Knausgård skal kuratere Munch-utstilling

Munch-museet har latt Karl Ove Knausgård velge og vrake blant Edvard Munchs verker. Resultatet blir en egen utstilling med flere verker som aldri før har vært utstilt.

Munch og Knausgård

MUNCH + KNAUSGÅRD: Munchmuseet inviterte Karl Ove Knausgård til å se på Munch med nye øyne. Til våren blir den Knausgård-kuraterte utstillingen å se i Oslo.

Foto: NTB Scanpix

Kurator Kari Brandtzæg

SPENNENDE: Kurator Kari Brandtzæg har selv bistått Knausgård i å sette sammen utstillingen. Hun roser hans særegne blikk og evne til å se andre sider av Munch.

Foto: NRK

– Knausgård har vist seg som en briljant skildrer av kunst i andre sammenhenger, og skriver også på en malerisk og billedlig måte, så vi syntes det ville være spennende å invitere ham til å kuratere en utstilling, forteller kurator Kari Brandtzæg ved Munch-museet til NRK.

Sammen med forfatteren har hun det siste halvåret saumfart museets egne magasiner, som huser et stort antall kjente og ukjente verker av Edvard Munch.

– Det har vært en helt enestående opplevelse å se alle bildene som finnes der. Dette var bilder jeg aldri hadde sett før, sier Knausgård til NRK.

Ønsket nye øyne på Munch

Forfatteren fikk forespørselen i fjor høst, og det første møtet fant sted før jul i fjor. Siden har han jobbet med å velge ut bilder.

– Når jeg hørte at jeg fikk frie hender til å velge hvilke Munch-bilder jeg ville fra de flere tusen bildene i magasinene, sa jeg ja uten å tenke meg om. Det var en helt fantastisk mulighet, forteller Knausgård selv til NRK.

Brandtzæg, som har bistått Knausgård i arbeidet med utstillingen, sier de ønsket et annet blikk på Munchs verker enn det en kunsthistoriker ville hatt. Hun forteller at forfatteren tidlig hadde sine egne ideer om hvor han ville med utstillingen.

– Han hadde en ide som han kom opp med tidlig, «mot skogen», der han beveger seg fra det ytre og til det indre og til det ytre igjen, og prøver å komme inn til kjernen av hva Munchs kunst handler om, sier Brandtzæg.

– Jeg ville ha en utstilling uten navn på bilder, uten årstall, bare bilder. Jeg ville blande alle perioder, men jeg trengte en fortelling, en slags vag ide til å binde det sammen, forteller Knausgård.

Viser frem ukjente verker

Brandtzæg sier det har vært spennende å jobbe med forfatteren.

– Han har et annet blikk og er en skarp observatør. Han tenker på en helt egen måte som jeg synes er fascinerende å følge, og trekker frem sider ved Munch man ikke har reflektert så mye over tidligere.

Hun varsler at utstillingen vil inneholde få av de mest kjente og ikoniske Munch-bildene.

– «Solen» vil være med i utstillingen, men ellers er det ingen av de mer opplagte Munch-ikonene som vil stilles ut. Mange av verkene har faktisk ikke vært vist på utstilling før. Publikum vil få se både en harmonisk og idyllisk side ved Munch, men også en mørk side, og de to vil stilles opp mot hverandre på en spennende måte.

Utstillingen åpner etter planen ved Munch-museet i Oslo i mai 2017.

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix
  • Ingen konserter i Borggården

    Det blir ingen konserter i Borggården under Olavsfestdagene i Trondheim i sommer. Det betyr at konsertene med Manic Street Preachers, Ole Paus og Motorpscyho, Aurora, Iris, Kari Bremnes og Trondheim Symfoniorkester, blir avlyst. Det opplyser arrangørene fredag formiddag.