av Edvard Munch.

– Det har vært en helt enestående opplevelse å se alle bildene som finnes der. Dette var bilder jeg aldri hadde sett før, sier Knausgård til NRK.

Ønsket nye øyne på Munch

Forfatteren fikk forespørselen i fjor høst, og det første møtet fant sted før jul i fjor. Siden har han jobbet med å velge ut bilder.

– Når jeg hørte at jeg fikk frie hender til å velge hvilke Munch-bilder jeg ville fra de flere tusen bildene i magasinene, sa jeg ja uten å tenke meg om. Det var en helt fantastisk mulighet, forteller Knausgård selv til NRK.

Brandtzæg, som har bistått Knausgård i arbeidet med utstillingen, sier de ønsket et annet blikk på Munchs verker enn det en kunsthistoriker ville hatt. Hun forteller at forfatteren tidlig hadde sine egne ideer om hvor han ville med utstillingen.

– Han hadde en ide som han kom opp med tidlig, «mot skogen», der han beveger seg fra det ytre og til det indre og til det ytre igjen, og prøver å komme inn til kjernen av hva Munchs kunst handler om, sier Brandtzæg.

– Jeg ville ha en utstilling uten navn på bilder, uten årstall, bare bilder. Jeg ville blande alle perioder, men jeg trengte en fortelling, en slags vag ide til å binde det sammen, forteller Knausgård.

Viser frem ukjente verker

Brandtzæg sier det har vært spennende å jobbe med forfatteren.

– Han har et annet blikk og er en skarp observatør. Han tenker på en helt egen måte som jeg synes er fascinerende å følge, og trekker frem sider ved Munch man ikke har reflektert så mye over tidligere.

Hun varsler at utstillingen vil inneholde få av de mest kjente og ikoniske Munch-bildene.

– «Solen» vil være med i utstillingen, men ellers er det ingen av de mer opplagte Munch-ikonene som vil stilles ut. Mange av verkene har faktisk ikke vært vist på utstilling før. Publikum vil få se både en harmonisk og idyllisk side ved Munch, men også en mørk side, og de to vil stilles opp mot hverandre på en spennende måte.

Utstillingen åpner etter planen ved Munch-museet i Oslo i mai 2017.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP